Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
3. julija 2019

Prvič letos vse dirke svetovnega pokala na istem mestu – kratki in olimpijski kros ter spust. Na startu štirje Slovenci. Konec tedna navijamo za Tanjo, Jureta, Moniko in Žaka!

Prvič letos na istem prizoriščukratki in olimpijski kros ter spust. Po daljšem premoru najboljših tekmovalk in tekmovalcev v krosu sledi ena najtežjih dirk sezone, tako glede terena kot tudi visoke nadmorske višine. Za tekmovalci v spustu je tudi mesec dni “počitka”, pričakuje pa jih hitra in strma proga. La Massana in kolesarski park Vallnord konec tedna gostita 3. dirko v krosu in 4. dirko v spustu za svetovni pokal.

Kros

Proga, ki je leta 2015 gostila svetovno prvenstvo, ni lahka. Že suha povzroča tekmovalcem veliko težav z neštetimi koreninami in navigiranjem med skalami, s kratkimi vzponi na moč pa na visoki nadmorski višini posrka prav vse moči. Odloča tudi dolg in zelo strm vzpon, ki se nato prevesi v spust proti smučišču. Dolžina kroga olimpijskega krosa je 3,8 kilometra, kratki kros pa poteka na krogu z dolžino kilometra in minimalnimi 30 metri višinske razlike.

Pri moških se je krog favoritov za zmago na posamezni dirki nekoliko razširil. Na starni listi ni Mathieua van der Poela, zmagovalca dirke v Novem Mestu na Moravskem. Potrebno bo računati na Gerharda Kerschbaumerja, ki je na tem prizorišču slavil lani. Nevaren zna biti Henrique Avancini (zmagovalec lanskega kratkega krosa). Prvi favorit za zmago, čeprav svoje superiornosti letos še ni pokazal, pa pa je vsekakor Nino Schurter. Po poškodbi se med najboljše vrača tudi Ninov klubski kolega Lars Forster. Ne gre prezreti tudi španskih tekmovalcev, ki so navajeni trenirati na veliki nadmorski višini!

Skupni seštevek (kros in kratki kros) – Mathieu Van der Poel (700 točk), Mathias Flueckiger (500 točk), Nino Schurter (485 točk), Maxime Marotte (425 točk), Henrique Avancini (370 točk).

Pri dekletih ne bo branilke lanske zmage, zimzelene Norvežanke Gunn Rite Dahle Flesjaa, ki se je po koncu lanske sezone umaknila z dirk svetovnega pokala. Zmaga v Andori je bila njena trideseta v karieri! Potrebno bo računati na zmagovalko iz leta 2017 in povratnico po poškodbi Jano Belomojno! Kako se bo odrezala Jolanda Neff, ki letos ni tako superiorna? Na spletnih omrežjih se je oglasila tudi nekdanja svetovna prvakinja Irina Kalentjeva, druga s svetovnega prvenstva leta 2015 na tem prizorišču, ki upa na čim boljšo uvrstitev v Andori, saj je to njena zadnja sezona svetovnega pokala. Ali lahko Kate Courtney po dveh zaporednih zmagah v svetovnem pokalu zmaga še tretjič? Lani je bila na tem prizorišču deveta! Bo Tanja Žakelj našla pravi ritem in svojo dobro formo unovčila na visoki nadmorski višini?

Skupni seštevek – Kate Courtney (700 točk), Jolanda Neff (490 točk), Chloe Woodruff (385 točk), Rebecca McConnell (378 točk), Anne Tauber (350 točk), Tanja Žakelj zaseda 28. mesto (131 točk).

Lanska dirka deklet, kjer je slavila Norvežanka Gun Ritta Dahle Flesjaa.

Spust

Proga je dolga 2504 metre, start je na nadmorski višini 1895 metrov, v celotni dolžini pa se spusti za 641 višinskih metrov. Proga ni enostavna, saj je po strmini prenašati hitrost, a hkrati biti previden pri uporabi zavor.

