Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
19. maja 2011

Jazbečevi odgovori na vaša vprašanja iz januarske številke revije Bicikel: Zaposliti kolesarja? Zaspati na nočni vožnji? Pljuvanje za zmanjšanje teže? Jazbec & morski pes … ter še par kozlarij.

Jazbečevi odgovori na vaša vprašanja iz januarske številke revije Bicikel: Zaposliti kolesarja? Zaspati na nočni vožnji? Pljuvanje za zmanjšanje teže? Jazbec & morski pes … ter še par kozlarij.

Na razgovoru za delo imaš dva po strokovnosti enaka kandidata. Katerega vzameš in zakaj?
TTOCS, s foruma Tabla

Dragi TTOCS, takole gre šefovska logika: če si surfer in furaš biznis denimo na Havajih, potem moraš imet ustrezno število sposobnih zaposlenih, ki niso surferji. Kajti ko se v sosednjem zalivu lomi pravi val, hočeš biti ti tisti, ki ga boš zajahal, medtem ko se v tvoji firmi DELA. Ne le da si ne moreš privoščiti, da bi šel lep del firme v vodo – tudi na delovnem mestu ne smejo sanjati, kako super bi bilo, če bi bili jezdili deske.
Z bajkerji se je res lepo družiti tudi izven uric na kolesu, saj se med seboj večinoma dobro razumemo. Sam z gorskokolesarskimi somišljeniki rad sodelujem na vseh področjih življenja: ko me raztrešči, se najavim pri bajkerju-zdravniku, ko se raztreščim v lisico, pokličem bajkerja-odvetnika, avto mi poštima bajker-avtomehanik. Če bom kdaj zaposloval na kakšno ne-mtb pozicijo, gotovo ne bom v razpis napisal, da so kolesarji nezaželeni, posebej jih pa tudi ne bom vabil. Raje naprimer vzamem plesalca Gena Kellyja. Zakaj?? Ker rad poje in pleše v dežju!


Zakaj se kolesa pere z tekočo vodo?
So gume užitne?
In zakaj ne smemo rotorjev mazati z oljem, če je pa v zavorah olje?
vovkc, s foruma Tabla

Dragi vovkc,
Ker je primerjalni poizkus pranja kolesa v ribniku in v potoku pokazal, da je bilo pri slednjem potrebnega manj drgnjenja.
Če je dodan pravi okus.
Tako piše le v navodilih, da ne bi zamešali tipa olja. Pri zavorah, ki v napeljavi uporabljajo mineralno olje, lahko namreč rotorje podmazuješ le s sintetičnim oljem. In narobe. Pa srečno vožnjo!


Dragi meles meles (jazbec)!
Koliko bi bilo kolo težko/lažje, če bi v zračnice namesto zraka vtaknili vodik, in recimo da bi okvir prav tako napolnili z vodikom. (lahko tudi helij, da ne bo bojazni pred KABOOM-om). In koliko več bi tehtala zračnica (npr. 2.5 DH Kenda, ki prenese vse), napolnjena na 10 bar?
Jojo 2x, s foruma Tabla

Dragi Jojo Jojo, podatkov si mi dal za natančen izračun. Kateri okvir bi napolnil in kakšne velikosti bi bil ta okvir? Pri kateri temperaturi in na kakšni nadmorski višini (velja tudi za zadnje vprašanje)? Vse spoštovanje do tvojega poznavanja zoologije, ampak ne imet mene za kakšnega amaterskega fizika!


Dragi Jazbec!
Zelo me mika nočna vožnja, ampak sem prevelik zaspanec in se bojim, da bi vmes utegnil celo zaspati. Po vsem prebranem na “home made lučkah” še zdaj ne vem, kako bi naredil “črno lučko”, ki bi jo podnevi prižgal, naredil temo in tako užival v nočni vožnji v budnem stanju?
MAAC, s foruma Tabla

Dragi MAAC,
to smo pa že zdavnaj pogruntali. Kot morda veš, smo meles meles nočne živali. Zame je torej dnevno furanje to, kar je zate nočno. In naš način dnevnega furanja je rešitev tvoje dileme z nočnim furanjem. Ne rabiš črne luči! V zbirki očal (za sonce, za gozd, za slabo vreme, za na Lent) ti manjkajo očala za varjenje. Videl boš ravno prav, da bo zanimivo. Kot ponoči. Če boš videl preveč, ti še vedno ostane, da sežeš po maski za varjenje z nastavljivo stopnjo in hitrostjo zatemnitve. Pa srečno vožnjo!Pozdravljen jazbec,
ali pozimi spiš? Ali te kdo nadomešča? Ali imaš z zajcem in tretjo osebo isti brlog? Ali je tretja oseba samica?
komar, s foruma Tabla

Kaj?


