8. junija 2016

Poškodbe dvakratnega slovenskega prvaka v spustu so se izkazale za malce resnejše, a ga v četrtek najverjetneje odpustijo iz bolnišnice v Glasgowu.

Poškodbe dvakratnega slovenskega prvaka v spustu Žiga Pandurja, člana ekipe Unior Tools Team, ki je padel v petek na treningu pred dirko svetovnega pokala v Fort Williamu na Škotskem, so se izkazale za malce resnejše. A ga v četrtek najverjetneje odpustijo iz bolnišnice v Glasgowu.

Zlomljena rebra in lopatica ter odrgnjena pljuča, tako se je glasila prva diagnoza, ko je prespal v lokalni bolnišnici. A eno pljučno krilo se mu je sesedlo in v medpljučnem prostoru se je začela nabirati kri, ki so jo morali na naslednji postaji, v bolnišnici v Glasgowu, odstraniti s cevko.

“Nekaj časa sem dihal le na eno pljučno krilo, zato so mi dodajali kisik, zdaj že diham brez dodatnega kisika,” je povedal Žiga, ki se počuti bolje.

Ne sme pa leteti, zato se bosta z vodjem ekipe Gregom Stoparjem domov odpravila z avtomobilom.

Škotski zdravniki so se ukvarjali le z njegovimi pljuči, zato o drugih poškodbah še ni vse znano. “Čuden občutek imam v rami, morda je kaj narobe z vezmi,” pravi Žiga, zato še čisto ničesar ne more reči o tem, kdaj se vrne na kolo.

V Leogangu bo prvič manjkal

To je doslej prva resnejša poškodba 25-letnika iz Zagorice pri Velikem Gabru, ki je bil državni prvak v letih 2012 in 2013, s 25. mestom v svetovnem pokalu in 24. na svetovnem prvenstvu pa si lasti tudi najboljša slovenska dosežka.

“To je Žigatova sedma sezona v svetovnem pokalu in v Leogangu bo ta konec tedna prvič zaradi poškodbe izpustil dirko,” je pozitiven direktor ekipe Tine Mahkovec.

Žiga je padel na vedno vlažnem odseku pred vstopom v gozd. “Padec je bil dosti majhen, a sem padel nerodno padel, tako da je šla sila naravnost v ramo in pljuča”, pravi Žiga. “V prejšnji vožnji je bil oprijem tam še boljši. Vzelo mi je prednje kolo in na tla sem šel tako hitro, da nisem uspel odreagirati. Kamni pa so trdi …”

Preberi še
Ft. William: Jure in Škota v finalu, Žiga v bolnišnici

Foto Grega Stopar

Sledite nam