Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
25. junija 2018

Deseto izvedbo koroškega maratona je zaključilo 114 kolesarjev. Na težki najdaljši trasi za DP Luka Tavčar dobil Calcitovo klubsko bitko.

Sobotni XC Leše za pokal mladih serije SloXcup so odpovedali, ker je neurje poškodovalo progo. Tako sta šesti festival Black Hole odprla sobotna otvoritev razstave fotografij natečaja Črna MTB Village in nedeljski maraton. Deseto izvedbo koroškega maratona je zaključilo 114 kolesarjev iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije.

44 kolesarjev je prišlo do cilja najdaljše, 62 km dolge preizkušnje “Extreme” z blizu 3000 višinskimi metri vzponov, ki je štela tudi za naslove državnega prvenstva. 29 jih je zaključilo najbolj tehnični srednji maraton “Enduro”, dolg 44 km, 41 pa krajšo traso “Klasik” z 29 km, na kateri so podelili naslove DP za mlajše od 17 let. Vse trase so se začele v Črni in se po enem, dveh ali treh vzponih na greben severno od kraja tja tudi vrnile. Vse so tudi vodile skozi 6 km dolg odsek skozi opuščene rudniške rove Podzemlja Pece.

Jasno, da ne gre za največjo udeležbo. A vsi, ki pridejo čez strme vzpone, prečkanja po enoslednicah in čez tehnično zahtevne spuste – pa tudi kakšen, ki mu to ne uspe – se strinjajo, da je preizkušnja zahtevna, a lepa, in že razmišljajo o naslednjem poskusu.

Član Calcit Bike Teama Luka Tavčar, letošnji zmagovalec na trasi “Extreme” in tako tudi novi državni prvak v maratonu, je do ciljne črte prišel po treh urah, 49 minutah in 19 sdekundah, tako da njegova povprečna hitrost znaša dobrih 16 km/h. Težko primerljivo s povprečnimi hitrostmi na kakšnem maratonu, ki je sicer morda daljši, a nima tako strmih vzponov ter zahtevnih prečkanj in spustov.

Tavčar je maraton dobil po četveroboju s klubskimi kolegi: Gregorjem Krajncem, domačinom in trenutno najhitrejšim slovenskim tekmovalcem v krosu Rokom Nagličem ter Boštjanom Hribovškom.

{loadposition inside}

V bitko so posegle tudi tehnične težave. Naglič, ki je povedel prvi, je izgubil kar nekaj časa, potem ko je izgubil vijak, s katerim je pritrjena ročica zadnjega menjalnika.

“Zanimiva dirka je bila, precej smo se menjavali v vodstvu,” je povedal zmagovalec. “Calcitovci smo večji del vozili skupaj. Sam sem zaostal pred rudnikov, ko sem si nameščal svetilko, trojico sem ujel šele v naslednjem vzponu. Nato je imel Rok težave z ročico, a nas je zopet ujel. V drugem krogu sem imel defekt na kamnitem spustu, a mi ga je hitro uspelo zatesniti z bombico. Nato sem videl, da ima Grega težave z menjalnikom, a ga nisem čakal. Na predzadnjem vzponu sem ujel Roka in Boštjana. Potem sva ostala sama z Rokom, pred zadnjim spustom pa sem si prikolesaril nekaj prednosti.”

Tavčarju je v cilj z zaostankom treh minut in devetih sekund sledil Hribovšek, tretji je prišel Naglič, ki je tako zmagal v kategoriji mlajših članov do 23 let.

Doslej edini Lukov naslov državnega prvaka je tisti izpred dveh let v vzponu. “Vzpon je malo zapostavljen, morda z razlogom, vsekakor mi naslov državnega prvaka v maratonu pomeni veliko več.”


Luka Tavčar in Tina Perše, najhitrejša na najdaljši trasi Black Hole maratona 2018

Tina Perše (prav tako Calcit) je bila najhitrejša ženska na najdaljši trasi s časom 5;12:07, sledili sta Natalija Anderluh (Bikerepublic) in Avstrijka Michaela Malej.

Na trasi Enduro sta v absolutni konkurenci zmagovalca postala Jure Prešeren (KK Završnica) in Anja Plešnik, ki je bila celo četrta skupno. Na trasi Klasik pa sta cilj prva prečkala mlajša mladinca Teo Pečnik (KK Ravne) in Ana Janežič (Energijateam.com).

www.blackhole-bikefest.com

Fotografiji Polona Pečnik. Na naslovni na štartu v prvi vrsti od leve: Krajnc, Hribovšek, Tavčar in Borut Ramšak, tik za njimi Naglič.

Black Hole Marathon 2018 – Skupni vrstni redi


Vrstni red po kategorijah
Vrstni red DP

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam