4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
12. marca 2013

Letošnji severnoameriški sejem ročno izdelanih koles NAHBS je ljubiteljem koles, izdelanih z več čustvi in pozornosti, privabil na usta rekordne količine sline. 119 razstavljalcev lepote na dveh kolesih.

North American Handmade Bicycle Show – severnoameriški sejem ročno izdelanih koles, je v letošnji izvedbi nedavno za tri dni odprl svoja vrata v Denverju. Bil je največji v osmih letih. Predstavilo se je kar 199 izdelovalcev, pokroviteljstvo nad sejmom pa je prevzel japonski gigant Shimano.

Z začetkom v letu 2005 z vsega 23 razstavljalci se je pod taktirko ustanovitelja Dona Walkerja prireditev razvila v najbolj spoštovan sejem unikatnih ter maloserijskih koles in opreme. Prvo prizorišče je bil teksaški Houston, potem pa vsako leto drugo mesto širom Združenih držav.

Mojstri varjenja, lepljenja in barvanja

Nemalokrat unikatne stvaritve zahtevajo potrpljenje in obilo znanja. Detajli na okvirjih, gravirane tablice z logotipi, umeščanje lesa v jeklene okvirje, izdelava okvirjev iz bambusa, mojstrsko oblikovanje karbona ter precizno, predvsem pa ročno varjenje, dajo vsakemu izdelku svoj čar. Pika na i pa je vsekakor unikatnost in pri določenih kolesih butična maloserijska proizvodnja.

Seveda pa na sejmu niso prisotni le izdelovalci okvirjev in koles. Svoje mesto imajo tudi izdelovalci pest, krmil, trdih vilic, gonilk …  Skupaj pa tvorijo nepozaben sprehod skozi skoraj že pozabljeno umetnost ustvarjanja brez robotov in računalniških pomagal ter dajejo občutek tistega časa, ko je bilo vse narejeno ročno in z veliko ljubezni.

Nagrajevanje najboljših

Najboljše izdelke pod taktirko predsednika Walkerja med drugimi ocenjujejo kar razstavljalci sami. Nagrade podelijo v 15 kategorijah (v oklepajih letošnji zmagovalci): najboljša karbonska konstrukcija (Alchemy Bicycle Company), najboljši cestni okvir (Bishop Bikes), najboljši okvir z mufnami (Bilenky Cycle Works), najboljši alternativni material (Boo), najboljše mestno kolo (Shin-Ichi Konno), najboljše gorsko kolo (Retrotec-Inglis Cycles), najboljše ciklokros kolo (Mosaic Cycles), najboljša titanska konstrukcija (Kent Eriksen in Black Sheep), najboljši tandem (Calfee Design in Black Sheep), najboljši TIG okvir (Steve Potts Bicycles), najboljše tematsko kolo (Moots/IMBA Trail Maintenance Bike), nagrada občinstva (Moots/IMBA Trail Maintenance Bike), nagrada predsednika (Matsuda Cycle Factory), najboljše kolo za dirkališče (Matsuda Cycle Factory), “best of show” (English Cycles).

Pobližje kar diši po MTB

Za najboljše gorsko kolo je bil proglašen Retrotec Triple 29+, jekleni devetindvajsetpalčnik, narejen v slogu legendarnega Breezerja (Joe Breeze in prvi klunkerji) z vmesno cevjo pri glavnem trikotniku. Čisti trdak s prav tako trdo prednjo vilico, prestavnim sistemom Shimano XTR, z le enim verižnikom spredaj, komponentami Chris King ter potopno sedežno oporo je bil postavljen na Surlyeve balone.

Najboljše gorsko kolo iz titana je postal ”fat bike” proizvajalca Black Sheep. Taisti proizvajalec je bil nagrajen tudi med gorskokolesarskimi tandemi, tudi tokrat z izdelkom na debelih pnevmatikah in iz titanovih cevi, imenovanim Jack’s tandem.

Za najboljšega v kategoriji po postopku varjenja TIG je bil izbran 29-palčnik Steva Pottsa. Steve Potts velja za enega izmed pionirjev izdelave okvirjev gorskih koles, njegova kariera varjenja okvirjev pa sega v začetek osemdesetih let.

Za najboljše tematsko oblikovano kolo je bil proglašen proizvajalec Moots (gre za malce večjo znamko od ostalih, bolj butično naravnanih, predvsem je poznana ljubiteljem koles, narejenih iz titana in ima tridesetletno zgodovino izdelovanja okvirjev in komponent). Moots je v sodelovanju z IMBA (mednarodna gorskokolesarska organizacija) naredil kolo, namenjeno vzdrževanju gorskokolesarskih poti. Kolo, gre za ”fat bike”, je opremljeno z motorno žago, ima prostor za torbo z orodjem, na prednjem prtljažniku pa odložišče za kakšen six pack. Ta Moots je dobil tudi nagrado za najboljše kolo po izboru obiskovalcev.

