Italijanski pokal BMX
17. oktobra 2022

Na deveti in deseti dirki italijanskega pokala v Veroni kar 20 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Odlične uvrstitve in za večino zadnji BMX dirki letos.

Verona nikdar ne razočara. Ne po organizaciji, niti po odličnih slovenskih uvrstitvah. Tudi tokrat v različnih kategorijah nekaj stopničk in tudi ena zmaga. Finale italijanskega pokala je potekal na progi, ki je stalnica med gostitelji evropskega pokala. Gostili so tudi evropsko prvenstvo in svetovni pokal.

Team BMX Verona in 48erre Rivignano

Tokrat finala niso organizirali člani Team BMX Verona, temveč ekipa kluba 48erre iz Rivignana. Razlog? Ob progi v Rivignanu raste nov pomožni objekt in izvedba dirk na progi ni bila mogoča, zato so gostovali v 160 kilometrov oddaljeni Veroni. Preko 400 tekmovalcev v 14 različnih kategorijah razredov challenge in v kategoriji razreda elite. V slednji Slovenci še nimamo predstavnikov, a tudi v kategorijah challenge je bilo “vroče” in napeto.

Brez padcev in klasičnih BMX nesreč ni šlo

Če je bila zadnja 10. dirka sezone italijanskega pokala dokaj mirna in reševalci niso imeli veliko dela, je bila sobota čisto nasprotje, saj je bilo v vseh kategorijah kar nekaj padcev. Najhuje jo je skupil nekdanji mladinski svetovni prvak in drugouvrščeni v elitni kategoriji na nedavno končanem BMX Race Ljubljana Marco Radaelli, ki so ga morali odpeljati v bolnišnico. A mladi Italijan se je že v nedeljo pojavil na dirki, sicer le kot gledalec, a poškodbe niso bile prehude, saj je zagotovil, da bo naslednji vikend tekmoval na dirki razreda C1 v Švici. Slovenski tekmovalci se niso pretirano “valjali” po tleh in so se z zadnjih dirk vrnili celi.

Rezultatsko zopet odlično

Najlepše vožnje in tudi uvrstitve na stopničke so prikazali Aleksandar Gajić, Jošt Ložar, Gaj Gorza in Gregor Palčnik. Ne gre zanemariti niti dejstva, da je bilo tudi nekaj uvrstitev v finalne vožnje, tako da je zadnji letošnji dirkaški vikend minil v prešernem razpoloženju. V Italijo so odpotovali člani ekip KD Rajd, Bikehanic – 20 Chocolate, KK Črn trn, BSX Racing Team in TBP Lenart.

Uvrstitve Slovencev v soboto:

  • G1 (14 tekmovalcev): Gal Malavašič Šurca (KD Rajd) 7. mesto.
  • G2 (33 tekmovalcev): Aleksandar Gajić (KD Rajd) 4. mesto.
  • G4 (50 tekmovalcev): Maj Nanut (KD Rajd) 9. mesto, Klemen Dečman (KD Rajd), 12. mesto, Neja Heric (KD Rajd) 39. mesto.
  • G6 (41 tekmovalcev): Jošt Ložar (Bikehanic – 20Chocolate) 2. mesto, Arne Prešeren (KD Rajd) 12. mesto, Tine Dovžak (KK Črn trn) 17. mesto.
  • esordienti (64 tekmovalcev): Mak Breznik Falk (Bikehanic – 20Chocolate) 11. mesto, Nik Prek (KK Črn trn) 13. mesto, Pia Palčnik (BSX Racing Team) 30. mesto*, Mila Lampič (KD Rajd) 41. mesto* Paco Rui Samsa (KD Rajd) 44. mesto.
  • allievi (38 tekmovalcev): Val Trinle Lampič (Bikehanic – 20Chocolate) 4. mesto, Gaj Palčnik (BSX Racing Team) 26. mesto, Filip Dernčin (KD Rajd) 34. mesto.
  • master 17+ (21 tekmovalcev): Gaj Gorza (TBP Lenart) 7. mesto.
    Cruiser 40+ (22 tekmovalcev): Gregor Palčnik (BSX Racing Team) 3. mesto, Peter Dovžak (KK Črn trn) 5. mesto, Tomaž Derenčin (KD Rajd) 20. mesto.
Sobotni finale kategorije G6 in najtesnejša zmaga Italijana Mattea Marianija v letošnjem italijanskem pokalu.

Uvrstitve Slovencev v nedeljo:

  • G1 (15 tekmovalcev): Gal Malavašič Šurca 8. mesto.
  • G2 (31 tekmovalcev): Aleksandar Gajić 1. mesto.
  • G4 (47 tekmovalcev): Maj Nanut 8. mesto, Klemen Dečman 11. mesto, Neja Heric 33. mesto.
  • G6 (41 tekmovalcev): Jošt Ložar 2. mesto, Arne Prešeren 6. mesto, Tine Dovžak 16. mesto.
  • esordienti (49 tekmovalcev): Mak Breznik Falk 8. mesto, Nik Prek 15. mesto, Pia Palčnik 26. mesto, Mila Lampič 38. mesto, Paco Rui Samsa 52. mesto.
  • allievi (59 tekmovalcev): Val Trinle Lampič 13. mesto, Gaj Palčnik 28. mesto, Filip Derenčin 31. mesto.
  • master 17+ (22 tekmovalcev): Gaj Gorza 2. mesto.
  • cruiser 40+ (23 tekmovalcev): Gregor Palčnik 3. mesto, Peter Dovžak 6. mesto, Tomaž Derenčin 18. mesto.
Nedeljska finalna vožnja Alesandra Gajića. Vse ostale vožnje, tudi mote, četrt- in polfinalne preizkušnje na kanalu youtube BMX.IT.

Veliki finale kategorij elite in junior

Zmaga domačina in udeleženca OI Tokio 2020 Giacoma Fantonija ter padec Micheleja Tomiziolija, ki je s seboj “potegnil” še najboljšega mladinca Alberta Groppa.

Da nekoliko osvežimo spomin, si kategorije sledijo v tem vrstnem redu: G (giovanissimi), in sicer G1 (7let), G2 (8 let), G4 (10 let), G6 (12 let), esordienti (13 in 14 let), allievi (15 in 16 let), master 17+ (nad 17 let).

*Dekleta v kategoriji esordienti so nastopala skupaj s fanti, saj je bilo premalo prijavljenih za samostojno kategorijo. Tako je, če izvzamemo skupne rezultate in se osredotočimo le na dekleta, na obeh dirkah Pia Palčnik osvojila 1., Mila Lampič pa 2. mesto.

Vrstne rede si lahko ogledaš na circuitoitalianobmx.it.

Preberi še

Italijanski pokal BMX: Slovenci domov z odličnimi rezultati

Sledite nam