Brasil Ride, Peter Vesel
30. oktobra 2022

Etapna dirka Brasil Ride je končana. Peter Vesel v cilju še tretjič, tokrat brez majice vodilnega in brez partnerja. Je pa vseeno dokazal, da je še vedno med najhitrejšimi grand masterji v karavani.

Kdor etapno dirko Brasil Ride konča trikrat, je sprejet v klub bojevnikov, imenovanih Guarini. In Peter Vesel je po dveh zmagah, obakrat je tekmoval s Pablom Rodriguezom, tokrat na njegovo in na žalost partnerja Petra Woutersa dirko končal sam. A je vseeno dobil to čast, da se je pridružil izbrancem, ki so vsaj trikrat zaključili dirko, ki je na sporedu že od leta 2010. Peter se v Slovenijo vrača 2. novembra, na odločitev, kdaj se bo zopet odpravil v Brazilijo in skušal še enkrat vnovčiti svoj dirkaški potencial, bomo morali počakati nekaj mesecev, da zbere misli in se prične pripravljati za sezono 2023.

Foto Brasil Ride

Kako je bilo na zadnji etapi letošnjega Brasil Ride?

Brez ene etape, z nekaj spremembami na dveh etapah, a vseeno pot v notranjost in ne samo dirkanje ob obali. Tak je bil letošnji Brasil Ride. Nekaj presenečenj, veliko blata in težkih kratkih vzponov, mnogo odstopov in absolutna zmaga Brazilca Henriqueja Avancinija (Cannondale Factory Racing). Zadnja etapa je v dolžino merila le 40 kilometrov in manj kot 500 višinskih metrov vzponov, a je bila zaradi vlage, vožnje po pragozdu in zelo zavite konfiguracije trase izredno zahtevna.

Med posamezniki je etapno zmago s časom ure, 22 minut in 22 sekund je za etapo porabil zmagovalec, domačin Gustavo Pereira (Specialized Racing Brasil). Drugo mesto je osvojil Henrique Avancini, ki je zaostal 4 sekunde, tretji je bil Francoz Hugo Drechou (Buff Megamo), ki je bil še 16 sekund počasnejši od Avancinija.

V skupnem seštevku je po šestih etapah vključno s prologom slavil Henrique Avancini, ki je za letošnjo preizkušnjo potreboval 18 ur, 7 minut in 14 sekund. 10 minut in 21 sekund zaostanka je “pridelal” Brazilec Tiago Ferreira (DMT Racing Team by Marconi). Tretji je bil rojak Edson Junior (Caloi Henrique Avancini Racing). Slednji je dirko končal z 11 minutami in 34 sekundami za brazilskim asom.

Španka Anna Jordens (Doctore Bike 2) si je pokorila zadno etapo in tako vsaj enkrat prekinila dominanco domačinke Marcelle Toldi. Njen čas je znašal uro, 37 minut in 38 sekund. V skupnem seštevku je Toldi slavila s časom 22 ur, 29 minut in 15 sekund. Na drugo mesto se je uvrstila zmagovalka Appennica Stage Race Nemka Naima Diesner (Brasil Ride). Za Brazilko je zaostala uro in 16 minut. Tretje mesto je pripadlo Danieli Costa (Avulso). Na celotni trasi je izgubila uro in 46 minut.

Ferreira, Avancini in Junior. Foto organizator.

Kaj pa dvojice?

Brazilca Hugo Neto in Joao Pereira (Specialized BR OCE Powerhouse 4Fun BikeCenter) sta na vrhu kraljevala v vseh etapah. Dobila sta tudi včerajšnjo. Njun čas je znašal uro, 29 minut in 18 sekund. Drugo mesto sta osvojila Portugalca Bruno Carrilho in Jose Silva (Portugal Brasil Ride). Tretja pa sta bila domačina Rodrigo Nunes in Marco Marcedo (Go Gringo mtb Racing TCM Medicina Esporte SSCC). V supnem seštevku sta Neto in Perera slavila s časom 19 ur, 53 minut in 4 sekunde ter prva zasledovalca, Portugalca Valera Ferreiro in Carlosa Ramosa (VF Osteo Trenpanelas Barbot), prehitela za uro in 12 minut.

Foto organizator

V kategoriji Petra Vesela je bilo takole:

Domačina Abraao Azevedo in Gustavo Jorge (AAZ Sports) sta bila nepremagljva. Tekmecem nista prepustila niti zadnje, najlažje etape. Zaključila sta jo s časom ure, 42 minut in 17 sekund. Najbližja zasledovalca sta bila Pablo Rodriguez in Raul Navarro (9TH Wave Monte Lite Orphans Africa). A sta tudi na kratki razdalji zaostala 16 minut. V skupnem seštevku sta Azevedo in Jorge slavila s časom 22 ur, 40 minut in 17 sekund in najbližjima zasledovalcema zadala udarec v obliki treh ur in osemnajst minut zaostanka. “Srebro” sta si prislužila Fernando in Renaldo Oliviera (Carmelita Piaui).

Peter Vesel, ki je zadnje etape “soliral” in se s pragozdom skoraj celotno dirko spopadal sam, je etapo prevozil v uri, 37 minutah in 46 sekundah. Vozil je s povprečno hitrostjo 23,8 kilometra na uro in povprečno obračal 240 wattov! Še enkrat je dokazal, da tudi v sklepnem dejanju letošnje preizkušnje vozi tako, kot ve in zna. Na zmago. Zmage sicer ni bilo, vendar so njegove številke pokazale, da je prišel v Brazilijo v še boljši formi, kot je bil na dirki Appenninica Stage Race pred dvema mesecema.

Vrstne rede najdeš na resultados.stopandgo.pro.

Peter na kratko po zadnji etapi Brasil Ride:

“Evo, končana še zadnja etapa. Štirideset kilometov več ali manj po džungli. Levo, desno, simo, tamo. Je bilo zanimivo. Vmes celo ena dežna ploha. V glavnem. Če bi bil mtb.si rumen medij, potem bi bil naslov članka Peter Vesel etapo končal pred Hansom Beckingom. Ja, pet kilometrov pred ciljem sem ga prehitel, imel je odtrgan menjalnik. Vprašal sem ga, če rabi pomoč in mi je dejal, da ne. Kolo si je predelal v singlespeeda in se ‘privlekel’ do cilja. Po etapi je pri večerji za našo mizo prišel še Avancini, ki si je ogledoval naše obročnike. Izgleda so mu bili 9TH Wave všeč. Spregovorili smo še par besed. Kar se tiče današnje etape, šlo je kar ok, številke so bile, kot morajo biti. To je to.”

Fotografije Peter Wouters (9TH Wave mtb Sharks)

Preberi še

Brasil Ride

Sledite nam