BMX Zolder
12. julija 2021

Močno okrnjeno evropsko prvenstvo v disciplini BMX race v belgijskem Zloderju je končano. Slovenci domov z dvema finaloma in polfinalom.

Slovenci smo imeli v Belgiji pet predstavnikov: Pia Palčnik (deklice 13 let), Val Trinle Lampič, Gaj Palčnik (oba dečki 14 let), Tilen Frank (moški 30 – 34 let) in Peter Caf (moški 35 +).

Najprej odgovor na uvodni stavek glede močno okrnjenega prvenstva. Zaradi zdravstvene situacije in prenatrpanosti belgijskih bolnišnic so se organizatorji odločili, da kategorije mlajših od 13 let in kategorije cruiser (BMX kolesa s 24-palčnimi obročniki) ne vključijo v tekmovanje, saj bi lahko potencialno povečanje števila poškodovanih tekmovalcev preveč obremenilo zdravstveno osebje. Tako je bilo na startu sobotnih in nedeljskih preizkušenj dobrih 800 tekmovalcev in tekmovalk.

Sobota rezervirana za elitne kategorije

Junior, U23 in elite. Moški in ženske. Start z 8-metrske startne rampe in vožnja po liniji pro. Atraktivno za gledalce in adrenalinsko za tekmovalce. V kategoriji junior sta slavila Francozinja Mariane Beltrando in Nizozemec Tim Goossens. V na novo predstavljeni kategoriji U23, ta se je izkazala za odličen prehod v elitni razred, sta naslov evropskih prvakov osvojila Švicarja Nadine Aeberhard in Cedric Butti. Med elito sta šla naslova v Švico in Francijo. Zoe Classens je bila razred zase in za njo Francozinji Manon Valentino ter Tessa Martinez. Pri moških je Arthur Pillard, potem ko se je v nadaljnje tekmovanje uvrstil kot “lucky loser”, potrdil prevlado, saj je bil prvi v 1/4 in polfinalu. Za seboj je pustil Nizozemca Mitchela Schotmana in rojaka Eddyja Clerteja.

BMX dirkanje v nedeljo: Kategorije challenge in odlični veteran Peter

Pet Slovencev na startu in vsi razen Gaja Palčnika so se iz motov uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Val Trinle Lampič je v izredno številčni kategoriji dečki 14 let tekmovanje zapustil v osmini finala, tam je bil le malo “prekratek” za uvrstitev v naslednji krog. Pia Palčnik (deklice 13 let) je prvi in drugi moto odpeljala odlično (prvo in drugo mesto), tretjega nekoliko slabše (6. mesto) in se z lahkoto uvrstila v polfinale. Nato je polfinalno preizkušnjo končala na 7. mestu. Prekaljena “stara” mačka slovenskega BMXa, Tilen Frank in Peter Caf, nista imela številčne konkurence, v motih pa sta prikazala odlične vožnje.

Tilen Frank je v motih dosegel zmago, drugo in tretje mesto in finalna vožnja je bila zagotovljena. V finalu pa je na drugi liniji padel in predčasno končal dirko. Frank je dobil močan udarec v nogo. Kako huda je poškodba, bo znano v prihodnjih dneh.

Veteran slovenske BMX scene Peter Caf ni mogel nastopiti v svoji priljubljeni kategoriji cruiser, zato je presedlal na 20-palčno kolo, se dobro boril v motih, v zadnjem dosegel drugo mesto in se uvrstil v finale, tam pa osvojil 7. mesto.

Vrstne rede najdeš na jstiming.nl.

Fotografije Matteo Marchi / bettiniphoto.net

Preberi še

BMX: Na evropskem pokalu v Sarriansu Mak Breznik Falk na stopničkah!
BMX: Na evropskem pokalu v Franciji na stopničkah tudi Jošt Ložar!

Sledite nam