5. junija 2011

Dirka svetovnega pokala na Škotskem se je odlično iztekla za oba ‘naša’ finalista – Harry Heath je bil 44., Žiga Pandur pa 67. Zmagoslavje domačinov je pokvaril le Greg Minnaar, s četrto zmago na prizorišču zagotovo pravi superjunak.

Ekipa Unior Tools Team je z dvema finalistoma pustila svoj pečat v Fort Williamu – še posebej po zaslugi Harryja Heatha, ki ima v svoji domovini zelo veliko navijačev, redno pa se pojavlja tudi v gorskokolesarskih medijih. Zaradi slabšega časa v kvalifikacijah je danes nastopil med prvimi, ob vstopu v dolg ciljni odsek pa so tisoči gledalcev zanj navijali kot za največje zvezdnike. Harry ni ostal dolžan, svoj včerajšnji čas je izboljšal za kar 13 sekund in takoj je bilo jasno, da bo zelo napredoval po lestvici. S svojo vožnjo sicer ni bil 100 % zadovoljen, vendar je vozil napadalno in na vso moč ter se s končnim 44. mestom skoraj izenačil s svojim najboljšim dosežkom v svetovnem pokalu.
Pohvale gredo tudi Žigi Pandurju, ki je sicer le minimalno izboljšal svoj sobotni čas, a navijači ob progi so ga prav tako nagradili z glasnim navijanjem (čeprav navijanje zares slišijo le redki tekmovalci). Za Žigo je 67. mesto tudi najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu in dober dejavnik za dvig samozavesti. Zdaj ve, da je dovolj hiter in da lahko vozi še hitreje, kar je pred dirko v Leogangu zelo pomembno.

Tracy petič
Prava drama se je odvijala boju za najvišja mesta. Žensko dirko sta odločali dve tekmovalki iz Velike Britanije – Tracy Moseley in Rachel Atherton. Rachel je bila sinoči najhitrejša, danes pa je bila vendarle prepočasna za najvišjo stopničko. A zmaga je ostala doma, Tracy Moseley pa je znova pokazala, da je na letošnjo sezono pripravljena kot še nikoli prej in dosegla že peto zmago na Škotskem. Lanski naslov svetovne prvakinje ji je dal očitno krila – nastopa v krosu in zmaguje v spustu. Na podium so stopile še tri Francozinje – Floriane Pugin, Myriam Nicole in Sabrina Jonnier. Omenimo še šesto Jill Kintner, ki smo jo bili vajeni na kolesu za 4kros, in sedmo Emmeline Ragot, ki je vozila resno poškodovana. Videli smo jo z opornico na kolenu, a vsi pravijo, da ima poškodovan gleženj.

Greg četrtič
Še toliko bolj napeto je bilo pri moških, pri katerih so domačini največ stavili na lanskega zmagovalca Geeja Athertona. A teren Ben Nevisa je pisan na kožo Gregu Minnaarju, ki je danes dosegel že svojo četrto zmago na tej progi. Pred nastopom najhitrejših so bili v ospredju tekmovalci iz Nove Zelandije – v določenem trenutku so Brook Macdonald, Cameron Cole, Sam Blenkinsop in Justin Leov zasedli mesta od 1-4. Poleg omenjenih Minnaarja in Athertona pa sta navdušila še Danny Hart in Aaron Gwin. 20-letni Hart je z drugim mestom potešil glasne otočane in dosegel svojo najboljšo uvrstitev. Zadnji pa se je na progo podal Gwin, ki je na zgornjem delu napovedoval senzacijo, saj je imel na vmesnem času neverjetnih 5 sekund prednosti. Vendar je do cilja vsa prednost izpuhtela in po zmagi v Južni Afriki je bil ‘komaj’ peti.
Današnja zmagovalca sta tudi vodilna v seštevku svetovnega pokala.

Desettisoči navijačev so znova natrenirali svoje glasilke in glasno navijali za vse tekmovalce in se veselili velikih uspehov domačinov. Pričakovali smo le kakšnega superjunaka več, a verjetno so se morali boriti proti zločinu in niso mogli priti na Škotsko. A to je že druga zgodba, ki jo bomo objavili čez kakšen dan ali dva.

Svetovni pokal se nadaljuje že čez teden dni v bližnjem Leogangu z dirkama v 4-krosu in spustu.

Vsi rezultati so objavljeni na strani UCI.

fortwilliamworldcup.co.uk

Na uvodni sliki Greg Minnaar v trenutkih zmagoslavja, foto Grega Stopar

Sledite nam