Brasil Ride
11. novembra 2021

Dobrih 100 kilometrov dolga etapa Brasil Ride je postregla z nekaj preobrati. Za slovensko-argentinsko dvojico se je razpletla po pričakovanjih.

Po deževni noči so tik pred startom nekoliko spremenili traso, saj so padavine nekaj cest in stezic dodobra prekrile z vodo, posledično tudi z blatom. A zaradi rahle spremembe trase etapa ni bila nič lažja, morda je bila na trenutke celo nekoliko težja od prvotno načrtovane.

Moški: Nizozemec in Portugalec odbila napade

Hans Becking in Jose Dias (Buff Scott MTB) sta po 4 urah, 15 minutah in 49 sekundah prva prečkala ciljno črto. Za njuma sta se z zaostankom 5 minut in 27 sekund uvrstila Brazilca Edson Resende in Ulan Galinski (Caloi Henrique Avancini Racing). Tretja sta bila Gustavo Xavier in Alex Malacarne (Specialized Racing BR I). Njun zaostanek je znašal še sekundo več.

V skupnem seštevku sta se z zmago na zadnji etapi na prvo mesto prebila Becking in Dias, ki sedaj vodita z dobrimi osmimi minutami pred dvojico Ciclogiro / Hoffmannpedal Sport. Na tretjem mestu sta z devetnajstimi minutami zaostanka Resende in Galinski.

Master: Premočna Neto in Firmino

Z minuto in 6 sekundami prednosti pred parom 3Z (Francisco Muller in Mateus Zandona) sta po 4 urah in 56 minutah prva prečkala ciljno črto Hugo Neto in Joao Firmino (Specialized Racing BR II). Na tretje mesto sta s 15 minutami zaostanka uvrstila Valero Ferreira in Marco Macedo (Portugal Brazil Ride / Epic Bike Store).

Vodilna Neto in Firmino imata pred Mullerjem in Zandonajem uro in minuto prednosti. Na tretjem mestu sta z dvema urama in sedmimi minutami zaostanka Denisval Souza inAlexandre Cardoso (Unidas 4). Na peto mesto sta se z osmega z današnjim tretjim mestom v etapi prebila Macedo in Ferreira.

Grand master: Slovenec in Argentinec na Brasil Ride kot dobro naoljen stroj

Pet ur, 44 minut in 12 sekund sta za 103 kilometre dolgo etapo potrebovala Peter Vesel in Pablo Rodriguez (Orphans Africa – Galletas Trina). Bila sta 21 minut in 8 sekund hitrejša od Nizozemca Emiela Kunkelerja in Brazilca Ivana Mariose (9TH Wave Sharks). Tretje mesto sta s 13 sekundami večjim zaostankom osvojila Brazilca Guenther Gehrke in Renato Baron (Ohya Endurance / Baron Bikes).

Peter in Pablo s skupnim časom 16 ur, 41 minut in 35 sekund za dobrih 52 minut vodita pred Emielom in Ivanom, tretja sta z uro in tremi minutami zaostanka Gehrke in Baron.

Peter po 100 kilometrih trpljenja:

“Celo noč je padal dež. Dejansko je ‘ulivalu k pr norcih’, bi rekli. Start je bil predviden za ob pol osmih, a so nam tik pred etapo povedali, da bodo nekatere dele trase spremenili, saj so bile določene enoslednice dobesedno neprevozne. Startali smo ob osmi uri. Pet ur in 45 minut na kolesu. Mislim, da je bilo okoli 2400 višincev. Več ali manj smo se vozili po cestah. Bil je en vzpon, mislim, da je bilo šeststo višincev, tehničen, strm. Vse skupaj ni bilo tako lahko, kot je izgledalo na začetku, ko so nam rekli, da bomo več ali manj vozili po makadamskih cestah. Ampak tukaj vzponi izgledajo tako, da če je cesta, je vzpon takoj 20, morda 25-odstoten. Dejansko moraš imeti moč, da ga sploh spelješ v kosu.”

Tehnični vzpon in vročina:

“Vzpon, ki je imel šeststo višinskih metrov, je bil resnično tehničen. Težko ga je bilo odpeljati in mislim, da sva tam naredila največ razlike. In nekaj še potem od zadnje okrepne postaje naprej, ko sem dejansko pomagal Pablu in se trudil biti ves čas spredaj. Drugače pa vroče, vroče, vroče. Moram še pogledati na Garmina, kakšna je bila maksimalna temperatura danes. In tudi če ni bilo sonca, je bilo res vroče. Čisto drugačna vročina kot v Sloveniji in vlaga, ki vse skupaj le še potencira. Ni 30 stopinj pri nas enako 30 stopinjam tukaj. Mislim, da je za Evropejce tukaj mnogo težje.”

Ženske: Naima in Anna zmanjšujeta zaostanek

Nemka Naima Diesner in Španka Anna Jordens (9TH Wave-Cycling) sta s časom 5 ur, 37 minut in 48 sekund zanesljivo dobili etapo in uspeli zmanjašti skupni zaostanek za danes drugouvrščenima Brazilkama Marcello Toldi in Lutecio Azevedo (4Fun Bike Center), katerih čas je znašal 5 ur, 55 minut in 51 sekund. Tretje mesto sta z velikim zaostankom ure, 44 minut osvojili Brazilki Aline Olwedo in Lucineia Brunetta (Ladies All Ride).

Pred današnjo etapo imata Marcella Toldi in Lutecia Azevedo skupni čas 17 ur, 4 minute in 22 sekund oziroma 16 minut in 15 sekund prednosti pred Naimo Diesner in Anno Jordens. Na tretjem mestu sta z zaostankom 4 ure, 10 minut in 49 sekund Olwedo in Brunetta.

Vrstni redi

Današnja etapa Brasil Ride

S 141 kilometri najdaljša etapa letošnjega Brasil Ride. Med Guaratingo in Arraial d’Ajudo bo potrebno premagati 2336 višinskih metrov vzponov, najvišja točka pa bo 303 metre nad morjem. Nobenih dolgih vzponov, ampak gor in dol, gor in dol. Kratki, a strmi vzponi, veliko menjav ritma. Vreme? Suho, oblačno in do 28 stopinj bo.

Na naslovni fotografiji Hans Becking in Jose Dias. Foto organizator.

Preberi še

Brasil Ride

Petra podpirajo

Sledite nam