22. januarja 2019

Od 14. do 20. julija se boš lahko potil na najtežji etapni dirki v tem delu sveta. Veliko novosti, predvsem pa akcija – od starta do cilja.

Bike Transalp je morda najbolj znana in najtežja amaterska gorskokolesarska znamenitost v Evropi. Etapna dirka dvojic, ki je edinstvena po svoji strukturi in organizaciji, vodi v sedmih etapah preko Alp.

Naslednja izdaja priljubljene etapne dirke bo potekala od 14. do 20. julija. Preko 550 kilometrov in 18580 višinskih metrov vzponov. Različica Bike Transalp iz leta 2019 ti bo omogočila, da odkriješ popolnoma nova etapna mesta in popolnoma nove poti!

Prav na začetku, v Tuxu (Avstrija) se boš pognal po nedavno dokončani in nikoli prej uporabljeni kolesarski poti od Tuxerjocha navzdol skozi Schmirntal, čez Valser Jöchl do Bressanone / Brixen (Južna Tirolska, Italija). Na tej poti se boš počutili, kot da vrezuješ prve zavoje v sveže zapadlem snegu! Naslednje etape te bodo pripeljale na St. Vigil, dolino Eggental (Welschnofen), San Martino di Castrozza, Folgaria in Trento, vse na poti skozi svetovno kulturno dediščino Dolomitov. Ta nenavadna pokrajina ponuja več kot le veličastne razglede – tekoče steze, strme vzpone in s trejlom Carezza tudi zahteven frirajd spust!

Startno in ciljno mesto, oziroma Tux in Molveno, sta povsem nova in to je že namig, kaj ponuja Transalp 2019! Svež in nov pristop k prečkanju Alp! Jerryjeva linija v Brixnu, nova kolesarska pot iz Tuxer Jocha in Carezza Trail so novi deli Transalpa. Združevanje novih in starih etapnih mest vodi do številnih novih in doslej nikoli uporabljenih poti, skozi očarljivo pokrajino in neokrnjeno naravo.

1. etapa – Transtirol Challenge

Tux – Brixen, 105,83 kilometrov in 3.217 višinskih metrov vzponov

To je izjemen začetek in dolga etapaskoraj preko cele Tirolske. Prvič se Transalp začne v Tuxu, ob vznožju slavnega ledenika Hintertux. To je mogoče zato, ker je bila pot od Tuxer Jocha do Schmirntala podaljšana kot popolnoma nova kolesarska pot. Zaključna je bila oktobra 2018 in bo odprta poleti 2019, ravno pravi čas za Transalp. Tuxer Joch je zdaj končno prava pot za gorska kolesa, panoramska vožnja ob vznožju ledenikov Zillertala z vzponi in zapletenimi spusti.

A to je le tretjina etape. Nekaj ​​bolj sproščenih kilometrov na asfaltnem prehodu poteka preko prelaza Brenner, nato pa pot s kratkimi, strmimi vzponi v gozdu vodi mimo Sterzinga. Druga polovica etape sledi poti Tour Transalp 2017. Preko Valser Jöchla pot vodi po delno skritih poteh v gozdu v osrčje Brixna – na Domplatz s kavarnami, kjer lahko uživaš v dišečem espressu.

2. etapa – V areno

Brixen – St. Vigil, 55,39 kilometrov in 2.466 metrov višinske razlike

Pot vodi naravnost v neizmerno panoramo Dolomitov. Iz Plose, lokalne planine Brixna, lahko vidite planinski masiv z izrazitimi nazobčanimi vrhovi. Geisslerjevi vrhovi se dvigajo nad dolino Villnöss, Peitlerkofel pa varuje Würzjoch, najvišji prehod te etape. Na poti do Sv. Vigila masivni Kreuzkofel priča o impresivni naravi po vsem svetu znane Unescove svetovne naravne dediščine, ki bo v naslednjih nekaj dni prizorišče dirke. Od Brixna vodi pot do Kreuztala, gorske postaje kabinske žičnice Plose.