Originalnih šest

Šest izdelovalcev koles je bilo doslej na vseh sejmih, vključno s prvim leta 2005. To so:

Craigh Calfee, pionir izdelovanja okvirjev z novih materialov. Leta 1987 je sodeloval tudi z Gregom Le Mondom in zanj izdelal karbonsko kolo. Karbon je vpeljal tudi v ostale kolesarske podzvrsti: ciklokros, tandeme, kolesa za dirkališče. Že nekaj let pa se ukvarja tudi z integracijo bambusa v okvirje koles. Calfee je že večkrat nagrajen razstavljalec, saj je skoraj vsako leto osvojil kakšno nagrado. V njegovi zbirki so se tako našli že nagrada za najboljši tandem (2008, 2010), najboljše karbonsko kolo (2007), najboljše cestno ter najboljše gorsko kolo (2006) ter nagrada za najboljše kolo po izboru gledalcev (2005). calfeedesign.com in bamboosero.com

Nick Crumpton, mojster karbona. V zadnjih desetih se je posvetil predvsem izdelovanju koles po naročilu. Vsak okvir gre skozi njegove roke. Njegove mojstrovine nastajajo v teksaškem Austinu, kjer ima svoj oblikovalski studio in delavnico. Tudi Crumpton je večkratni nagrajenec rokodelskega šova. Nagrado za najboljše karbonsko kolo je prejel v letih 2005, 2007, 2008 in 2010. crumptoncycles.com

Mike de Salvo, učitelj med izdelovalci. S kolesi je povezan že od začetka osemdesetih, leta 1991se je vpisal na UBI (United Bicycle Institute), kjer se je učil varjenja in izdelovanja okvirjev po postopku TIG (različica elektroobločnega varjenja, kjer se uporablja netljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja. Za zaščito vara pred oksidacijo se uporablja zaščitni plin –  argon, helij. Dodajni material je običajno enake sestave kot material, ki ga varimo). Konec devetdesetih je na dotičnem inštitutu začel tudi poučevati. De Salvo letno izdela dobrih 100 okvirjev. Med najboljše na sejmu se je vpisal v letih 2005 in 2008, obakrat v kategoriji varjenja po postopku TIG. desalvocycles.com

Richard Sachs, skoraj celo življenje povezan s kolesi, lastnik kolesarske trgovine že daljnega leta 1976, v zadnjem času pa predvsem ”one man band” izdelovalec okvirjev po naročilu. Mojster klasičnega oblikovanja okvirjev ter dvakratni nagrajenec sejma (2005, 2010). richardsachs.com

Don Walker, mojster izdelovanja tandemov, enoprestavnikov, ciklokros ter cestnih koles. Letalski mehanik, ki so ga kolesa popolnoma zasvojila. Kolesarski zanesenjak, ki je ustanovitelj sejma, katerega namen je širiti unikatnost ter rokodelstvo širom po svetu. S kolesarstvom je povezan na vseh ravneh, tudi pri pomoči mladim, da udejanijo svoj potencial na dirkališču ali na cesti. Na prvem sejmu je dobil nagrado za najboljši tandem. donwalkercycles.com

Sacha White, najmlajši med tistimi, ki so prisotni na sejmu od vsega začetka. Dvakratni nagrajenec za najboljše kolo na sejmu (2005, 2006) je svojo kariero izdelovalca okvirjev začel že leta 1999 pri 19 letih. Sedaj deluje pod blagovno znamko Vanilla bicycles, hrati pa uveljavlja tudi ime Speedvagen. vanillabicycles.com

Iz kongresnega centra v Koloradu se ”rokodelski” sejem naslednje leto seli v Severno Karolino, v mesto Charlotte. Kakorkoli. Kolesarska industrija ima svoje smernice. Skoraj vse poti nas vodijo proti Tajvanu, Kitajski, Singapurju … tam kraljuje sodobna kolesarska industrija. Velike tovarne, robotska, velikoserijska proizvodnja, ki letno na trg pošlje na desetine milijonov koles, je odraz današnjih dni. Vendar sta duša in srce kolesarstva še vedno v majhnih delavnicah, pri kolesarskih zanesenjakih, ki verjamejo v tisto, kar delajo, ter vsakemu izdelku vdihnejo svoj pečat. Tako naj tudi ostane, kajti kolesarska – rokodelska – umetnost ne sme izumreti.

2013.handmadebicycleshow.com
Fotogalerija vseh nagrajenih koles

Na uvodni fotografiji Moots IMBA Trail Maintenance Bike, najboljše tematsko kolo in najboljše kolo po izbiri obiskovalcev. Vse fotografije Farid A. Abraham/faridfoto.com

Festivalski video, več na YouTube kanalu NAHBS

4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam