Biznis
Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
16. januarja 2021

Po letu rasti in blaginje se trg koles in opreme, sicer največji športni posel na svetu, sooča z omejitvami ponudbe in naraščajočim povpraševanjem. Glavni razlog je seveda v koroni …

Že spomladi se je med prvim “lock downom”, ki se je navsezadnje začel na najpomembnejšem mestu kolesarske industrije, Kitajskem, zdelo, da je masovno kolesarjenje doživljalo renesanso. Zdi se, da so ljudje po začetnem šoku in omilitvi ukrepov spoznali, da so kolesa najbolj praktično prevozno sredstvo v razmerah, ko se je javni prevoz ustavil in ko se manj gibljejo na prostem. Povpraševanje po kolesih je na evropskem trgu doseglo vrhunec.

Evropski trgovci s kolesi in opremo so aprila in maja lani večinoma razprodali zaloge, trgovine pa so bile vedno bolj prazne. Zdelo se je, kot da je pred njimi leto rasti in blaginje, ker so morali le naročiti nove zaloge, ki jih bodo “zagotovo” razprodali.

Potem pa smo spoznali novo realnost: svetovna industrija, ki je proizvodnjo v veliki meri preseljelila na Daljni vzhod, ne more kar tako nadomestiti pomanjkanja izdelkov na policah in v izložbah trgovin. Vse večje spremembe in prilagoditve trajajo leto ali celo dve.

Graf: Globalno tržišče športnih izdelkov v milijardah ameriških dolarjev za koledarsko leto 2018. Kolesarska industrija (kolesa, deli in oprema) je ustvarila 64,2 milijarde ameriških dolarjev prometa (vir:NPD). Globalno tržišče koles je po podatkih podjetja Research and Markets v letu 2020 ocenjeno na 29,2 milijard ameriških dolarjev (vir).

Zato smo imeli čez poletje večinoma prazne kolesarske trgovine in vsi so čakali na jesen, ko naj bi prišli predhodno naročeni (pred koronsko krizo) modeli za leto 2021. Kolesa so prispela, vendar je bila ponudba še vedno večinoma manjša od povpraševanja. Zakaj?

Odvisnost od proizvajalcev komponent in čezoceanskih prevoznikov

Foto: Tom Fisk, Pexels.

Komponente, potrebne za sestavljanje končnega produkta, proizvajajo v različnih obratih po različnih delih sveta. Proizvajalci koles v bistvu ne morejo preveč vplivati ​​na količine in roke dostave vseh komponent.

Na primer, menjalnike izdeluje le nekaj podjetij, in če ta podjetja ne morejo pravočasno dostaviti želenih količin, morajo proizvajalci koles preprosto počakati na vrsto ali poiskati druge dobavitelje komponent. In to ni tako enostavno, ker na svetu obstajajo le dva do trije veliki proizvajalci pogonskih in prestavnih sklopov.

Drugi ključni dejavnik je ladijski prevoz. Ker namreč večino okvirjev in sestavnih delov, kot tudi kompletnih koles, proizvajajo tovarne na Kitajskem, Tajvanu, v Maleziji in drugih azijskih državah, je edini stroškovno učinkovit način prevoza z ladjo. Industrija čezoceanskih kontejnerskih ladijskih prevozov pa je, uganil si, sledila nekakšni krizi zaradi pandemije koronavirusa.

Skratka, zaradi nenadnega pomladnega upada svetovnega povpraševanja po čezmorskih prevozih v Evropo in Severno Ameriko se lastniki ladij spopadajo z (ogromnimi) tekočimi stroški vzdrževanja svojih flot. Rezultat? Čezoceanski prevoz se je na splošno podražil in dobavni roki so se podaljšali. Vse to se seveda lahko odraža v zvišanju cen koles, tudi sredi prihajajoče kolesarske sezone.

Shimano bo z dobavo zamujal do konca leta 2021

Skladno z zgoraj navedenim je Shimano (največji svetovni proizvajalec menjalnikov in prestavnih ter zavornih komponent) v teh dneh potrdil, da v letu 2021 ne pričakujejo skrajšanja rokov. Shimanov predsednik za evropski trg, Nizozemec Marc van Rooij, je v izjavi potrdil, da so količine naročil v prvi polovici leta 2020 presegle njihove proizvodne zmogljivosti.

Van Rooij navaja, da Shimano za povečanje proizvodnih zmogljivosti potrebuje celo leto in tudi v primeru povečanja zmogljivosti je veliko vprašanje in tveganje, ali se bo povpraševanje v naslednjih dveh do treh letih nadaljevalo ali padlo, kar bi podjetju prineslo nepotrebne izgube.

Vrnitev proizvodnje v Evropo?

Čeprav smo ravno zakorakali v leto 2021, so bila kolesa letošnjega modelnega leta v veliki meri razprodana že lani. In zdaj bi morali spet počakati na jesen, ko bodo modeli za sezono 2022 prišli na evropski trg.

Še bolj zanimivo pa je, da so domači distributerji koles in trgovci že večinoma izpolnili naročila za leto 2022, ker so to prosile ali celo zahtevale matične tovarne posameznih blagovnih znamk. In zdaj lahko samo čakamo, da se razmere razvijejo, in upamo, da so domači trgovci dobro “stavili” za leto 2022.

Pričakovati je selitev vse večjega dela proizvodnje iz Azije v Evropo. Zgoraj omenjeni japonski gigant Shimano je napovedal, da bo svojo proizvodnjo postopoma preselil s Kitajske. Giant, na primer, je sredi koronske krize odprl novo tovarno na Madžarskem. Tam že izdelujejo modele koles srednjega cenovnega razreda in določena e-kolesa.

Naslovna fotografija: Shimano

Preberi še

Biznis 6: Nekaj malega o brexitu, Salcano z novo tovarno

Casio GShock
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam