Starling
30. junija 2024

Britanski maloserijski proizvajalec, ki stavi na izdelavo okvirjev iz jekla, je predstavil svoje prvo polnovzmeteno kolo za kros ali down country. To je Starling Murmur.

Starling Cycles je leta 2015 ustanovil Joe McEwan, karierni vesoljski inženir in strokovnjak za ogljikove kompozite. Kar se je v vrtni lopi začelo kot “one man band”, je hitro pritegnilo pozornost svetovnih medijev in skupnosti gorskih kolesarjev. Znamka Starling je v hudi konkurenci na svetovno znanem sejmu Bespoked Bike Show leta 2016, 2018 in 2019 prejela nagrade v kategoriji jeklenih koles.

Murmur je ime polnovzmetenega okvirja, ki že ima dve variaciji – klasično s 135 milimetri hoda na zadku ter Mega, ki ima na zadku 165 milimetrov hoda. Sedaj so pri Starlingu predstavili še tretjo s 120 milimetri hoda na zadnjem delu in tako zaključili trilogijo.

Na kratko

Mini Murmur je postavljen na 29-palčne obročnike. Kot rečeno, ima zadaj 120 milimetrov hoda, prednji trikotnik je ročno zvarjen v Veliki Britaniji, zanj uporabljajo cevi Reynolds 853. Zadnji trikotnik je prav tako ročno izdelan, vendar ga izdelujejo v podjetju ORA na Tajvanu. Za nihajko uporabljajo toplotno obdelan kromolibden.

Napeljava kablovja poteka po zunanji strani okvirja. Glede na sodobne smernice je opremljen z nosilcem menjalnika UDH in je združjiv s prestavnim sistemom T-Type (Transmission).

Starling Mini Murmur v videu

Geometrija

Okvir je na voljo v velikostih medium, medium plus, large, X large in XX large. Velikost S zaenkrat še ni na voljo. Cevi ob verigi so dolge 445 milimetrov, gonilni ležaj je postavljen 46 milimetrov pod osema obročnikov, efektivni kot sedežne cevi znaša 79,2 stopinji, kot čelne cevi pa je 66,2-stopinjski. Doseg (reach) se giblje med 450 (M) in 545 milimetri (XXL). Na zadek se da namestiti pnevmatike do štirine 2,6″.

Modelna paleta

Mini Murmur ima sedem let garancije, Starling pa ima v svoji ponudbi tudi popravilo okvirjev (varjenje in barvanje). Na voljo je kot okvir, kot okvir z zadnjim blažilcem DT Swiss R535 One, kot okvir z zadnjim blažilcem DT Swiss R535 One in z vzmetnimi vilicami DT Swiss F232 One ali pa kot celotno kolo. Vendar je celotno kolo na voljo le v eni opremski izpeljanki. Za cene preveri na starlingcycles.com.

Starling Mini Murmur

  • Okvir Reynolds 853, 120 mm
  • Zadnji blažilec DT Swiss R535
  • Vilice DT Swiss F232, 120 mm
  • Menjalnik in ročica Shimano XT
  • Kaseta Shimano XT, 10-51t
  • Gonilka Hope Carbon, 32t, 165 mm
  • Zavore Hope XCR 4-batne
  • Obročnik DT XMC 1501 Carbon
  • Pnemvatike Michelin Wild XC 29×2,35″
  • Potopna sedežna opora Bike Yoke Revive 3

Več na starlingcycles.com.

Na naslovni fotografiji ustanovitelj Joe McEwan. Vse fotografije proizvajalec.

Preberi še

Cotic BFe 27,5: Najnovejša in tudi zadnja evolucija

Sledite nam