26. novembra 2018

Po majskem odvzemu vzorcev na tretji dirki svetovne serije v enduru še ni uradne objave, že konec julija pa so o najdbah obvestili Richieja Ruda in Jareda Gravesa.

Mesec in pol pred prvim obiskom svetovne serije v enduru (EWS) v Sloveniji in Avstriji je tretja letošnja dirka 12. in 13. maja potekala v kraju Olaragues v Franciji. Tam je po dirki francoska protidopinška agencija (AFLD) med tekmovalci odvzela devet vzorcev.

Dobro obveščeni viri so za pozitivne teste vedeli že kar nekaj časa, a ker uradnih objav ni bilo od nikoder, je danes kanadska stran pinkbike.com objavila poglobljen članek. Da so ju obvestili o pozitivnih izsledkih testov, sta za Pinkbike potrdila dva prvaka EWS, Američan Richie Rude in Avstralec Jared Graves. V njunih vzorcih so našli sledi prepovedanih sredstev higenamin in oksilofrin.

Higenamin je na seznamu prepovedanih snovi od letos, kot je letos opozarjal Nacionalni inšitut za javno zdravje, je tudi na slovenskem trgu prisoten v izdelkih športne prehrane. Služi za razširitev dihalnih poti, naprimer ob astmi. Prav zaradi higenamina si je letos 6-mesečno kazen prepovedi nastopanja na tekmah prislužil nogometaš Domžal in reprezentant Amedej Vetrih.

Oksilofrin pa je amfetamin, živčni spodbujevalec, soroden efedrinu, ki povečuje proizvodnjo adrenalina, povečuje vzdržljivost, osredotočenost, spodbuja srčni utrip in zvišuje vezavo kisika v krvi. Tudi tega je najti v prehranskih dopolnilih.

Rude in Graves sta za Pinkbike komentirala, da sredstev nista zaužila zavestno.

Konec fame “duha endura”? Za takšne obsodbe dveh herojev gorskega kolesarstva je prezgodaj. Tule bomo poskušali navesti le nekaj glavnih dejstev, za boljše razumevanje bo treba pozorno prebrati članek na pinkbike.com. In počakati na razplet.

AFLD še ni objavil rezultatov, tako da je prezgodaj za ukrepanje svetovne protidopinške agencije (WADA) in EWS. Ruda in Gravesa so o izsledkih obvestili konec julija.

Testiranih je bilo devet kolesarjev, vsi moškega spola. Martin Maes, Greg Callaghan, Adrien Dailly in Jose Borges so potrdili, da niso bili obveščeni o pozitivnih rezultatih, poleg Ruda in Gravesa tako ostane še neznana trojica, o katerih ni informacij.

Rude in Graves nista zahtevala pregleda vzorca B.

Ker so v njunih vzorcih našli znane učinkovine, ki se jih najde tudi v športni prehrani, športnika nista bila takoj suspendirana.

Pinkbike ugotovi, da imata Rude in Graves istega pokrovitelja, znamko športne prehrane Ryno Power. Proizvajalec zavrača možnost, da bi njihovi izdelki vsebovali kaj podobnega. Če se malo pohecamo: tudi iz energijske pijače verjetno nista dobila nič sumljivega, saj imata čeladi vsak v svoji barvi.

Enduro doslej ni bil prav na udaru protidopinških testov, a seveda so tekmovalci vselej podvrženi tudi lokalnim zakonom in agencijam tam, kjer nastopajo. Tudi na naslednji dirki EWS bi se lahko oglasili predstavniki avstrijske ali slovenske organizacije. EWS se sicer zbližuje z mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), a dirka EWS v Franciji ni bila v koledarju UCI, tako da ta organizacija ni vpletena v testiranje. Niti ni bila EWS, saj sta bili pristojni francoska organizacija AFLD ter francoska kolesarska zveza. EWS pa je bila tista, ki je pri AFLD prijavila tekmovanje in bo tudi morala odločati o kaznovanju prekrškarjev oziroma prepovedih nastopanja na svojih tekmovanjih.

V čakanju na uradno objavo ter verjetne kazni so pri Pinkbiku za stališče povprašali tudi pri ekipah obeh kolesarjev. Pri Specializedu odgovarjajo, da je za njih trenutno na prvem mestu podpora Gravesu, ki se zdravi po operaciji možganskega tumorja. Pri Yetiju so se postavili na Rudovo stran, češ da verjamejo, da ni zavestno jemal prepovedanih sredstev.

Članek na pinkbike.com

Uvodna fotografija: Jamnica, 28. junij 2018

Sledite nam