18. marca 2018

Za začetek letošnje etapne dirke vseh etapnih dirk v Cape Townu zmaga avstrijsko-švicarske naveze pri moških in dansko-ameriške pri ženskah. Edina slovenska tokrat mtb.si.

Z 20 kilometrov dolgim prologom s 600 m vzpona, ki se je začel na dvorišču capetownske univerze (UCT) pod goro Table Mountain, se je začela letošnja gorskokolesarska etapna dirka vseh gorskokolesarskih etapnih dirk Cape Epic.

Kot skoraj vsako leto je na štartu tudi slovenska dvojica. Tokrat je to prvič dvojica mtb.si, taka čisto prava, iz najožjega uredništva: naš specialist za kros in maraton Aleš Boben in naš izvršni urednik Uroš Ložar.

{loadposition inside}

Uroš poroča po ognjenem krstu

Vroč in vetroven prolog je bil. Štartala sva bolj proti koncu kategorije masters in pred damami. Trasa prologa je bila enaka kot leta 2015 z nekaj tehničnimi odseki tako navzgor kot navzdol. Navijači so bili glasni, predvsem pa zelo prijazni. Zadnji klanec je bil resnično adijo pamet. Sledil je asfaltni del, nato pa eden najlepših spustov! Sicer je bil zelo prašen in spolzek, ampak takšnih enoslednic ne preizkusiš vsak dan.

Sam sem imel krizo že takoj po štartu, ko se je moje telo spremenilo v en velik krč. Enostavno me je sesula trema in 20 minut sem potreboval, da sem se sestavil. Nato je počasi šlo.

Sanje o dobrem rezultatu so zvodenele na prvem makadamskem vzponu. Če en drugega, je kar fajn občutek, ko te prehiti nekaj deklet iz elitne skupine … Spitz, Langvad, Courtney … pa Bart.

No, Epic je resnično Epic. Bomo videli, kako bo šlo na prvi etapi, dolgi 110 kilometrov. Na žalost sva po prologu čisto na repu uvrščenih.


Takole sta se s štarta zagnali zmagovalki. Foto Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Selitve narodov

Po prologu smo se preselili v Robertson, na vinarsko posestvo Arabella, dve uri pol vožnje z avtobusom. Tu bo tabor dirke za naslednje tri noči, potem pa zopet selitev narodov.

Sedaj pa k bistvu: tako hitro še nikdar nisem opravil na prijavah. Vse je bilo opravljeno v manj kot 15 minutah. Od podpisa, fotografiranja, do prevzema torbe z vsemi stvarmi. Nato obvezen obisk uradne trgovine in odprava nazaj proti hotelčku, kjer sva bila nastanjena pred začetkom dirke. Zvečer pivo z belgijskima soborcema in predpriprava na štart – štartna številka, čip, oddajnik, rezervne zračnice, tubeless kit za popravilo, priprava dresov in čakanje na veliko nedeljo. Kako bo po prvi etapi, še ne veva, veva edino to, da ne bo lahka, veliko bo prahu in zopet se obeta toplo vreme.


Zmagovalca proti cilju. Foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

V ospredju

Med moško elito je prolog dobila dvojica Centurion Vaude – Avstrijec Daniel Geismayr in Švicar Nicola Rohrbach – pri ženskah pa svetovni prvakinji v krosu pod imenom Songo Specialized – Danka Annika Langvad in Američanka Kate Courtney.


www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji Uroš in Bobi na ogrevanju na trenažerjih. Eden se smeji, drugi že pred štartom malo trpi. Če ju ne poznaš, ugani, kateri je kateri 😀

Sledite nam