Montanus, oda čebelam
2. decembra 2020

Še en video presežek dua Montanus. Tokrat o čebelah, živalih, ki igrajo zelo pomembno vlogo v našem ekosistemu.

Francesco in Giorgio, bolj poznana pod imenom Montanus, tokrat z videom, ki v sebi nosi močan ekološki naboj.

Čebele podpirajo rast dreves, cvetja in drugih rastlin, ki služijo kot hrana in zavetje za velika in majhna bitja. Prednosti opraševanja za človeško prehrano ne vključujejo le obilice sadja, oreškov in semen, temveč tudi njihovo raznolikost in kakovost. Sodelovanje s temi neverjetnimi bitji je človeku pokazalo, kako si lahko dve popolnoma različni vrsti vzajemno koristita. Nekakšen odnos, v katerem ljudje skrbijo za čebele, čebele pa ponujajo neverjetne izdelke, kot so med, čebelji vosek, cvetni prah, matični mleček in propolis.

A čebele so v nevarnosti, njihove vrste pa propadajo zaradi uporabe pesticidov, izgube zelenih površin, ki jim zagotavljajo rože … Povsod na planetu je vsako živo bitje, vključno z ljudmi, vključeno v zapletene mreže soodvisnih odnosov. Njihovo ohranjanje pomeni zaščito temeljev, na katerih temelji obstoj na planetu Zemlja.

Najpomembnejša stvar, ki smo se je ljudje naučili iz dela s čebelami, je lekcija o sodelovanju in ne o dominaciji! Redka izkušnja človeka in narave!

Giorgio je z ženo Silvio pred dvema letoma začel čebelarsko zgodbo z imenom BeeFolk.

Duo Montanus na Instagramu: @montanus_thewildside.

Oglej si še

Video sredica: Nabiralci lesa
Video sredica: Volčji brlog

Sledite nam