Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
23. junija 2013

Suverena predstava Tanje Žakelj v krosu na težki in mokri progi na Gurtnu. Po napadu na polovici dirke ji je za silo sledila le Eva Lechner.

Tanja Žakelj je v Bernu postala evropska prvakinja v olimpijskem krosu med članicami. V dirki, ki se je začela v rahlem dežju, je natanko na polovici, proti koncu tretjega od šestih krogov, pritisnila na pedala in suvereno ušla vodilni skupinici. Na napad je odgovorila le italijanska reprezentantka Eva Lechner, a tudi ta je hitro zaostajala za 15 sekund. Lechnerjevi je naposled pripadla srebrna kolajna, bronasta pa Poljakinji Maji Wloszczowski, ki je slabše začela in se ravno pred Tanjinim napadom priključila vodilni skupini.

“Napadla sem v tretjem krogu, ko sem slišala, da je Katrin Leumann zadaj storila napako prav tam, kjer sem jo krog prej sama. Očitno je bila na drugem mestu takoj za menoj, z Evo smo vozile zelo skupaj,” pravi Tanja. “Na progi sprva nisem bila zelo sproščena, saj je zelo drsela. V prvem krogu mi je tik pred skakalnico zdrsnilo. Ker so nam rekli, da peš ne smemo čez skakalnice, sem se vrnila in šla po lažji poti. Začudena sem bila, da so šle vse druge za menoj. V naslednjem krogu smo že skakale, sama sem na progi vse bolj uživala. Pomagali so tudi navijači ob progi, še posebej vsi tisti, ki so me prišli spodbujat iz Slovenije.”

Domnevno zastraševanje in teža modre majice z rumenimi zvezdami

Tanjin napad sredi dirke je bil pred nadaljevanjem svetovnega pokala čez mesec dni v Andori morda že videti kot zastraševanje tekmic, tudi Kanadčank, ki bodo nemarala gledale posnetke. Namerno? Tanja: “Po dveh zmagah so tako ali tako že vse pozorne name. Se me bodo še bale (smeh). Težko je ostati na najvišjem nivoju, zato si bom pred nadaljevanjem svetovnega pokala zdaj privoščila nekaj počitka.”

Majica celinske prvakinje, ki se je na dirkah niti ne nosi, je bistveno manj “vredna” od mavrične majice svetovne prvakinje. Današnja zmaga je Tanji prinesla toliko točk UCI kot drugo mesto v svetovnem pokalu. Kaj pomeni Tanji? “Nova majica v zbirki mi veliko pomeni, saj je občutek, ko na dirki zastopaš svojo domovino, vedno nekaj posebnega. Bi pa si želela, da bi bila to dirka svetovnega prvenstva in bi bila ta majica še toliko več vredna.”

Tanja, sicer z dvema zmagama trenutno vodilna v razvrstitvi svetovnega pokala, je leta 2006 v Chies d’Alpagu postala evropska prvakinja med mladinkami. Iz časa nastopanja med mlajšimi članicami ima z evropskih prvenstev dve odličji, srebrno iz leta 2008 in bronasto dve leti pozneje, en bron pa tudi med elito izpred dveh let.

To je druga slovenska kolajna na tem prvenstvu, potem ko je Miha Halzer v petek v krosu na izpadanje osvojil srebro.

Moški

V jutranji dirki mlajših članov sta Rok Korošec in Urban Ferenčak zasedla 40. oziroma 44. mesto.

Rok: “Štartal sem dobro, potem pa sem se v zadnjem štartnem krogu znašel v gneči in izgubil nekaj mest. Prvi in drugi krog me je malo zabilo, potem pa sem dobil ritem in vsak krog kakšnega prehitel. Tako sem na 40. mestu za zmagovalcem zaostal dobrih 10 minut in sem kar zadovoljen.”

Urban: “Štartal sem dobro, a sem se uštel pri številu štartnih krogov. En krog prehitro sem želel ohraniti dobro pozicijo za nadaljevanje, kar sem potem plačal v prvem krogu. Kasneje sem vozil bolje, a predvsem na strme klance mi je šlo slabo. Nisem ravno zadovoljen, a sem vsaj opravil vse kroge.”

V dirki članov elite sta dvoboj za zmago bila Francoz Julien Absalon in domačin Nino Schurter. A le dokler ni napadel dvakratni olimpijski prvak Absalon in v zadnjih dveh krogih Schurterju ušel za skoraj dve minuti. Bron je osvojil Italijan Marco Aurelio Fontana.

Vrstni redi

članice elite (27,5 km)
1. Tanja Žakelj (Slo) 1;34:33
2. Eva Lechner (Ita) +0:38
3. Maja Wloszczowska (Pol) +1:35
4. Katerina Nash (Češ) +1:54
5. Katrin Leumann (Švi) +2:10
6. Esther Suess (Švi) +3:16
7. Julie Bresset (Fra) +3:22
8. Elisabeth Osl (Avt) +4:19
9. Katarzyna Solus-Miskowicz (Pol) +4:43
10. Irina Kalentjeva (Rus) +5:19
25 uvrščenih

člani elite
1. Julien Absalon (Fra) 1;32:21
2. Nino Schurter (Švi) +1:53
3. Marco Aurelio Fontana (Ita) +2:06
4. Lukas Flueckiger (Švi) +2:18
5. Jose Hermida (Špa) +2:20

mlajši člani (28,5 km)
1. Jordan Sarrou (Fra) 1;25:13
2. Jens Schuermans (Bel) +0:12
3. Hugo Drechou (Fra) +0:14

40. Rok Korošec (Slo) +10:10
44. Urban Ferenčak (Slo) +11:47
52 uvrščenih

www.mtb2013.ch

Na uvodni fotografiji podelitev za članice, vse foto Martin Platter

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam