30. julija 2009

… na Pohorju v nedeljo spet množično, a sobotno Zlato kolo GT odpovedano. Maraton Učka. Trbowle na DH seriji Nordest. Poletna revija bicikel. Planet šport 5. Točke pokal AJ. Werner Schellander. MTB-O Idrija. Glacensis Challenge.
… na Pohorju v nedeljo spet množično, a sobotno Zlato kolo GT odpovedano. Maraton Učka. Trbowle na DH seriji Nordest. Poletna revija bicikel. Planet šport 5. Točke pokal AJ. Werner Schellander. MTB-O Idrija. Glacensis Challenge.

Štart maratona Učka v Lovranu (vse foto CRO-MTB PRESS-INFO)

Štart maratona Učka v Lovranu (vse foto CRO-MTB PRESS-INFO)

Takoj po štartu

Takoj po štartu

Matej L., Matej M. in Robi K.

Matej L., Matej M. in Robi K.

Članice Nataša Kovačić, Lucija Ankon in Antonela Ferenčić s prirediteljem Adrianom Markovićem

Članice Nataša Kovačić, Lucija Ankon in Antonela Ferenčić s prirediteljem Adrianom Markovićem

Naslovnica poletnega dvojnega Bicikla (ni Fuglsang, je njegov kolega Kolobnev)

Naslovnica poletnega dvojnega Bicikla (ni Fuglsang, je njegov kolega Kolobnev)

Werner Schellander letos v Vrtojbi (foto Uroš Ložar)

Werner Schellander letos v Vrtojbi (foto Uroš Ložar)

Servis bo cenejši
Vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost, ki utegne znižati ceno servisa koles. S predlogom sledijo evropskim direktivam. Sedaj morajo samo še ugotoviti, da so kolesa način premikanja prihodnosti in znižati davke za nakup kolesa. Ali pa se namesto za subvencioniranje nakupa avtomobila (Nemčija) odločiti za subvencioniranje nakupa kolesa (Italija).
V sporočilo vlade z dne 23.7. je pod točko 3 zapisano: ”Uvaja se nižja 8,5 % stopnja DDV od dobav knjig na vseh fizičnih nosilcih; storitev čiščenja oken in čiščenja zasebnih gospodinjstev; manjših popravil koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila; domačega varstva, friziranja in dobav biotičnih sredstev za varstvo rastlin.”
Čakamo na odgovor, kaj se smatra pod manjše popravilo kolesa. Sicer pa lahko iznajdliv serviser veliko popravilo vedno računa kot tri manjša …

1000 predprijavljenih na Bike Ride, za Zlato kolo GT pa malo …
Iz ŠC Pohorje so nam sporočili, da zaradi organizacijskih težav (ne gre le za malce otežen dostop na Mariborsko Pohorje) in delno tudi premajhnega števila prijavljenih odpovedujejo sobotno tekmovanje za Zlato kolo GT. Čeprav zadnji trenutek padajo številne prijave in bi bilo kar zanimivo … “Zlatko” bo moral nekako dobiti lastnika, a datum in kraj nadomestne prireditve še nista znana.
Hkrati nam prireditelji nedeljske prireditve Comtron Bike Ride s štartom in ciljem na skoraj istem mestu, na Bolfenku na Mariborskem Pohorju, sporočajo, da so do včeraj dobili že več kot 1000 predprijav. Zbirajo jih še do petka, možne pa so še prijave na prizorišču.

Maraton Učka: zmagovalec Mugerli
Na nedeljskem četrtem maratonu Učka v organizaciji lovranskega BBK Marun je nastopilo 150 kolesarjev iz Belgije, Hrvaške, Italije in Slovenije. 
Na daljši trasi – 60 km z več kot 2000 vm – je Matej Mugerli v šprintu opravil z Matejem Lovšetom (oba FBI-Uni team). Čez manj kot štirimi minute je bil v cilju še Robert Kordež (ŠD Energija), ki je stik z njima izgubil po tehničnih težavah. Sledili so Đani Simčić (BGK Tuškanac), Samo Rauter (Ganesha team), na 6. mestu najhitrejši amater Marko Čretnik(Ganesha team) in na 7. mestu najhitrejši veteran, Belgijec Marc Bultell. Peter Vesel (FBI-Uni) v kolenu še čuti posledice padca na DP in je po dirkanju v ospredju popustil. Lucija Ankon (Ganesha team) je bila prva pri članicah.
Na krajši 30 km trasi je bil najhitrejši mladinec Marko Bulić (Istra Bike – FBI) pred amaterjem Jakom Tancikom (ŠD Energija) in mladincem Matijem Breznikom (KK Ravne).
Dobro organizirana dirka je štela tudi za serijo Experience MTB marathon cup.
Vsi vrstni redi >>
Daljše poročilo na strani Adventure sport >>