To je dolg vzpon s 1400 metrov višinci, vendar se brez presenečenj dviguje enakomerno. Nato pride prva nagrada. Jerry Line se vije preko več kot štirih kilometrov skozi kolesarski park Brixen, ki so ga odprli šele poleti 2018. Nežna pot z valovi in ​​ostrimi zavoji, kar je zabavno tudi s kolesom za kros. Na koncu tekočega trejla pot vodi delno po cesti do Würzjocha, nato pa hitro navzdol po sankaški progi do Antermoia. Potem še čez neopazen prehod Col da Ermo in nekaj lahkih enoslednic do Sv. Martina in zadnjih par kilometrov po cesti v St. Vigil.

3. etapa – Lepotica in zver

St. Vigil – Eggental, 89,81 kilometrov in 3.411 metrov višinske razlike

To je v vseh pogledih kraljevska etapa! Naporna vožnja skozi srce Dolomitov, kjer je treba osupljive gorske poglede zaslužiti na včasih pošastnih “rampah”. Od Kreuzkofla pri Sv. Vigilu pot vodi skozi Gadertal do Grödnerjocha in naprej do strmih zidov Sellagruppe. Nadaljujemo po poteh Sellaronde na Sellajoch ob vznožju Langkofla. Z razgledom na Marmolado, najvišji vrh Dolomitov, se pot nato hitro spušča v Fassatal. Po nekaj kilometrih doline, se začne končni vzpon na Rosengarten.

To je kraljestvo kralja Laurina, ki je, če verjamemo legendi, odgovoren, da se stene njegovega kamnitega gradu na večernem soncu svetijo čarobno rdeče. Pred sončnim zahodom pa bi morali biti vsi na trejlu Carezza. Frirajd spust kroži skozi gozd, ki počasi že postaja temačen. Nižje spodaj pot vodi po utrjenih in kamnitih kolovozih. Torej celo na tej naporni etapi je potrebna popolna koncentracija do konca.

4. etapa – Čarobnost gora

Eggental – San Martino, 64,64 kilometrov in 2.534 metrov višinske razlike

Še enkrat se dvigne zavesa in zadnjič se Dolomiti pokažejo v svoji polni podobi. Najprej se povzpnemo do prelaza Karer, kjer je jarek med Rosengartenom in Latemarjem in označuje mejo med Južno Tirolsko in Trentinom. Nadaljujemo pot ob jezeru Karer, idiličnemu in zagotovo enim najbolj fotografiranih alpskih jezer. Iz Moene navzdol v Fassatal in nato se pot vzpenja do Alpe Lusia, od koder že lahko vidite cilj – Pale di San Martino.

Čarobna pot te bo popeljala čez planino Val Venigia, amfiteater z nazobčanimi vrhovi te mogočne gorske verige. Najlepši pa so na koncu, mogočni in veliki Pale di San Martino. Vendar ne pusti, da te ti razgledi odvrnejo od živahnega spusta v San Martino, ki s Passo Rolle vodi čez alpske travnike.

Panorama je še vedno edinstvena, vendar pa je pogled bolje upreti na grobe poti in kolovoze, ki vodijo do cilja na višini 1500 metrov. Še vedno je čas, da uživaš v pogledu na gore iz vasi, dokler Dolomitsko gledališče ne zapre epskega, tridnevnega poglavja.

5. etapa – Skrivnosti Trentina

San Martino – Folgaria, 116,17 kilometrov in 3.158 metrov višinske razlike

Očarljiv izlet po Trentinu, na stezah, ki so izven urejenih kolesarskih poti. Ta pot dokazuje, da je vredno pogledati za kulise prometnih kolesarskih poti. Najprej Lago di Calaita, ki je pravi dragulj. V kristalno čisti vodi se še zadnjič odražajo Dolomiti. A ne prelivaj solza, od tega jezera sledi čudovita pot skozi gozd do Canala San Bovo in zaradi tega je slovo lažje. Poleg tega je spust iz Passo Brocona v Castello Tesino eden najlepših na tem Transalpu.

