Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
15. junija 2015

V Avstriji v tretjem spustu svetovnega pokala zmagovalca Aaron Gwin in Rachel Atherton, Vauh 67., Otoničar 15. mladinec.

Tretja dirka v spustu za svetovni pokal je bila minuli konec tedna v Leogangu v Avstriji. Zmagovalca med člani sta postala Američan Aaron Gwin (Specialized) in Britanka Rachel Atherton (GT). Gwin je zmagal s prednostjo 45 tisočink pred Avstralcem Connorjem Fearonom (Kona) in sekundo 33 pred Francozom Remijem Thirionom (Commencal/Vallnord), njegova zmaga pa bo šla v zgodovino zato, ker jo je dosegel brez poganjanja! Takoj po štartu je namreč strgal verigo in od tam naprej še bolje izkoristil težnost kot lani na SP njegov rojak Neko Mulally, ko je prišel do 4. mesta. Še več, Gwin je zabeležil tudi daleč najvišjo hitrost!

Vauh v kvalifikacijah hitrejši

Slovenski prvak Miran Vauh (Črn trn) je v kvalifikacijah nastopil najbolje doslej, v finale se je uvrstil z 41. časom. V finalu pa je bil 67. z zaostankom 16,2 sekunde za zmagovalcem. Za svojim časom iz kvalifikacij je zaostal dve sekundi in pol.

“Nisem zadovoljen. Tehnične odseke sem odpeljal bolje, a na ravnini sem imel močan veter v prsa, poganjal sem na moč in izgubil veliko moči,” pravi Miri. Ob koncu finala je veter pojenjal, sredi finala pa Gwinov dosežek ne bi bil možen.

Zunaj finala sta ostala Žiga Pandur (Unior Tools Team, 82. mesto) in Vauhov klubski kolega Vid Kovač (147. mesto). Uniorjev Škot Ruaridh Cunningham je v finalu zasedel 27. mesto.

Pri ženskah je bila na svojem prvem spustu svetovnega pokala Monika Hrastnik (Črn trn) s padcem v kvalifikacijah in 24. mestom malce prepočasna za uvrstitev finale, Špela Horvat (Uni team) je bila 27.

Dva finalista med mladinci

V mladinski konkurenci sta v finalu nastopila dva slovenska predstavnika – Nal Otoničar (Unior Tools Team) se je tja uvrstil s 25., Luka Berginc (Črn trn) pa z 29. časom. V finalu je Nal svojo uvrstitev še precej popravil in zasedel 15. mesto, Luka je bil 26.

Nal: “Z današnjo vožnjo sem več kot zadovoljen. V primerjavi z mojo včerajšnjo vožnjo sem vozil še bolje, bolj tekoče in tudi izboljšal čas. Na zadnjih dirkah sem imel tudi težave s padci, tokrat pa je šlo brez tega. Malo sem se še zadrževal, a vendar odpeljal tako kot znam.”


Naslednji spust za svetovni pokal bo v začetku julija na novi progi v Lenzerheidu v Švici.

Vrstni redi, razvrstitve na strani UCI

Posnetek na Red Bull TV

Poročilo tamodrih z veliko fotogalerijo Klemna Humarja

Na uvodni fotografiji Gwin s kolesom, ki je morda res hitrejše brez verige, foto Michael Marte

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam