17. junija 2019

Po uspešnem vikendu BMX Race Ljubljana zasidran v mednarodnem koledarju. Merilo se je 112 tekmovalk in tekmovalcev iz sedmih držav.

Dvodnevno dirkanje v BMX Parku Ljubljana se je zaključilo s spektakularnim finalom, v katerem so se za člansko zmago spopadli reprezentanti Nemčije, Italije in Danske, med domačimi tekmovalci pa so znova najbolj navdušili mladi, katerih sporočilo je jasno: “BMX tudi v Sloveniji raste in vse boljši smo.”

Na BMX Race Ljubljana Powered by Toyo Tires je v dveh dneh nastopilo 112 tekmovalk in tekmovalcev iz Avstrije, Avstralije, Danske, Italije, Nemčije, Madžarske in Slovenije.

Že sobotna dirka za regijski pokal Alpe Adria BMX je postregla z napetimi boji in konkurenco, kot je v prestolnici še nismo videli. Zmago v najmočnejši moški kategoriji 17+ pa je osvojil nemški državni prvak Jonas Ballbach (Performance Team Stuttgart), ki je dirko dobil pred starim znancem slovenske publike, Italijanom Mattio Furlanom (Carisma Team). Slovensko čast sta več kot spodobno ubranila Tilen Frank (BSX Racing Team) in Jure Gorše (Rajd Ljubljana) s 5. oz. 6. mestom.

A prava poslastica je prišla na spored v nedeljo, ko je imela dirka BMX Race Ljubljana Powered by Toyo Tires status UCI C1. Ta dirka je pričakovano pritegnila še močnejšo mednarodno konkurenco, od sobotne pa se je razlikovala tudi v kategorijah in seveda nagradi – poleg denarne nagrade so cilj najboljših tekmovalcev točke UCI, ki jim lahko pomagajo na poti do olimpijskih iger.


Eden od predtekmovalnih “moto” štartov elite

V izenačenem moškem finalu smo videli borbo reprezentantov Italije, Nemčije in Danske, po zelo napetem dirkanju pa se je dirka odločila v zadnjem zavoju, v katerem sta se Nemca zaletela in se spektakularno izločila iz dirke, zmago pa je slavil Danec Jimmi Therkelsen (Copenhagen BMX Club). Therkelsen je ob prvi zmagi v Ljubljani povedal: “Bilo je zelo vroče, vendar sem zares užival v dirkanju tukaj. Atmosfera je super in proga je dobra. Zagotovo je bil zame to dober dan. Očitno članska konkurenca tukaj ni tako močna, vendar je klub opravil odlično dirko in pripravil super dirko. Seveda bi rad šel na olimpijske igre, vendar je pot do avgusta prihodnje leto še dolga. Danes je bil dober dan in z veseljem bom vzel osvojene točke. Vendar grem korak za korakom in pred menoj je še veliko stopnic.”

Drugo mesto je osvojil Italijan Michele Tomizioli (Prototype Performance Team), po padcu nemških tekmovalcev pa se je na tretje mesto prebil Furlan. Slednji je bil seveda vesel novega uspeha v Ljubljani: “Očitno mi je Ljubljana zares všeč. Ko sem bil prvič tukaj, sem zmagal obe dirki, lani sem zmagal v nedeljo. Letošnja dirka je bila zagotovo najtežja do sedaj, saj so bili na štartu nemški državni prvak, hitri Danec in več Italijanov. Zavoji so tesni in tudi mi smo šli v finalu zelo s komolci na komolce. Sem smo prišli zaradi dirkanja in zagotovo smo dobili dobro dirkanje. Sicer sem želel zmage, ne tretjega mesta. Vendar sem se že v prvem zavoju malce preveč zapletel z Ballbachom in šel iz idealne linije. Na koncu sem imel srečo, da je prišlo do padca in sem bil tretji. Rezultat je dober in ga z veseljem vzamem.”

Med mladinci po kategoriji UCI je slavil Italijan Federico De Vecchi (Prototype Performance Team).


Tilen Frank (v vodstvu) in Jure Gorše (na 3. mestu v rdečem) sta se dobro borila

Slovenija nima tekmovalcev v članski kategoriji po klasifikaciji UCI, tako da so se najboljši moški pomerili v skupini 17+, novo zmago v bogati karieri pa je osvojil Tilen Frank. “Super, vse se je odvijalo tako hitro, da sem sem šele po dirki dobro zadihal in sprejel rezultat. Dirka je bila odlična, in v Ljubljano sem prišel po zmago in točke za pokal AlpeAdria BMX. To mi je uspelo in seveda sem zadovoljen,” je po dirki povedal Mariborčan.

Slovenski tekmovalci so najbolj izstopali v mladinskih kategorijah, kjer so zmagovali in se kljub močni mednarodni konkurenci uvrščali na sam vrh. Zagotovo je to odraz strokovnega dela, ki poteka predvsem v treh glavnih centrih Mariboru, Ajdovščini in Ljubljani, a mladi tekmovalci prihajajo tudi iz drugih delov Slovenije. Vedno več jih tekmuje na mednarodnih dirkah in tudi tam dosegajo dobre rezultate. Zato se nam za prihodnost discipline BMX Race ni treba bati, ljubljanska dirka v organizaciji Kolesarskega društva Rajd pa se je po tem vikendu dokončno zasidrala v koledar mednarodne scene.

Posnetek prenosa nedeljske dirke

Vrstni redi

www.bmxraceljubljana.si

Fotogalerija sobota
Fotogalerija nedelja

Na naslovni fotografiji nedeljski finale elite. Fotografije Klemen Humar

Oglej si še
BMX Race Ljubljana: Sobotni video

Sledite nam