Italijanski severnovzhodni DH pokal
Dva asa MTB Trbovlje/Specialized Seba in Andri sta se minuli konec tedna odpravila dirkat v Alpe Cermis na lokalno italijansko serijo v spustu. Andraž Jeršin je s tehničnimi težavami odstopil še preden je začel, Sebastjana Zmrzljaka pa so skušali na vse načine znervirati do odstopa, a je vztrajal in bil na koncu drugi med veterani 1+2. Zabavno in poučno poročilo (tudi da pogruntate, kako dobre dirke imamo doma) si lahko preberete na strani MTB Trbovlje >>

Revija Bicikel, dvojna
Zaradi povečane premičnosti uredništva nas je nova številka revije Bicikel ujela šele po Tahitrih v prejšnjem tednu. A nič hudega, saj je dvojna s 100 stranmi in bo “veljala” še ves avgust. Na naslovnici prizor z dirke po Sloveniji. Nekaj iz vsebine:
– pogovor s Tadejem Valjavcem
– podrobno o dirki po Sloveniji
– pobliže urbani “enoprestavnik” Felt Curbside
– čevlji Gaerne, tudi mtb model G. Ara
– test polnovmetenca Merida One-Five-O 3800-D z manekenom Anžetom Bizjakom
– o sluzi za polnjenje zračnic in plaščev Slime
– mtb.si z velikimi fotografijami o štirih gravitacijskih dirkaških vikendih: EP DH Kranjska Gora, sv. pokal Maribor, EP 4X Ajdovščina in DP DH Kranjska Gora
– mtb.si Tahitre
– mtb.si reportaža Pohorje od parka navzgor
– Modrost iz jazbine
– predstavi se klub KD Rajd
– Luka Kodra: edini Slovenec, ki je že dirkal v krosu, 4X, spustu in na cesti?
– Klinika za motivacijo kolesark
– Tandemi vseh vrst

Planet šport 5
Peta oddaja Planet šport bo prvič na sporedu danes ob 21.00 na Šport TV – Š2. V njej boste lahko videli:
– državna prvenstva v spustu, 4krosu in BMXu
– RAAM 2009 z Markom Balohom
– Red Bull skoke v vodo v Dubrovniku
– wakeboarding z Rokom Pokovcem
Napovednik >>

Točke pokal AJ
Razvrstitve v pokalu Alpe-Jadran v krosu pred finalno dirko, ki bo 23. avgusta v Trbižu, si lahko ogledate tukaj (MS Excel) >>

Werner Schellander
Na finalu serije AJ žal ne bo drugouvrščenega v kategoriji master 3, Avstrijca Wernerja Schellanderja. 46-letnemu Beljačanu se je na poti domov z zadnje dirke v Tolmezzu v začetku julija ustavilo srce, poskusi oživljanja niso bili uspešni.
Schellander je lani s partnerico Marito Staufer zmagal na dirki Trans Austria, na Transalpu sta v zadnjih letih v kategoriji mešanih dvojic osvojila 3., 5. in 7. mesto. V razvrstitvi serije AJ je bil v svoji kategoriji drugi za Tinetom Zupanom, enaki uvrstitvi je dosegel v Vrtojbi in na svoji zadnji dirki v Tolmezzu.

MTB-O Idrija
Takole je bilo minuli petek na šesti tekmi slovensko-hrvaške lige v orientaciji z gorskimi kolesi (MTB-O) pokalu Idrije na Črnem Vrhu, vrstni redi >>

Glacensis MTB Challenge
Na strani MTB Koroška je Kalči povzel dogajanje na poljski etapni dirki Glacensis MTB Challenge, na kateri sta nastopila Emil Makan in Uroš Breški. Spremljali smo ju tudi na mtb.si, pa poglejmo še enkrat >>

Sledite nam