20. novembra 2019

Pretekli vikend se je v BMX Areni Verona zbralo osemnajst slovenskih BMX kolesarjev, ki so preizkusili prenovljeno progo evropskega pokala.

Prvič v zgodovini sodobnega BMXa se se tekmovalci štirih slovenskih klubov odpravili na skupni, spoznavni trening. Selektor Tilen Frank je že pred časom sestavil seznam 27 potencialnih kandidatov, ki so ustrezali osnovnim kriterijem za udeležbo na reprezentančnem treningu. Na trening v Verono se je odzvalo sedemnajst tekmovalcev in tekmovalk, od teh so štirje izkoristili le dan skupnega treninga, ostali so se na progi družili cel vikend.

Zakaj Verona?

BMX proga v Veroni je stalnica med dirkami evropskega pokala. Je med daljšimi v Evropi in ima daleč naokoli edina dve startni rampi – challenge in supercross. Do sedaj je veljala za srednje zahtevno, a se je na dirkah pod okriljem Evropske kolesarske zveze (UEC) na dirkaškem vikendu zbralo tudi do 1000 tekmovalcev, kar prireditev v Veroni uvršča v sam vrh evropskih dirk.

Pred dvema tednoma je proga doživela korenite spremembe. Na novo so naredili tretjo in četrto linijo, ki sta postali težji. Tretja linija je že z vhodom iz drugega zavoja mnogo težja kot doslej. Prvi skok in potem tako imenovani “rhythm section” bosta na dirkah odigrala pomembno vlogo. In tudi zadnja linija ni več mačji kašelj, saj tekmovalca pri izhodu iz zadnjega zavoja preseneti ogromen “step up”.


Foto Toni Lukić

Dva dneva druženja

Dvakrat po tri ure treninga, ne najbolj prijazno vreme, dokaj sproščeno vzdušje in preverjanje proge. Če je prvi dan minil v slogu vsak po svoje, je bil nedeljski trening mnogo bolj produktiven.

Osemnajst tekmovalcev in tekmovalk, vključno s selektorjem, je kar velik zalogaj za “spoznavanje” in preverjanje same pripravljenosti, predvsem pa izvedbe treninga. Tako so prvi dan namenili vožnji v parih in manjših skupinah ter na tak način spoznavali progo.

Drugi dan, pa čepav z nekaj vetra, je bil namenjen vožnji po posameznih sklopih in iskanju najbolj idealnih linij. Prvi skupni, tako imenovani reprezentančni trening je končan. Selektor Tilen Frank pa obljublja še kakšnega, po vsej verjetnosti ravno v Veroni, saj je prenovljena proga več kot primerna za napredek in nadgrajevanje znanja slovenskih tekmovalcev.

Brez nezgod ne gre

Na žalost se je prvi dan pripetil tudi hujši padec, kjer je Val Trinle Lampič utrpel kar hude poškodbe. Zlom desne podlahtnice, pretres in zlom sinusa niso hec. Val je že v domači oskrbi, slovenska BMX skupnost pa mu želi čimprejšnje okrevanje!

Sledite nam