Bidinje BIKE Festival
11. januarja 2024

Med 19. in 21. julijem bo v Krajinskem parku Blidinje potekal največji gorskokolesarski festival v Bosni in Hercegovini – Blidinje BIKE Festival.

Tudi letos bodo osrednji del smučarskega centra na Blidinju preplavili kolesarji in navijači. Tridnevni gorskokolesarski dogodek bo ob spremljavi mnogih prostočasnih aktivnosti in dirk zaznamovala tudi preizkušnja zadnjega dne – XCM Hercegovina, maratonska dirka razreda C1. Hkrati bo dirka štela tudi za balkansko prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu, kar pomeni, da bo Bike Festival Blidinje kronal novega balkanskega šampiona in šampionko. Organizator pričakuje tekmovalce in tekmovalke iz vsaj dvajsetih držav!

Blidinje BIKE Festival 2024

Društvo Hercegovina Bike v sodelovanju s kolesarskim klubom Mostar, Kolesarsko zvezo Bosne in Hercegovine ter društvom Visit Blidinje tudi letos organizira največji kolesarski festival v BiH. Prav sodelovanje in skupno delo različnih društev in ustanov po mnenju organizatorjev prispeva h kvalitetni organizaciji dogodkov, zato je festival že peto leto zapored prejel najvišje ocene.

Sredi sezone, ko so temperature na vrhuncu, je čas, ko se gorski kolesarji podajo v višje ležeče predele in preizkusijo svoje sposobnosti. Blidinje BIKE Festival, ki tradicionalno poteka zadnji teden julija, je kot nalašč za to.

Krajinski park Blidinje

Trije dnevi dogajanja v Krajinskem parku Blidinje so osredotočeni na gorsko kolesarjenje, rekreacijo, izobraževalne delavnice, zabavo in še marsikaj. Organizator pričakuje veliko število nastopajočih in sodelujočih, vrhunec dogajanja pa bo MTB maraton UCI C1 XCM Hercegovina in XCM prvenstvo Balkana. Poleg tega je zanimiv program vključno z aktivnostmi za najmlajše kolesarje, družinskim srečanjem in zabavo.

Marija Vukoja Lastvić, vodja občine Blidinje, pove:

“Kolesarjenje je zadnje čase zelo priljubljena dejavnost, organizatorji so se letos zelo potrudili in glede na to, da se toliko ljudi veseli ponovne udeležbe na tem dogodku, si želimo na Blidinju imeti dogodek, ki bo predstavil kolesarske dirke v najboljši luči. Pričakujemo udeležence iz več kot 20 držav, obenem pa dogodek vidimo kot odlično priložnost za promocijo Krajinskega parka Blidinje kot odlične destinacije za aktivnosti v naravi, in to dobesedno na vratih Evrope.”

Utrinki z lanskega XCM Hercegovina

Program letošnjega Blidinje BIKE Festivala

Petek, 19. julija

Program se prične v petek z odprtjem pisarne dirke, ko bodo lahko reprezentance, ekipe in udeleženci prevzeli startne številke in začneli raziskovati in spoznavati Krajinski park Blidinje. Sledila bo predstavitev projekta Blidinje BIKE Festival.

Sobota, 20. julija

Sobota ob kolesarjenju “Ajduka Trail” tradicionalno zbere rekreativne kolesarje, med njimi tudi najmlajše udeležence te prireditve, torej cele družine, ki uživajo v dobro organiziranem vikend programu. Letošnjemu rekreativnemu kolesarju so poleg običajnega obiska znanih destinacij na Blidinju in vožnje okoli jezera dodali obisk dveh znanih gostinskih obratov, kjer bo možna degustacija lokalnih jedi.

Hajdučke vrleti Blidinje in restavracija Risovac bosta za vse udeležence pripravili zunanji bife z lokalnimi blidinjskimi specialitetami. Takoj po kolesarski prireditvi bo pred smučarskim centrom na Blidinju predstavitev reprezentanc udeleženk balkanskega prvenstva. Dan se bo zaključili z DJ-jem in cocktail zabavo v restavraciji Staza.

Nedelja, 21. julija

Nedelja bo v znamenju gorskokolesarskih dirk XCM Hercegovina in balkanskega prvenstva. XCM Hercegovina se bo točkoval tudi za Premier ligo BIH:

  • Hercegovsko in balkansko prvenstvo (za kategorije elite in master) bo na daljši razdalji. Dirka razreda C1 bo dolga 84 kilometrov in bo postregla s 1960 višinskimi metri vzponov.
  • XCM Hercegovina bo nekoliko krajša preizkušnja. Premagati bo potrebno 52 kilometrov in 950 višincev.

Prijave na XCM Balkan Championship na tem mestu, na XCM Hercegovina se lahko prijaviš tukaj.

Blidinje BIKE Festival na spletu: bbf.ba.

Fotografije organizator

Preberi še

Ozrenova Bosna

Sledite nam