Evropsko prvenstvo, ciklokros
7. novembra 2022

V Belgiji so podelili še zadnje naslove tekmovalcem in tekmovalkam v ciklokrosu. Namur se je izkazal s še eno odlično CX kuliso.

V ženski kategoriji do 23 let po pričakovanjih, saj je bila prva pretendentka za zmago prepričljiva že na članskih dirkah svetovnega pokala. Pri mladincih je za večje presenečenje poskrbel Francoz, v elitni moški kategoriji pa so bile oči uprte v domače kolesarje, predvsem v letos skoraj nepremagljivega Iserbyta. Za tihega favorita pa je veljal branilec naslova Van Der Haar. A pri moških je bila dirka polna preobratov … Spolzko, blatno, deževno – belgijsko vreme pač. Popoln dan za ciklokros.

Mladinci: Francoz pokazal zobe

Leo Bisiaux je vodil večino 37 minut in 11 sekund dolge dirke ter v cilju s šestimi sekundami prednosti pred Dancem Danielom Weisom Nielsnom slavil naslov najboljšega na stari celini. Tretje mesto je z zaostankom 19 sekund osvojil Nizozemec Guus Van Den Eijnden.

Vrstni redi

Dekleta do 23 let: Nizozemka razred zase

Puck Pieterse, 21-letna svetovna prvakinja v kategoriji do 23 let, pred dvema letoma že evropska prvakinja, občasno tudi tekmovalka v gorskokolesarskem olimpijskem krosu in letos že z odličnimi članskimi uvrstitvami v svetovnem pokalu, je deklasirala tekmice in po 49 minutah in 2 sekundi dolgi dirki za 50 sekund prehitela Francozinjo Line Burquier, tekmovalko v olimpijskem krosu, lanskoletno svetovno prvakinjo med mladinkami in letošnjo svetovno prvakinjo v kategoriji do 23 let. Bron je pripadel lanski evropski prvakinji, Nizozemki Shirin Van Anrooij.

Vrstni redi

Moški elite: Naslov v roke domačega tekmovalca

Zmagovalec prvih treh dirk letošnjega svetovnega pokala Belgijec Eli Iserbyt je zaradi zdravstvenih težav odstopil v tretjem krogu, Boj za naslov pa se je odvijal med branilcem naslova, Nizozemcem Larsom Van Der Haarom in lani bronastim Belgijcem Michaelom Vanthourenhoutom. Boj za tretje mesto pa med Belgijcema Laurensom Sweeckom, zmagovalcem četrte dirke svetovnega pokala, in Toonom Vanderboschem. V šestem krogu si je Vanthourenhout nabral že 20 sekund prednosti, v boju za tretje mesto pa je imel Sweeck pred zasledovalci, Vanderboschu sta se pridružila še Švicar Kevin Kuhn in Španec Felipe Orts Lloret, le še tri sekunde naskoka.

Vanthourenhout je vozil samostojno dirko, prav tako je bil na drugem mestu osamljen Van Der Haar. Sweeck na tretjem mestu pa se je nekoliko oddaljil od Kuhna. Slednjemu je tik za obročnikom sledil Vanderbosch, ki se je nekoliko otresel ostalih zasledovalcev.

V zaključku je Belgijec še pospešil in si po uri, 6 minutah in 47 sekundah po dveh tretjih mestih na letošnjih dirkah svetovnega pokala in lanskem bronu na EP priboril prvi članski naslov evropskega prvaka. Evropski prvak je sicer že bil, a v kategoriji do 23 let (2013). Branilec naslova Lars Van Der Haar je zaostal 40 sekund, Sweeck na tretjem mestu pa dve minuti in 17 sekund.

Vrstni redi

Fotografije UEC – Union Européenne de Cyclisme

Preberi še

EP CX Namur: Belgijci znova pripravili spektakel

Sledite nam