gašper štajnar, mihael štajnar
24. decembra 2023

Mihael Štajnar je v MTB trail centru Kočevje dobil dvoboj za naslov prvaka z Lukom Mezgecem. V torek še finalni spektakel v ljubljanskih Stožicah.

Vsebine s Pokala Slovenije v ciklokrosu na mtb.si podpira trgovina Extreme Vital.
extremevital.com

Kočevje je v soboto v svojem MTB trail centru v Dolgi vasi prvič gostilo dirko v ciklokrosu, tretja dirka Pokala Slovenije v ciklokrosu pa je bila hkrati državno prvenstvo za sezono 2023/24 v tej zimski kolesarski disciplini. Razmere v soncu in pri več kot 10 stopinjah niso bile nič kaj zimske, večina je nastopila v kratkih hlačah. Proga pa je bila zaradi nekaj skal v gozdu in razgibanosti za koga že preveč gorskokolesarska. Hja, prizorišče je bil MTB trail center …

ciklokros kočevje, mtb trail center kočevje

M. Štajnar proti L. Mezgecu

Po pričakovanjih sta v moški članski dirki na čelu kolesarila branilec naslova in že drugo sezono doma neporaženi Mihael Štajnar (mebloJOGI Pro Concrete) ter eden slovenskih cestnih zvezdnikov Luka Mezgec (Team Jayco Alula), nekdanji gorski kolesar in v sezoni 2017/2018 tudi že državni prvak v ciklokrosu. Tempo je narekoval Štajnar, a se Mezgeca dolgo ni mogel otresti. Proti koncu dirke mu je le ušel, Luku ni pomagalo, da je tudi padel, in hitri 23-letni harmonikar s Škofljice Štajnar je bil v cilju 46 sekund prej.

Izkušeni gorski kolesar Gregor Dimic (Energijateam.com) in evropski mladinski prvak na cesti Anže Ravbar (Adria Mobil) sta se udarila že na prvi dirki sezone v Straži, na koncu je bil takrat močnejši Ravbar. Vse je kazalo na še en dvoboj, a je Ravbar, ki je skušal slediti vodilnima, že v prvem delu dirke pogorel, Dimic ga je prehitel in do konca ostal pred njim ter tako osvojil tudi bronasto kolajno državnega prvenstva.

Mihael Štajnar in Luka Mezgec po dirki

Amaterji in veterani

Iz amaterskih in veteranskih kategorij, ki so nastopile skupaj s člani, je bil tokrat na gorskem kolesu najmočnejši Jan Arko (JB Team Novo mesto), na CX kolesu pa je bil malo za njim Matej Dakskobler (KK Pantal) iz kategorije od 45 do 49 let. Primož Obal (KK Tropovci), ki se ponavadi pomeša med najhitrejše člane, je imel tokrat smolo z opremo in se je moral zadovoljiti z naslovom prvaka v kategoriji do 34 let. V svojih starostnih kategorijah so državni prvaki postali še Nejc Pogačnik (Virtuslo, 35-39 let), Jože Golob (Tuš team, 40-44 let), Bojan Ločnikar (KD knežjega mesta Celje, 50-54 let), Iztok Kuret (KD Alpe SIS, 55-59 let), Andrej Žavbi (Tuš team, 60-64 let), Marjan Čuden (BTS Company, 65-69 let) in Ivan Kastelic (BCG Gulč, 70+).

iztok kuret, ciklokros
Iztok Kuret “na glavo”

Tudi Štajnar mlajši

gašper štajnar

Tudi Gašper Štajnar (Adria Mobil) je nadaljeval svoj niz zmag med mladinci. Podobno kot Mezgec med člani tudi Gašperjev najmočnejši tekmec Filip Utranker (KD Celje – 2Simpl) ni popuščal do konca, zaostal je za 29 sekund, na tretjem mestu pa se je vso dirko držal Tine Terpin (MBK Črni Vrh).

Med mlajšimi mladinci je zmagal Maj Bohak (Perutnina Ptuj), ki je sezono začel z zmago še na gorskem kolesu v Straži, bil nato na ciklokros kolesu v Tropovcih drugi, zdaj pa je državni prvak. Za njim je bilo kar napeto, na koncu je srebro osvojil Jaka Utranker (KD Celje – 2Simpl) in bron domačin Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje).

Ml. mladinci po startu – Dejak, Utranker in Bohak

Članic ni bilo na štart, zato pa je bila zanimiva dirka mladink, v kateri je tehnično in vsaj delno malo gorskokolesarsko progo na gorskem kolesu izkoristila Eva Terpin (Rajd Ljubljana) in zmagala pred klubsko kolegico Marušo Terezo Šerkezi in Meto Tancik (Misser Junior Team – Energija). Naslov je osvojila Šerkezi.

Dirko najmlajših, ki je odprla spored, je pri dečkih A dobil Enej Bartolme, pri dečkih B Svit Mesojedec, pri dečkih C Bor Križan (vsi MTB trail center Kočevje) in pri deklicah Neža Utranker (KD Celje – 2Simpl).

Vsi “ta veliki” prvaki

Vrstni redi CX Kočevje

V torek šov na Ciklokrosu Ljubljana

Že dan po božiču, v torek 26. decembra, bo v Ljubljani na progi v Stožicah finale Pokala Slovenije v ciklokrosu. Na tretji Ciklokros Ljubljana v organizaciji KD Rog/Pogi Team se je prijavilo največ kolesark in kolesarjev v tej sezoni, 137. Med petnajsterico prijavljenih v moški članski kategoriji je zopet tudi številka ena lestvice UCI v cestnem kolesarstvu Tadej Pogačar, tako da tudi navijačev ne bo manjkalo.

Seznam prijavljenih

Prvi start bo ob 11. uri (dečki, deklice), drugi ob 12. uri (mlajši in starejši mladinci, mladinke, ženske) in tretji ob 13. uri (člani, amaterji/masters).

ciklokros ljubljana
Proga CX Ljubljana med hipodromom, Savo in trzinsko avtocesto

Fotografije prijavim.se
Novica s fotogalerijo na prijavim.se

Preberi še

CX Tropovci: Tudi ob Muri najmočnejša Štajnarja
CX Straža: Ciklokros je startal, na vrhu Štajnar & Štajnar

Sledite nam