Mistične poti v tej nikogaršnji deželi, delno izklesane v skale, ponujajo velik kontrast panoramskim stezam Dolomitov. Zelo zabavno jih bo voziti. Po prečkanju Valsugane je vzpon na Folgario prav tako očarljiv. Veliko je popolnoma novega in mešanica skrivnih poti različnih vrst je lepa izkušnja.

6 etapa – Zgodovinske sledi

Folgaria – Trento, 58,19 kilometrov in 1.436 metrov višinske razlike

Kratek izlet v zgodovino Alpe Cimbra, planoto Folgaria, Lavarone in Luzerna. Prva svetovna vojna je tu pustila svoj pečat in ta etapa mu sledi do prestolnice Trento. Na strateško pomembnih točkah, ki so tudi najslikovitejše, so v tem času zgradili utrdbe. Še danes so odprte za obiskovalce. Še ena zapuščina vojne je obsežna mreža poti, ki jih uporabljajo kolesarji. To so poti, ki vodijo do utrdb v teh plemenitih krajih.

Trdnjava na Dosso del Sommo, mogočni Forte Cherle, pa tudi manjše, kot so Forte Fornas ali Brusafer, na katere spominjajo le znaki v gozdu. Enako fascinantna je tudi zgodovina teh poti. Na tej etapi je zelo malo asfalta. Veliko je makadama in gozdnih poti, ki ponujajo vznemirljivo kolesarsko avanturo. Mimogrede, prvi vzpon na Dosso del Sommo je bil popolnoma enak na Bike Transalpu leta 1998. To pomeni dve točki zgodovine, ki jima je treba slediti.

7. etapa – Poti ob jezeru

Trento – Molveno, 59,68 kilometrov in 2.358 metrov višinske razlike

Iz srca velikega mesta Trento se pot dvigne v Valle dei Laghi. To je rekreacijsko območje prebivalcev Trenta z najbližjim jezerom Lago di Terlago. Od jezera pot popelje do Lago Santo in Lago di Lamar na samem koncu Valle dei Laghi. Dolina je obdana z Abisso di Lamar, skalnato prepadno steno nad Trentom in Etschtalom. Nadalje pot vodi po majhnih gozdnih poteh v neprestanem spreminjanju podlage in naklonov vse do Lona. Do te točke je pot zelo naporna. Veliko kratkih ramp, ki zahtevajo polno moč. Zato do 37. kilometra ne smeš podcenjevati višinskega profila, vzponi in spusti so precej zahtevni. Ostalo pa je sorazmerno enostavno, skoraj panoramska vožnja po očarljivi pokrajini.

Cesta se rahlo vzpenja do razgledne točke nad Lago di Toblino s Castello Toblino na polotoku v jezeru, priljubljenim motivom razglednic. Na koncu je mogoče videti Gardsko jezero, le 20 kilometrov bolj južno. Toda trasa zavije in makadamska pot obkroži Monte Gazzo z globokim pogledom nad kanjonom Sarca, dokler ne prečka ceste na majhnem Lago di Nembia. Zadnji kilometri do cilja ob obali Lago di Molveno so čisti užitek, prihod na plažo turkiznega planinskega jezera s kuliso pokrajine mogočne Brente pa je čudovit.

Startnina za Transalp je 899 evrov na osebo. Letos je prvič možen tudi nastop posameznikov, a je omejen na 200 mest. Zato pohiti!

Več informacij na bike-transalp.de

Fotografije organizator

Preberi še:
Bobijev izbor etapnih dirk: joBerg2c 2019
Bobijev izbor etapnih dirk: Absa Cape Epic 2019
Bobijev izbor etapnih dirk: 23. Cyprus Sunshine Cup

Sledite nam