10. maja 2020

Tudi v spodnji Savinjski dolini na pobočju nekdanjega smučišča raste zanimiv kolesarski park. Gorskokolesarski navdušenci so se povezali z žalsko občino ter člani športnega društva Vertikala in zavihali rokave.

Nastaja Bike pak nad Idrijo in nastaja Bike park v spodnji Savinjski dolini, nekoliko naprej od Žalca. Lokalni zanesenjaki so pridno zavihali rokave in že pozimi naredili grobe poteze počasi, a zanesljivo rastočega gorskokolesarskega centra v tem delu Slovenije.

Poroča eden izmed pobudnikov Matej Kainz:

V JV vogalu Spodnje savinjske doline leži Kotečnik. Hrib, ki je znan po največjem športnem plezališču v Sloveniji in ima 334 smeri v 11 sektorjih. Hrib, ki ima vidno odprto rano kamnoloma na vzhodnem pobočju. Hrib, ki je imel v časih samoupravljanja na vznožju severnega pobočja smučišče z nočno smuko.

Spomladi 2019 se je v glavah treh gorskokolesarskih navdušencev porodila misel o obuditvi območja nekdanjega smučišča Liboje, ki je bilo pri lokalcih znano po nočni smuki, grbinah in apre-skiju. Prvo idejno zasnovo kolesarskega parka Kotečnik smo Grega Kotar, Matej Kainz in Blaž Ženko pripravili z Zavodom prek Alp, z njo navdušili aktivne člane Športnega društva Vertikala in začeli …

Na podporo lokalne skupnosti smo naleteli hitro: Občina Žalec je postala zakupnik zemljišča v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in soinvestitor “chill out” barake. Športno društvo Vertikala je dobilo dovoljenje, da lahko na območju smučišča uredi “kolesarsko stezo” z namenom povezave kolovoza nad smučiščem z lokalno cesto pod smučiščem. Volk sit in koza cela.

Z materialno in strojno podporo Gradbeništva Požin smo z gradbenimi deli začeli v januarju. Pandemija, epidemija in ukrepi so nas malo upočasnili. Končno podobo pa steza pridobiva s pomočjo odličnega bagerista iz podjetja Remont in rok bajkerjev prostovoljcev pod taktirko Davida Kokola in Jerneja Cokana. Kljub korona krizi želimo začeti s furanjem v maju, soft-opening do poletja, uradna otvoritev pa je v sklopu kolesarsko-tekaško-plezalnega festivala načrtovana za prvo polovico septembra, a je odvisna od virusne situacije.

V dolgoročnem načrtu je pravi kolesarski park, legalno in uradno zgrajen po vseh predpisih, z mrežo flow linij, pro linij, skills parkom, krogom za olimpijski kros, e-bike krogom … Spreminjamo OPN, iščemo soglasja, vmes pa kopljemo in šejpamo!

Kotečnik

Športno društvo Vertikala na facebooku.

Fotografije Kristjan Kotar

Sledite nam