31. decembra 2016

Med 38 filmi je občinstvo v Bovcu najboljše ocene podelilo edinemu zares mtb filmu festivala. Dost bad.

Na desetem bovškem festivalu filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival), ki je potekal od torka do petka v tamkajšnji Stergulčevi hiši in kulturnem domu, gorsko kolesarstvo zopet ni bilo posebno močno zastopano – zlasti ne v primerjavi s plezanjem, alpinizmom, športi na divjih vodah …

A nagrado najboljšega filma po izbiri občinstva je osvojil prav gorskokolesarski Not2Bad, 35-minutni letošnji zdelek kanadske produkcije Anthill (Darcy Wittenburg, Colin Jones, Darren McCullough).

Frirajderji, fristajlerji in dirkači zganjajo celega hudiča na kolesih in brez njih. Lokacija: Malaga, Španija, pa tudi v Katalonijo skočijo, v sloviti park La Poma. Akcija je še enkrat odlično prikazana, tudi s kakšnim novim prijemom, kotom, tehniko. Norce, ki jih druži uporaba koles Trek, pa spoznamo tudi s potegavščinami, ki jih počnejo v “prostem času”. Posebne zgodbe, razen da na neznanem terenu moči družijo kolesarji, ki se sicer redko srečajo, ni.


Dvorana v Stergulčevi hiši v Bovcu, foto Anže Furlan

Filma Not2Bad (tudi Not To Bad ali Not Dos Bad) se je v Bovcu bolj za hec hitro prijelo ime “Dost Bad”. A statistika glasovanja ga je postavila na vrh med 38 prikazanimi filmi.

Če ne štejemo filma o raziskovanju Amazonije na čolnu, ki ga poganja kolo, je bil edini drugi kolesarski film na festivalu francoski Rolling in the Alps o zelo, zelo turnem prečenju Alp od Ženeve do Nice. Tekaški copati na pedalih, gonilke navpično in čelade skoraj ves čas na torbah. A simpatično in nikakor dolgočasno. Več

Ujemi ga na Koroškem (in še kje)

Kdor filma Not2Bad ni ujel na 24-urni spletni premieri na pinkbajku ali ga kupil na iTunes, ima precejšnjo možnost, da ga bo v Sloveniji na (solidno velikem) platnu ujel še na kakšnem gostovanju zmagovalnih filmov BOFF-a. Edina doslej objavljena lokacija je Mežica 20. januarja s festivalom KOFF, a tudi za tam še ni objavljen spored.

Edini na spletu brezplačno dosegljivi odlomek iz filma

Nagrade žirije

Nagrade žirije so osvojili Dodojevo zadovoljstvo (Dodo’s Delight) v kategoriji dolgih športnih filmov, Poumaka v kategoriji kratkih športnih filmov in Sveta (ne)sveta reka (Holy (un)Holy River) v kategoriji filmov o naravi in ekologiji.

Vsi trije zmagovalni filmi prihajajo iz ZDA, oba športna sta plezalska, a s povsem kontrastnih lokacij: Dodo’s Delight iz serije Reel Rock s podpisom Seana Villanueva-O’Driscolla prikazuje plezalsko odpravo z jadrnico na Grenlandijo in otok Baffin; Poumaka avtorjev Andyja Manna in Keitha Ladzinskega pa spremlja odpravo na stolp v džungli Francoske Polinezije.

Najnovejši film Peta McBrida Holy (un)Holy River pripoveduje zgodbo reke Ganges.

Posebno omembo si je tokrat prislužil film Prečkanje Islandije (Crossing Iceland) pokojnega režiserja Jureta Breceljnika.

boff.si
anthillfilms.com/not2bad-microsite

Preberi še
V Bovcu na platnu tudi film Not2Bad


V predverju na večer prikazovanja Not2Bad, foto Katja Šuler

Sledite nam