10. novembra 2019

Tretjič zapred je prvak stare celine postal Nizozemec, med ženskami se je z naslovom okitila njegova rojakinja. Mladi slovenski tekmovalci so preživeli krstne nastope na velikih tekmovanjih.

Še eno zanimivo evropsko prvenstvo je za nami. Italijani so se izkazali za odlične gostitelje in pripravili klasično progo za ciklokros. Danes so se za naslove pomerili v mladinskih, U23 in elitnih kategorijah. Na startu je bilo tudi pet slovenskih predstavnikov, ki so nastopili med mladinci in v kategoriji do 23 let. Krstni nastop so preživeli Matic Kranjec Žagar, Fabijan Kralj, Blaž Žle, Mihael Štajnar in Blaž Avbelj.

Mladinci

Naslov najboljšega na stari celini v najmlajši kategoriji je pripadel lani tretjeuvrščenemu na EP Belgijcu Thibauju Nysu, ki je po 41 minutah in 10 sekundah za 9 sekund prehitel rojaka Jenteja Michelsa. Bron je osvojil Švicar Dario Lillo, ki je zaostal minuto in 10 sekund. Thibau Nys je sin enega največjih zvezdnikov tega športa Svena Nysa.

V tej kategoriji so se prvič pomerili tudi slovenski kolesarji. Med 68 mladinci se je na 58. mesto uvrstil Matic Kranjec Žagar, Fabijan Kralj je bil 61., Blaž Žle pa je osvojil 66. mesto. Vsi so zaostali za krog.

Mladinke

Med 34 dekleti na startu je bila na koncu najboljša Nizozemka Pietrese Puck. Njen čas 37 minut in 34 sekund. Na drugo mesto se je uvrstila Olivia Onesti, ki je zaostala 28 sekund, tretje mesto je pripadlo Nizozemki Shirin van Antrooij, ki je zaostala še 11 sekund več.

Mlajše članice

Razred zase sta bili Nizozemka Ceylin del Carmen Alvarado in Britanka Anna Kay. Na koncu je s časom 46 minut in 23 sekund slavila lanska evropska prvakinja Alvaradova in tako venčku odličnih rezultatov dodala še en naslov. Kayjeva je zaostala 12 sekund. Na tretje mesto se je uvrstila Francozinja Marion Norbert Riberolle, ki je zaostala minuto in 2 sekundi.

Mlajši člani

Branilca naslova Britanca Toma Pidcocka ni bilo na startu, saj se je odločil pomeriti v elitni kategoriji, zato pa so si Francoza in Belgijec povsem podredili konkurenco. V zelo izenačeni dirki je na koncu slavil Francoz Mickael Crispin, ki je za osem sekund ugnal Belgijca Tima Kielciha, tretje mesto je z devetimi sekundami zaostanka osvojil Francoz Antoine Benoist, ki je bli tretji tudi na lanskem evropskem prvenstvu. Mihael Štajnar in Blaž Avbelj sta se na krstnem nastopu v izredno močni konkurenci uvrstila na 44. in 46. mesto.

Ženske elite

Po 41 minutah in 5. sekundah je naslov osvojila Nizozemka Yara Kastelijn, na drugo mesto se je uvrstila Italijanka Eva Lechner, ki je zaostala 12 sekund, tretja je bila z zaostankom 26 sekund lanska evropska prvakinja Nizozemka Annemarie Worst.

Moški elite

Brez presenečenj in taktično do tretjega zaporednega naslova evropskega prvaka je prišel Nizozemec Mathieu van der Poel. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Belgijca Eli Iserbyt in Laurens Sweeck. Po sedmih krogih se je van der Poelu štoparica ustavila pri 58 minutah in 22 sekundah. Iserbyt je zaostal 3, Sweeck pa 20 sekund.

Vrstni redi


Podrobnejše poročilo z izjavami in fotogalerijo najdeš na prijavim.se.

Naslovna fotografija prijavim.se

Preberi še
EP ciklokros: V blatu se je najbolje znašel Ločnikar

Sledite nam