5. avgusta 2017

Pri moških vreme zopet krojilo finale, a se Aaron Gwin ni dal zmotiti. Pri dekletih popolna vožnja Britanke Seagrave, naš Jure pa na 41. mestu.

Če je bilo najprej le nekaj nočnega dežja, ki je nekoliko osvežil prašno in spolzko progo, ter se pri mladincih in dekletih le-to ni toliko poznalo, pa se je v zadnji tretjini moške dirke zgodil Lurd. Dež je začel močiti progo in nič ni kazalo, da se bo vreme umirilo. Sledila je prava drama!

Moški

Dolgo časa je bil na sedežu vodilnega Dean Lucas (Intense Factory), kaj kmalu pa so začele vremenske razmere krojiti dirko. Vse do najhitrejših iz včerajšnjih kvalifikacij.

Najprej nora vožnja Jacka Moira (Intense Factory), s katero je pokazal, da največji mojstri znajo, prišel je na 4. mesto. Nato je Troy Brosnan (Canyon Factory Racing) letel še hitreje in se uvrstil na tretje mesto. Nato šov Dannya Harta (MS Mondraker), ki je skoraj prišel do prvega mesta, zaostal je le dobre tri desetinke sekunde, na “avtocesti” pa so mu izmerili najvišjo hitrost 70,9 kilometra na uro! Rekorder z najvišjo hitrostjo na dirki je bil Adam Brayton. Namerili so mu 73,6 kilometra na uro.

Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), vodilni v svetovnem pokalu, je imel v zgornjem delu težave in zaostal več kot 22 sekund, na koncu pa je bil celo diskvalificiran, ker se na progo ni vrnil na istem mestu. Nato pa Loic Bruni s super tremi četrtinami proge, nekaj časa celo z najboljšim ritmom, nato pa na tretje mesto, za Lucasa in Harta.

Na štartu je bil samo še en tekmovalec – Aaron Gwin (The YT Mob). In kot je dejal pred dirko, je odločen zmagati v Kanadi in nato še v Val di Sole. Njegova vožnja je spominjala na tisto iz leta 2011, ko je Danny Hart v dežju in blatu osvojil naslov svetovnega prvaka. Hitre in drugačne linije kot v kvalifikacijskem teku (podobne, notranje linije je svoje čase ubiral legendarni Samm Hill), in le ena napaka na skalnem odseku ter na koncu veličastna zmaga!

Končni vrstni red – Aaron Gwin, Dean Lucas, Danny Hart, Loic Bruni in Michael Jones

Tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala je postalo vroče. Če je bil pred tem Greg Minnaar trdno v sedlu vodilnega, se mu je po današnji zmagi na zgolj 33 točk zaostanka približal Aaron Gwin, tretji je s 77 točkami zaostanka danes šestouvrščeni Troy Brosnan.

 Za v dirkaške učbenike. Aaron Gwin. Dve sekundi prednosti na polovici dirke, najvišja izmerjena hitrost kar 71,6 kilometra na uro, v cilju pa dobro sekundo pred Deanom Lucasom.

Ekipa Unior Tools Team

Če je imel Taylor Vernon še dokaj dobre razmere na progi, pa sta Jure Žabjek in Rudy Cabirou padla med tiste, ki jim je podlago dodobra krojil dež. Na koncu je bil najboljši prav Taylor, ki je zasedel 21. mesto, Jure je bil 41., Rudy pa je zaradi predrtega plašča končal na 77. mestu. Več o ekipi UTT v posebnem poročilu.

Dekleta

Četrta po včerajšnjih kvalifikacijah Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory) je progo uspela prepeljati skoraj brez napak in postavila daleč najboljši čas. Na štartu so bile le še najhitrejše tri. Najprej se je s progo spopadla Rachel Atherton (Trek Factory Racing), a je imela kar nekaj težav že v zgornjem delu, nato pa pravi vrtiljak na skali Stevieja Smitha. Mojstrsko se je rešila pred padcem, vendar je izgubila preveč časa in dirko končala 12,8 sekunde za Seagraveovo.

Tracey Hannah (Polygon UR) je z drobnimi napakami na progi še vedno, vsaj na daleč, ogrožala čas vodilne Britanke, a je nato v spodnjem delu dobila defekt in na koncu zaostala osem desetink sekunde manj kot Rachel Atherton. Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), vodilna v svetovnem pokalu in nosilka najboljšega kvalifikacijskega časa, je štartala kot zadnja, a višje od drugega mesta ni zmogla.

Končni vrstni redTahnee Seagrave, Myriam Nicole in Tracey Hannah. V skupni razvrstitvi pred zadnjo dirko v Val di Sole še vedno vodi Myriam Nicole, ki ima 110 točk prednosti pred Tracey Hannah in 146 pred današnjo zmagovalko Tahnee Seagrave.

Takole mojstrsko se je pred hudim padcem rešila Rachel Atherton.

Mladinci

Če ga je včeraj na kvalifikacijah ustavil predrt plašč, potem je danes pokazal zakaj je zmagal skoraj vse letošnje dirke v svetovnem pokalu. Domačin Finn Iles (Specialized Gravity) je slavil še petič v sezoni. Za sekundo in šest desetink je prehitel najhitrejšega iz kvalifikacij Sylvaina Cougoureuxa (Les Gets Intense Team), na tretje mesto se je uvrstil Joe Breeden (Intense Racing UL), ki je za Ilesom zaostal za 4 sekunde in pol.

Končna zmaga med mladinci je že odločena, Iles si jo je zagotovil že v Lenzerheideju. Se pa obeta boj za drugo mesto, saj Cougoureuxa, Breedena in današnjega osmoljenca Matta Walkerja loči le 15 točk.

Vrstni redi 

Jutri ne zamudi dirke v olimpijskem krosu, kjer lahko navijaš za Tanjo Žakelj. Ogled dirke na redbull.tv.

Preberi še:
MSA: Kvalifikacije spusta Aaronu Gwinu in Myriam Nicole

Sledite nam