23. februarja 2018

Tradicionalni začetek sezone krosa na sredozemskem otoku tudi s Calcitovima Nagličem in Kranjcem. Prolog opravljen.

V četrtek se je na Cipru začela mednarodna sezona krosa 2018. Kot že 20 let zapored so na Ciper prileteli najboljši gorski kolesarji Evrope, pa tudi drugih celin.

Cyprus Sunshine Race se je, kot vedno doslej, začel z etapno dirko Afxentia. Že od leta 1997 je registrirana kot dirka UCI, kar jo uvršča med najstarejše etapne dirke v Evropi. Je ena redkih z najvišjo kategorijo (SHC) v koledarju mednarodne kolesarske zveze UCI.

Dirka je dobrodošel test za elitne tekmovalce, ki pričakujejo močno konkurenco in zahtevne trase, ki jih izzovejo, da lahko preverijo trenutno raven pripravljenosti po zimskem treningu. Med tekmovalci je razširjeno prepričanje, da če dobro odpelješ etapno dirko Afxentia, boš imel tudi dobro sezono. To prepričanje se potrjuje iz leta v leto. Zato so trenutno na otoku olimpijski, svetovni in evropski prvaki, z njimi pa še številni drugi tekmovalci iz 25 držav s treh celin (Evrope, obeh Amerik in Azije).

Med njimi sta tudi tekmovalca Calcita iz Kamnika, državni prvak v olimpijskem krosu U23 Rok Naglič in Grega Krajnc.


Rok in Grega

Rok in Grega pred dirko

Rok Naglič: “Letošnje priprave sem zasnoval nekako drugače kot lani, saj sva se z Grego odločila, da bova sezono začela z etapno dirko na Cipru. Tako sem že v drugi polovici decembra začel nabirati kilometre na kolesu. V mesecu januarju in v začetku februarja smo bili veliko tudi na slovenski obali. Sedaj pa nekaj treningov na Cipru, v četrtek pa začnemo zares. Realno pričakovanj ni, vse kar pa lahko rečem je, da se resnično veselim prvih letošnjih dirk.“

Grega Krajnc: “Čez zimo sem treniral kot prejšnja leta, tek, pohodi, fitnes. Januarja sem dodal treninge na kolesu, ki so bili vse bolj intenzivni, saj se tekme hitro začnejo. Z Rokom sva že bila na ogledu trase maratona in prologa. Vreme na Cipru je super in obeta dobro.“

Prolog

Prvega dne je tekmovalke in tekmovalce čakal 14,5 kilometra dolg prolog.

Pri ženskah je bila najhitrejša Švicarka Linda Indergand (Swiss National Team), ki je s progo opravila v slabih 27 minutah. Druga je bila Nizozemka Anna van der Breggen (Specialized Racing), sicer bolj znana kot cestna kolesarka in olimpijska prvakinja na cestni dirki v Riu, ki je zaostala 12 sekund, in tretja Belgijka Githa Michiels (Versluys MTB team), lanska zmagovalka CSC, ki je zaostala 46 sekund.

Od moških je s progo najhitreje opravil Švicar Thomas Litscher (jb Brunex Felt Team). Potreboval je 23 minut in 20 sekund. Drugi je bil njegov rojak Lars Foster (Swiss National Team), ki je potreboval 5 sekund več, in tretji Čeh Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing), ki je zaostal 29 sekund.

Rok Naglič se je z zaostankom minute in 53 sekund uvrstil na 25. mesto, Grega Krajnc pa na 34. mesto z zaostankom dveh minut in osmih sekund.


Litscher na polno

A to je bilo le ogrevanje. Danes tekmovalce čaka lep zalogaj v obliki 52 kilometrov in kar 2154 višinskih metrov razlike, kar pomeni strme klance. Še posebej zadnjih 5 kilometrov bo zahtevnih, saj se cesta dobesedno postavi pokonci.

V amaterskih in veteranskih kategorijah letos na žalost nimamo zastopnikov. Zato bomo omenili samo, da je bil v teh kategorijah absolutno najhitrejši veteran 1 Belgijec Michiel Van Aelbroeck, drugi je bil z zaostankom minute Šved Tommy Olsson, svetovni prvak v kategoriji veterani 3 (50+), Bart Brentjens, ki od letos nastopa v kategoriji veteranov 3, pa je bil še pol minute za njim.

Stran dirke

Na uvodni fotografiji Linda Indergand. Fotografiji z dirke Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion

Sledite nam