V moški konkurenci je letos na dveh dirkah slavil Loic Bruni, ki je na tem prizorišču osvojil naslov svetovnega prvaka leta 2015. Lani je na treningu hudo padel, a vseeno nastopil v finalu, tako, da ima s progo še neporavnane račune. Njegov moštveni kolega Finn Iles je lani prav v Andori prvič stopil na stopničke, morda mu letos uspe dobra finalna vožnja. Amaury Pierron je z dirke v dirko hitrejši in proga je v bistvu njegova domača, tako da lahko po lanskem drugem mestu letos poseže po zmagi. V Andori je lani slavil Loris Vergier in dosegel svojo prvo zmago, morda se mu sreča nasmehne tudi letos. Kaj pa Greg Minnaar? Veteran je v skupnem seštevku trenutno tretji, zmaga v Leogangu pa se mu je izmaknila za le nekaj metrov. Krog favoritov pa je letos resnično velik, tako da lahko preseneti še kdo iz prve deseterice.

Skupni seštevek po treh dirkah – Troy Brosnan (520 točk), Loic Bruni (515 točk), Amaury Pierron (450točk), Danny Hart (435 točk), Greg Minnaar (321 točk), Jure Žabjek je s 161 točkami na 17. mestu!


Tako je lani prvič v karieri slavil Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate).

Pri dekletih se po poškodbi vrača lanska zmagovalka dirke Tahnee Seagrave. Na startu bodo tako vse najboljše z letošnje sezone – Rachel Atherton, Tracey Hannah, Marine Cabirou, Nina Hoffmann …

Skupni seštevek po treh dirkah – Tracey Hannah (650 točk), Rachel Atherton (500 točk), Nina Hoffmann (475 točk), Marine Cabirou (440 točk), Veronika Widmann (307 točk), Monika Hrastnik je s 175 točkami na 11. mestu.

Slovenci v Andori

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) bo nastopila v kratkem in olimpijskem krosu, Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) in mladinec Žak Gomilšček (Sinter Brakes) pa v spustu.

Dopolnjeno: Monika Hrastnik je objavila, da bo zaradi posledic pretresa možganov dirko izpustila. 

Startna lista

Časovnica

Četrtek:
– med 12. in 14. uro trening deklet
– med 14. in 16. uro trening moških
– med 15:30 in 17. uro trening za 60 moških, 15 deklet, 10 mladincev in 3 mladinke

Petek:
– 8:30 do 10. ure uradni trening za spustaše skupine B
– 10. do 11:45 uradni trening za skupino A in 5 deklet elite
– 12:15, kvalifikacije mladink
– 12:30, kvalifikacije mladincev
– 13:30, kvalifikacije deklet
– 14:00, kvalifikacije moških
– 17:30, dirka deklet v kratkem krosu
– 18:15, dirka moških v kratkem krosu

Sobota:
– 9:45, finale dirke v spustu za mladinke
– 10:15, finale dirke v spustu za mladince
– 12:30, finale dirke v spustu za elitno kategorijo deklet
– 13:30, finale dirke v spustu za elitno kategorijo moških

Nedelja:
– 8:30, dirka v olimpijskem krosu za mladinke
– 10:15, dirka v olimpijskem krosu za mladince
– 12:20, dirka v olimpijskem krosu za dekleta
– 14:50, dirka v olimpijskem krosu za moške

Če te zanima, kakšno vreme ta vikend čaka najboljše v spustu in krosu, klik.

Prenosi v živo na RedBull TV. Vse dodatne informacije letošnem trojčku svetovnega pokala najdeš na vallnordworldcup.com. Dogodek na facebooku.

Naslovna fotografija organizator

Preberi / oglej si še:
Video recenzije iz Leoganga
Leogang: Borinina fotogalerija
Leogang: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Leogang: Zmagi Loicu in Tracey, Jure 10.!

Ft. William: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Ft. William: Zmagi Pierronu in Athertonovi

World Cup Maribor 2019: Prišli, videli, obnemeli
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Andrasa Oravecza
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Sandija Bertonclja
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Miha Skrta
Sv. pokal Maribor: Med boksi, progo, treningom in dirko
Sv. pokal Maribor: Zmagovalca Seagrave in Bruni, Monika 5.!

Nove Mesto: Boljša dirka Tanje Žakelj, a brez boljše uvrstitve
Nove Mesto: Courtneyeva drugič zapored, van der Poel prvič sploh
Nove Mesto: Kratki kros Woodruffovi in van der Poelu

Albstadt: Fotogalerija deklet
Albstadt: Zadržan začetek in hiter zaključek Tanje Žakelj
Albstadt: Kate in Mathias sta si podredila konkurenco
Albstadt: Kratki kros Courtneyjevi in van der Poelu

Freestyle zaposli
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam