sloenduro grozni
Freestyle zaposli
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
4. oktobra 2021

Miha Smrdel je v Grožnjanu po bitki s Huthom in Markičem potrdil skupno zmago v seriji SloEnduro. Prvič smo podelili tudi priznanja za skupno razvrstitev.

Osma sezona serije SloEnduro, mednarodnega pokalnega tekmovanja s sedežem v Sloveniji, je zaključena. Že šestič se je končala v Grožnjanu, slikovitem mestecu v Istri, z dirko Enduro Grozni v organizaciji BBK Grožnjan. V lep zgodnje jesenski istrski vikend je prišlo dirkat 118 kolesark in kolesarjev iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Slovenije.

V letošnji sezoni je bila to peta dirka za točke serije. Nekaj naslovov je bilo odločenih že po četrti dirki konec avgusta v Kočevju, vsi pač ne.

Miha Smrdel na koncu spet doda plin

Mladinca Miha Smrdela (MBK Črni Vrh) nihče ni več mogel zriniti z vrha skupne razvrstitve, a zato ni nič varčeval s hitrostjo. Ob treh drugih mestih je v Grožnjanu osvojil svojo drugo zmago sezone in s 1700 osvojenimi točkami postal prvak SloEndura 2021. Po Kristjanu Medveščku (2014), Vidu Peršaku (2015-2018) in Maxu Fejerju (2019) je postal četrti skupni zmagovalec serije.

miha smrdel, sloenduro grozni
Miha Smrdel

A po dveh od treh hitrostnih preizkušenj Endura Grozni 2021 je v idealnih vremenskih razmerah (le nekaj kapljic je namignilo na vremensko manj stabilen dan) vodil Nejc Huth (Energijateam.com), pred dvema letoma zadnji zmagovalec te dirke. A v zadnji preizkušnji je dosegel le šesti čas, Smrdel ga je prehitel za več kot 5 sekund in pol ter na koncu po osmih in pol minutah »netto« dirkanja zmagal z le 69 stotinkami sekunde prednosti!

Ves dan se je na tretjem mestu držal Jan Markič (ŠKTD Avče) in tudi na koncu z zaostankom sekunde in dveh stotink stopil na tretjo stopničko. Ob stopničke sta na razglasitvi stopila še dva slovenska tekmovalca, Miha Tratnik Bajc (MBK Črni Vrh) na četrto in zmagovalec Kočevja (ter dirke serije SloEnduro 4Fun na Golovec trails) David Ivartnik (Energijateam.com) na peto.

Ivartnik je ubranil skupno drugo mesto, Markič pa tretje, le Huth se je s petega vzpel na četrto, saj je prehitel Peršaka, ki je nastopal na finalu svetovne serije.

Pri ženskah je svojo prvo zmago osvojila Teja Cerar (MTB Trbovlje) pred Italijanko Laro Gasparotto (ASD Tecno Bike K2) na drugem in Tamaro Homar (Energijateam.com) na tretjem mestu. Gaia Kravanja (KK Črn trn) in Urška Korasa (KD Zverinice) se nista prišli v Istro pomerit za skupno zmago, ostali sta na prvem oziroma drugem mestu, na tretje pa se je vzpela Tamara Homar.

Teja Cerar, sloenduro grozni
Teja Cerar na Srni, Kendini SuperEtapi

Zmagovalca sta povedala

Miha Smrdel: »Današnja dirka je bila zelo napeta, do zadnje etape smo bili vsi zelo skupaj. V zadnji etapi sem uspel pridobiti nekaj sekund. Na koncu smo bili v dobri sekundi. Na splošno sem z dirko zadovoljen in presrečen, da sem zabeležil svojo drugo skupno zmago. Ta sezona je bila izjemna, vse se je začelo v Ajdovščini, kjer sem na svoje kar veliko presenečenje zasedel drugo mesto v absolutni konkurenci. Na naslednji dirki na Gorjancih sem prvič zmagal, nato sem dvakrat končal na drugem mestu, v Grožnjanu pa sem ponovno zmagal. Zelo sem zadovoljen z izkupičkom in upam na se boljše rezultate naslednjo sezono.«

Teja Cerar: »Zmaga je bila zelo nepričakovana, saj se tekem udeležujem predvsem zaradi dobrega vzdušja in dobre družbe. Na tretji etapi sem zarila z glavo, kot še nikoli poprej, kar je bila tudi zanimiva izkušnja. Hvala trail builderju Alanu za najden vezir in bidon. Drugače pa v nasprotju s 4fun bolj uzivam v klasičnih SloEnduro tekmah, kjer je manj čakanja, več pedaliranja in več akcije!«

Kategorije

Jan Markič je zmagal v moški članski kategoriji pred Tratnikom Bajcem in Ivartnikom. Končni vrstni red je enak kot pred finalom: prvi Markič, drugi Ivartnik in tretji Jan Štucin (Pedal racing team).

Smrdel je v mladinski kategoriji zmagal pred Enejem Podlipnikom (Bikehanic – 20 Chocolate) in Blažem Polovšakom (KK Ravne). V razvrstitvi je Smrdel neporažen in z maksimalnim izkupičkom točk, drugo mesto je pripadlo Jerneju Kavčiču (Sloga 1902 Idrija) in tretje Avstrijcu Valentinu Freyu (Im.Puls Sport Union Klagenfurt), ki je bil prej drugi, a je zaradi nastopa na avstrijskem DP izpustil finale SloEndura. Je pa postal najboljši novinec sezone SloEndura.

V veteranskih kategorijah so zmagali Huth (master 1), Branko Belingar (Avče, master 2) in Uroš Ogris (MTB klub Kranj, master 3). Huth in Belingar sta tudi zmagovalca razvrstitve, v kategoriji master 3 pa je ta čast pripadla Martinu Brusu (Kamplc racing team).

Domačin Sandi Bažon (BBK Grožnjan) je bil najhitrejši v kategoriji hobi.

Kratka trasa

Na kratki progi (prva in tretja preizkušnja) je bil v kategoriji U15 najhitrejši Jakob Lorber (KK Završnica) pred Lovrom Kojzekom (KK Ravne) in Italijanom Simonejem Leom (Bel Gelato Cycling). Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate) je s 6. mestom ubranil skupno zmago, Lorber se je z zmago z tretjega vzpel na drugo, pred klubskega kolega Juša Ažmana, ki je bil tokrat četrti.

Še večji preobrat je v kategoriji U17 uspel Blažu Kavčiču (KK Završnica). Z zmago pred Franetom Medićem (BK Crikvenica) in Mihom Jerkičem (KK Črn trn) je v razvrstitvi prehitel vodilnega Marsela Piriha (Pedal racing team), ki se je po 10. mestu moral zadovoljiti z malo manjšo trofejo za skupno razvrstitev, tisto za drugo mesto. Tretji je bil Jerkič.

Med mlajšimi mladinkami do 17 let je še petič zmagala Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) pred Ano Inkret (Calcit bike team) in novinko Lano Epšek (KK Ravne), ki prihaja iz discipline kros. Tina in Ana sta prva in druga v razvrstitvi, tretja pa Eva Palka (KD Zverinice).

Mladi na kratki trasi so bili še enkrat bistven del dirke, saj jih je prišlo kar 42!

Vrstni redi na sloenduro.com

Končna razvrstitev SloEndura 2021 na sloenduro.com

Kenda SuperStage

Za Kendino SuperEtapo, preizkušnjo z dodatnimi nagradami za najhitrejšega moškega in žensko, so prireditelji izbrali tretjo in zadnjo preizkušnjo dneva. Proga Srna je namreč nova in tudi atraktivna. Najhitrejša sta bila Smrdela, brat in sestra, Miha in Tina.

Se vidimo v 2022

Osma sezona je pod streho, trofeje razdeljene, zaključne prireditve tako ne bo, a ni nemogoče, da se vendarle dobimo za kakšno skupno turo in razglasitev najboljšega prireditelja sezone! Kmalu več o tem, kaj pripravljamo za sezono 2022.

Fotografije Matej Damijanić @damijanicphotography. Na naslovni fotografiji prva četverica skupne razvrstitve, manjka petouvrščeni Vid Peršak.

Preberi še

Golovec trails Ljubljana: Video
Golovec trails Ljubljana: 238 zaprašenih nasmehov

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam