30. septembra 2019

V ligurskem Finalu prvič v enduru podelili celo mavrične drese svetovnih prvakov UCI. Slovenska ekipa s Peršakom, Huthom in Markičem se je dobro borila.

Finale Ligure, italijanski mtb raj za ljubitelje malce bolj tehničnih stezic na ligurski obali, je minuli konec tedna gostil pokal narodov v enduru – Trophy of Nations. Prvi po vrsti let – v časih SuperEndura so ga že prirejali, tokrat prvič pod okriljem EWS in še UCI poleg, tako da je najboljša ekipa vsake kategorije oblekla tudi mavrične drese, prve v enduru sploh. Po naključju na vikend slavnega pokala narodov v motokrosu?

Pravila: tričlanska ekipa (nacionalna, posebej so se merile tudi ekipe pod okriljem znamk) mora štartati v razmaku največ 90 sekund. V praksi je to največkrat pomenilo, da je najhitrejši štartal prvi, drugi in tretji pa za njim, da sta sskušala slediti njegovim linijam in hitrosti. Tudi v primeru slovenske ekipe, ki so jo zastopali Vid Peršak (Orbea Enduro Team), Nejc Huth (Energijateam.com) in državni prvak Jan Markič (ŠKTD Avče). Časi trojice se seštevajo.


Rude za ekipo ZDA, foto Enduro World Series

Po dirkaški nedelji in petih hitrostnih preizkušnjah na progah, ki so v zadnjih letih večinoma že gostile finalne dirke EWS, so med moškimi na vrhu končali Američani (Cody Kelley, Shawn Neer in Richie Rude), ki so dobili tri preizkušnje in skupaj dirkali uro, 35 minut in 57 sekund. Sledili so Švedi (Oliver Kangas, Robin Wallner in Zakarias Johansen) z zaostankom minute in 7 sekund ter Kanadčani (Rhys Verner, Jesse Melamed in Remi Gauvin) s še osmimi sekundami več. Kanadčani so bili najhitrejši v 4. etapi, drugo pa so dobili Avstralci (Josh Carlson, Connor Fearon in Sam Hil), sicer skupno šesti. Vmes so bili Novozelandci z Uniorjevim Keeganom Wrightom in Belgijci z Martinom Maesom, za Avstralci pa v deseterici še Španci, Švicarji, Britanci in Italijani.

Slovenci so med 22 ekipami zasedli 14. mesto z zaostankom 7:27.


Pravi, mavrični svetovni prvaki, foto Enduro World Series

Med ženskami so zmagale Francozinje (Floriane Pugin, Morgane Charre, Isabeau Courdirier) z le 7 sekundami pred Britankami (Katy Winton, Bex Baraona, Becky Cook) na drugem in minuto in 27 sekundami pred Kanadčankami (Jennifer McHugh, Miranda Miller, Nadine Lanthier Nadeau) na tretjem mestu. V kategoriji do 21 let so zmagali Novozelandci in Britanke, v kategoriji “industrije” pa Francozi pod pokroviteljstvom Julbo Eyewear: Jerome Clementz, Fabien Barel in Francois Bailly Maitre.

Vsi vrstni redi

Team Slovenia pravi …

Vid: “Finale kot vedno grande Finale sezone. S fanti smo se borili do konca. Taktično bi lahko rekel, da nismo prevec filozofirali – spredaj sem zelel vleči in odpirati, kolikor se je dalo, zadaj pa sta sledila, kolikor sta zmogla. Zjutraj nisem vedel, ali bom sploh lahko startal, saj sem cel teden rahlo oboleval, ampak na koncu se je izkazalo, da se je splačalo. Bajk je deloval res ‘next level’ po tednu testiranja, tako da sem več kot zadovoljen! Čestitke še enkrat ekipi za ves trud.”

Nejc: “Vzdušje na zadnji etapi me je pustilo brez besed, že zaradi tega se je splačalo borit cel dan. Toliko gledalcev te res dvigne. Dirkanje v ekipah je tudi odlična popestritev, ki vpelje nekaj zanimive taktike. Moja je bila sicer bolj enostavna, ostati čim dlje čim bližje Peršaku. Že res zelo dolgo časa nisem imel priložnosti slediti toliko hitrejšim od sebe in tudi sam potem voziš kakšen nivo višje. Vsekakor ena boljših izkušenj, ob kakšni drugi priložnosti pa probamo izboljšati rezultat.”

Jan: “Pred začetkom dirke sem bil zelo negotov, ali mi bo uspelo prepedalirati celotno traso ali ne. S pomočjo ekipe mi je uspelo. Na spustih sem užival, sploh na tehničnih odsekih, na zadnjem pa je bilo odlično vzdušje gledalcev, ki te kar ponesejo do cilja.”


Vid, Nejc in Jan na predstavitvi ekip, foto Kike Abelleira

Vodja ekipe Primož Štrancar pa: “Glede na pozno odločitev, da sodelujemo, je izpadlo fenomenalno. Fantje so se dobro borili, čeprav je bilo med njimi nekaj razlike. Žal nismo mogli uporabiti poškodovanega Tima Ježa.
Format dirke je odličen – od vzušja na treningu do sobotne večerne parade spredstavitvijo ekip, ljudi je bilo ogromno in vse reprezentance zelo motivirane.
Prvič smo tako dirkali leta 2011 s Stresom in Medveščkom, potem mislim da še dvakrat.”


Naši na treningu, foto Kike Abelleira

Okej, kaj pa pravite na ekipno prvenstvo pod okriljem SloEndura?

Na naslovni fotografiji Vid Peršak, foto Kike Abelleira @kikeabelleira

Sledite nam