Brasil Ride
29. oktobra 2022

Najdaljša etapa na letošnjem Brasil Ride je merila 135 kilometrov, za nameček je bilo potrebno premagati 2195 višinskih metrov vzponov.

Udeleženci južnoameriške etapne dirke so se iz Guaratinge vrnili nazaj na izhodiščno točko oziroma v bazni tabor ob obali. V Arraial d’Ajudi bodo v soboto gostili še sklepno dejanje letošnjega Brasil Ride. Najdaljša etapa pa ni šla čisto po načrtih, saj so morali organizatorji ponoviti start.

Posamezniki

Domačin Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) ne popušča. Z zmago v najdaljši etapi je korak bližje končnemu zmagoslavju. Traso je prevozil v 4 urah, 49 minutah in 5 sekundah ter za 2 minuti in 4 sekunde prehitel Gustava Periera (Specialized Racing Brasil). Tretje mesto je osvojil Portugalec Tiago Ferreira (DMTRacing Team by Marconi). Slednji je zaostal 3 minute in 31 sekund.

V skupnem seštevku ima Avancini s časom 16 ur, 45 minut in 8 sekund pred prvim zasledovalcem Tiagom Ferreirom 7 minut in 50 sekund prednosti. Tretje mesto pripada včeraj četrtouvrščenemu razilcu Edsonu Juniorju (Caloi Henrique Avancini Racing). Njegov zaostanek znaša 9 minut in 11 sekund.

Med damami Brazilka Marcela Toldi ne pozna poraza, saj je dosedaj osvojila prav vse etape. Na drugo mesto se je včeraj uvrstila Španka Anna Jordens (Doctore Bike 2), tretja je bila Nemka Naima Diesner (Brasil Ride). V skupnem seštevku čas Brazilke Toldi znaša 20 ur, 51 minut in 32 sekund. Diesner zaostaja uro in 9 minut, na tretjem mestu je Brazilka Daniela Costa (Avulso), njen zaostanek je ura, 43 minut.

Najhitrejša dvojica na Brasil Ride

Domačina Hugo Neto in Joao Pereira (Specialized Brasil OCE Powerhouse 4FunBike Center) sta se na etapi uvrstila na absolutno 15. mesto. Njun čas je znašal 5 ur, 22 minut in 14 sekund. Neto in Periera vodita tudi v skupnem seštevku dvojic, in sicer s časom 18 ur, 23 minut in 46 sekund. Uro in 10 minut zaostajata Portugalca Valerio Ferreira in Carlos Ramos (VS Osteo Trepanelas Barbot).

V kategoriji grand master sta v vseh etapah nepremagljiva dvojica Abraao Azevedo in Gustavo Jorge (AAZ Sports). Včeraj sta za etapo potrebovala 6 ur, 7 minut in 8 sekund. V skupnem seštevku pa se jima je do sedaj nabralo 20 ur, 57 minut in 59 sekund vožnje. Pred drugouvrščenim parom, ki ga sestavljata njuna rojaka Fernando Oliviera in Renaldo Oliviera (Carmelita Paui), imata 40 sekund manj kot 3 ure prednosti!

Vrstni redi na resultados.stopandgo.pro.

Petrovih 2 minuti, 42 sekund na kilometer

Vesel je etapo vzel zelo zares, saj je pedale poganjal s povprečno močjo 220 wattov, njegova povprečna hitrost je bila 22,23 kilometra na uro, vmes pa je premagal 134,78 kilometra dolgo traso z 2195 višinskimi metri vzponov. Za kategorijo grandmaster impresivne številke na predzadnji etapi letošnjega Brasil Ride. Tako je bil Peter v cilju pred najboljšo dvojico grand master Azevedo – Jorge in je s tem dokazal, da je v Južno Ameriko prišel odlično pripravljen.

Peter Vesel (9TH Wave mtb Sharks), poroča:

“Zjutraj sem se zbudil siten, resnično tečen. Enostavno se mi ni dalo startati etape brez partnerja. Tako se sploh nisem odšel ogrevati, ampak sem šel direktno na start. Potem so nas narobe peljali. Pač v drugo smer in smo imeli ponovljen start. To me je nekoliko zbudilo in sem se spravil v nek normalen tekmovalni ritem. Na profilu etapa izgleda kot da se samo spuščaš v dolino, ampak temu ni tako. Stvar je zelo varljiva, plus tega je bilo ogromno vetra. Res je pihalo z vseh možnih strani. Ogromno sem vozil sam. Recimo, da sem nekje tri ure vozil v skupini, vse ostalo pa sem ‘mlatil’ solo.”

Bolj zanimive so ostale stvari:

“Spusti, ki so, so vsi bolj ali manj na ‘glavo’. To pa tudi pomeni, da so vzponi na ‘hrbet’. Bilo je kar pestro. Na etapi sem spil osem litrov vode in pol litra Coca-Cole. Povprečna temperatura je bila dobrih 32 stopinj, moja povprečna hitrost za tako dolgo etapo pa precejšnja.”

Naslovna fotografija Peter Vesel, ostale fotografije Brasil Ride.

Preberi še

Brasil Ride 2022

Sledite nam