16. januarja 2012

Video z izjavami najhitrejših na zadnji dirki serije v ciklokrosu pri Murski Soboti ter povzetek sezone.

V krstni sezoni novega življenja ciklokrosa v Sloveniji smo videli štiri preizkušnje na štirih različnih trasah. Kar je imel prireditelj pri roki in kakor si je predstavljal ciklokros: travniške in koruzne Tunjice s skoraj mtb vzponom in spustom; dirkališčno Stražišče z razgibanimi odseki po nasipih ob stezi in (pre)visokimi barierami; Idrija z ragibano in ponekod pretesno stezo v parku; ter minulo nedeljo še Gradišče z dolgimi ravnimi odseki na in ob nasipih med ribniki ob Muri, barierami iz hlodov ter nekaj zavoji, spusti in vzpončki z vsega skupaj nekaj metri na krog.

Ob osnovni odločitvi, naj bodo dirke odprte tudi za gorska kolesa, se je na vsaki od prog ponujalo vprašanje, katero kolo je hitrejše. Naposled je med člani dvakrat zmagalo gorsko in dvakrat tisto za ciklokros. To nedeljo je kazalo, da bo ravninska proga z dolgimi ravninami pisana na kožo cx špecjalk. Ob jutranjih ogledih se je proga zdela še hitra, v mrazu je bila tudi trda. V času članske dirke je bila v soncu že bolj blatna, pa tudi dolge ravine so bile polne lukenj, daleč od kakšnega gladkega ciklokros travnika. Na koncu je bil verjetno še najpomembnejši motor.

Pobudnik t.i. “Divje ciklokros lige” Mohor Vrhovnik, sicer predsednik Odbora za mtb in bmx, je takole ocenil sezono: “Začeli smo zelo optimistično, izvedbo dirk sta poleg Calcita in Save napovedovala še Adria mobil in Radenska, pa sta najverjetneje zaradi kratkih rokov in dovoljenj od organizacije odstopila. K sreči so se pojavili prireditelji iz Idrije in Tropovcev, tako da smo imeli naposled lepo serijo. Z udeležbo smo lahko kar zadovoljni, nastopilo je kar nekaj dobrih kolesarjev, tudi s ceste. Zdaj se moramos predsednikom odbora za cestno kolesarstvo Alešem Kalanom sestati za izvedbo uradnega pokala in državnega prvenstva v sezoni 2012/13. V tem primeru bi uradne kategorije pokala in prvenstva odprli le za kolesa za ciklokros, zaradi množičnosti pa bomo našli tudi rešitev za priključitev tekmovalcev z gorskimi kolesi.”

Še eno dobro delo ponovnega rojstva ciklokrosa, ki ga morda nihče ni opazil: imamo ravno toliko novih lastnikov koles za ciklokros, da bodo morali prireditelji gorskokolesarskih prireditev (krosov, maratonov, vzponov) paziti, da si ne zamislijo prelahke trase, na kateri bi lahko zmagalo kolo s 700c obročniki, cantilever zavorami in navzdol ukrivljenim krmilom!

Na uvodni fotografiji Gašper Švab pred Juretom Kukovičem, CX proti MTB 29-palčniku, v finalu v Gradišču. Foto AD s kamero GoPro Hero.

Sledite nam