Veleumni g.Jazbec,
kako lahko po padcu na rjavo haloško zemljo noga postane plava.
Izključeni vsi prividi, ki ti jih na oči pričara šmarnica, saj šmarnica ne sveti modro ampak črno.
Had666, s foruma Tabla

Zaradi pametnjakovičev, ki v forumu odgovarjajo, namesto da bi spraševali (neki Maratonec je totalno sesul temo v forumu Bicikel.com), resno razmišljam o tem, da bi vpraševanja spremljal le po pošti. A tokrat priznam, da bi čusto lahko spregledal pravi odgovor, če ga ne bi ponudil LOV2XLR8. Mora biti nekaj na tem, da pri padcu skozi kožo v tvoje telo vstopi barvilo, ki sicer obarva grozdje in seveda vino. Primerjaj barve in gotovo boš našel nekaj med modrim pinotom in modro frankinjo, kajneda? Dejstvo je, da so sicer v Halozah bolj doma bele sorte, torej se morda modricam izogneš, če boš pazljivo načrtoval svoje kolesarske izlete.
Pa se sem še jaz nekaj naučil! Šmarnico sem namreč pripisoval le Dolenjčkom (ni čudnega, da se držijo cestnih koles, saj jim peša vid), zdaj pa vem, da je doma tudi v Halozah. Le po pameti!


Mene zanima, ko sebe tehtate, tudi mogoče prej pljunete? Grami so le grami.
Maratonec, s foruma Bicikel.com

Dragi Maratonec,
eno je tehtanje zase, drugo pa je tehtanje za sodnike. Pri prvem je samonategovanje seveda odveč. pri drugem (ki ga v kolesarstvu na srečo ni, le v borilnih športih in še kje, naprimer v veslanju ali dvigovanju uteži) pa res pride prav vsako izločanje. Športniki se ponavadi na uradno tehtanje prikažejo tako dehidrirani, da pljunka niti ne spravijo skupaj.
Sicer pa za hitro zmanjšanje teže nič ne zaleže tako dobro kot jutranji kofetek in deset minutk s časopisom na keramičnem prestolu. Če si perfekcionist, svetujem še klistiranje.


Spoštovani Jazbec!
A misliš, da ima tale tip (
na uvodni sliki, ki ima očitne težave s kredibilnostjo), kakšne osebne zamere do tebe?
Kaj je narobe s fajvtenkam?
Tomo, s foruma Tabla (podvprašanje po e-pošti, ilustracija Pikica)

Dragi Tomo,
ojoj, malce me je streslo od strahu, potem pa sem se spomnil, da morski psi ne hodijo po gozdu, pa še opazil sem, da nima zob (kredibilnost?). So razlogi, zakaj me samci nekaterih živali ne marajo, a dvorjenja kakšni morski psici se res ne spomnim. Kar ne izključi kakšne sindikalne zabave, ampak gozdne in morske zveri jih ponavadi nimamo skupaj.
Morda je pa res kaj na fajvtenkah (za razlago vsem v pedala vpetim: čevlji znamke Five Ten s podplati iz posebno mehke gume, ki se kar zalepijo na ploska pedala, zato so priljubljena izbira frirajderjev in spustašev). Sam sem zagovornik dveh tipov stika s pedali: vpenjanja čevljev v pedala ali pa golopetega furanja, pri katerem s kremplji objameš pedal. Zakon, moraš poskusit, čeprav si boš moral za kakšno leto pustiti rasti nohte. Torej je lahko tu predstavljeni kuža kakšen prodajalec 5.10, ki mi ni mogel prodati čevljev.
S ‘fajvtenkam’ pa sicer ni nič narobe, super zadeva za marsikateri slog furanja. Pravijo. Moj edini pomislek je, kaj se zgodi, če ti vseeno zdrsne noga s pedala na lepi furci, ki si se je lotil brez ščitnikov. No, saj vemo, kaj se lahko zgodi. Krvave nogavice in šivanje.

Z majico nagrajujem Pikico za ilustracijo, Tomo že ima svojo!


Do naslednjič, vaš Jazbec

Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumih bicikel.com in tabla.mtb.si, po e-pošti na naslov jazbec afna mtb.si ali na Jazbečevi facebook strani facebook.com/mtbjazbec. Jazbec nagradi najbolj domiselno vprašanje vsake številke.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.
Jazbec ne odgovarja najraje na vprašanja, na katera ti na forumu v petih minutah odgovori nek tehnični frik. Raje vprašaj kaj življenjskega.

Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam