EP ciklokros, Namur
6. novembra 2022

Evropsko prvenstvo v ciklokrosu tam, kjer je disciplina najbolj priljubljena. Organizacija je temu primerna, prav tako vzdušje.

Blatna in spolzka podlaga, temperatura ozračja 11 stopinj, oblačno vreme in 2,7 kilometra dolg krog ter bitka s štoparico in tekmeci. Včeraj dirke za kategorije mladink in tekmovalk razreda elite ter fantov do 23 let. Belgijski Namur živi za ciklokros.

Mladinke: Prihaja mladi val

Naslednje leto v kategorijo do 23 let prihaja kar nekaj zelo hitrih mladink. Te so včeraj prikazale odlične vožnje in šele v silovitem zaključku je do naslova prišla Nizozemka Lauren Molengraaf. Ta je po 36 minutah in 55 sekundah za 3 sekunde prehitela Italijanko Valentino Corvi. Bron je odšel v Belgijo. S 14 sekundami zaostanka ga je osvojila Xajdee Van Sinaey. Povprečna hitrost zmagovalke je bila 17,383 kilometra na uro. Najhitrejši krog na dirki pa je pripadel drugouvrščeni Italijanki, ki je v četrtem krogu vozila povprečno kar 18,86 kilometra na uro in krog prevozila v 8 minutah in 35 sekundah.

Vrstni redi

Člani do 23 let: Odličja so si razdelili Belgijci

Povprečna hitrost na dirki je znašala 21,82 kilometra na uro, najhitrjši krog je Emiel Verstrynge prevozil v 6 minutah in 43 sekundah, vozil pa je s hitrostjo 24,06 kilometra na uro. In prav najhitrejši krog je v 51 minut in 40 sekund dolgi dirki Verstryngeju pomagal do naslova evropskega prvaka. Srebro je s šestimi sekundami zaostanka osvojil Thibau Nys, bron pa Witse Meeussen. Zaostal je 11 sekund.

Vrstni redi

Ženske: Elitni naslov 20-letni Nizozemki

Fem van Empel nadaljuje letošnji zmagoviti niz, saj je zmagala vse štiri dirke svetovnega pokala in postala evropska prvakinja. A vse ni šlo čisto po načrtih, saj jo je na polovici dirke ustavila predrta pnevmatika. Hitro je našla priključek do vodilnih, prevzela vodstvo in slavila z 22 sekundami prednosti pred nakdanjo svetovno prvakinjo in njeno rojakinjo Ceylin Carmen Alvorado. Tretja je v cilj prišla 21-letna Madžarka Kata Blanka Vas (+36), ki se tako kot nova evropska prvakinja odlično znajde v elitni ženski kategoriji. Za Nizozemko je to prvi članski naslov in odlična popotnica za nadaljevanje svetovnega pokala.

Kako se je po nekaj sezonah odsotnosti z največjih tekmovanj v ciklokrosu odrezala Francozinja Pauline Ferrand Prevot, letos štirikrat svetovna prvakinja v gorskem kolesarstvu? Glede na to, da je Prevot startala skoraj iz ozadja, je s hitrima prvima krogoma prišla v ospredje, se prebila v prvo deseterico in na koncu osvojila sedmo mesto. Povprečna hitrost je znašala 19,157 kilometra na uro. Najhitrejši krog je pripadel Van Empel, tega je prevozila s povprečno hitrostjo kar 20,48 kilometra na uro.

Vrstni redi

Danes bodo na vrsti še tri preizkušnje – moška članska in mladinska ter dirka članic do 23 let.

Fotogafije UEC – Union Européenne de Cyclisme

Kako je bilo lani?

EP ciklokros: Prestižna zmaga Nizozemcu
EP ciklokros: Prvi kompleti odličij so oddani

Sledite nam