daj naprej
26. junija 2021

Prispevek bralca, ki želi ostani anonimen. Skoraj vsem se valjajo stare komponente in skoraj vsi imamo nekaj orodja in znanja, kako izboljšati kolo.

Zdravo, zanimam se za zavore Magura Mt6, ki jih prodajate …

Tako sem začel sms s povpraševanjem. Cena je bila smešna, 35 € za obe zavori, kje je trik?

“Stare so, pa sploh ne vem, če še ok delajo,” je rekel prodajalec, ko sva se dobila. “Preizkusi jih, pa mi boš nakazal, če so ok. Če pa ne, jih pa vrži v kanto. Saj ti zaupam.”

Zavore sem prezračil in delajo, a ta “saj ti zaupam” je vžgal v meni razmišljanje o morali, etiki, o tem, kaj nas dela dobre.

In rodila se je ideja. Oba s prodajalcem sva dobro situirana. A vsi niso tako srečni, pa bi radi kolesarili. Kot otroka mojih sosedov, ki sicer imata kolesi, a sta obe precej nevozni. Ni zavor, prestavne ročice so zanič … Zakaj se ne bi odrekel majhnemu delčku in naredil veliko srečo za bližnjega. Kot nekakšen “daj naprej”.

Pokličem prodajalca in mu predstavim idejo, on se odreče kupnini in jaz dodam svoj del ter sosedovima otrokoma popravim kolesi? “Ja, lahko. Poslikaj mi, kako boš zrihtal,” je rekel.

In tako se je rodila preprosta gesta, kjer sva osrečila dva mlada nadobudna kolesarja. Fantu sem na kolo dal nove ročaje, zadnjo zavoro, nove pletenice in bovdne in čisto pravi števec! “A ima uro?” ga je zanimalo. “Ima, ti jo bova nastavila.” In že na prvi testni vožnji je padel nov rekord, 41 km/h! In pa iskrice v očeh. Ker ne morem iz svoje profesionalne kože, je padla še pedagoško vzgojna: “Da te slučajno ne vidim na kolesu brez čelade! Bom vse nove dele pošravfal dol!”

Njegovo sestro je čakalo še večje presenečenje. Njeno staro kolo, ki je imelo zanič prestavne ročice, bo dobilo čisto novo podobo. Okvir smo speskali in pobarvali v roza barvo. K temu gredo seveda roza ročaji, pa nove prestavne ročice, bovdni in pletenice, nova pedala …

Kolo je videti kot novo, dekle pa srečno do lune in nazaj!

Tako malo je potrebno za tako veliko srečo. Upam, da vas ta zapis spodbudi k kakemu dobremu delu. Pa sploh ni treba, da je kolesarsko. Samo naj bo. Ker je vredno in res prijetno.

Sledite nam