Biznis, Specialized
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
21. decembra 2020

Pri velikem S so ob nekaj redkih koles, kartonski moduli za izgradnjo pumptrackov, rekordna prodaja koles v Italiji in obročnik na vzmeti namesto e-motorja?


Specialized ob dragocena kolesa

Minuli teden so nepridipravi vlomili v sedež podjetja Specialized v Morgan Hillu, nedaleč stran od San Joseja. Iz hišnega muzeja so odtujili zbirko redkih koles in povzročili škodo za več kot 160.000 ameriških dolarjev.

Med odtujenimi kolesi so se znašla

  • S-Works Roubaix, s katerim je Peter Sagan zmagal na Paris-Roubaix.
  • Unikatno pobarvan S-Works Venge Petra Sagana s Tour de France 2019.
  • Rumeni S-Works Tarmac iz leta 2010, ko je na Touru v rumenem nekaj časa vozil Fabian Cancellara.
  • S-Works Shiv, s katerim je Tony Martin osvojil srebro na OI v Londonu.
  • S-Works Epic, ki je Jaroslava Kulhavyja popeljal do naslova olimpijskega prvaka leta 2012.
  • S-Works Fatboy. Z njim je legendarni Ned Overend osvojil naslov ameriškega prvaka.
  • S-Works Tarmac triatlonca Gwena Jorgensena. Zmagovalno kolo iz Ria 2016.
  • S-Works Epic, ki je Cristopha Sauserja leta 2008 pripeljal do naslova svetovnega prvaka.

Manjkata še dve kolesi Stumpjumper (Expert in Pro) ustanovitelja Specializeda Mika Sinyarda, prototip polnovzmetenega cestnega kolesa “Scrambled Egger”, Specialized Crux in Stumpjumper S-Works hišnega umetnika poslikav koles Tylerja Marchesana, Stumpy EVO Tylerja Benedicta, prvega človeka marketinga za gorskokolesarsko divizijo, in kolo NS Snab Nicka Runtcha, ki pri velikem S vrši nadzor nad kvaliteto izdelkov. Več na bicycleretailer.com.

Super obročnik na vzmeti

V slovenski reviji Insajder se je Igor Mekina razpisal o irski iznajdbi, imenovani “SuperWheel”, kot ga imenuje Simon Chan. Obročnik, ki pomaga pri poganjanju in ne potrebuje baterij, ni omejen z najvišjo hitrostjo in ima, pozor, “neomejen doseg”. Prototip so predstavili pred dvema letoma, razvoj se je začel leta 2014, sedaj je že v prodaji na superwheelsystem.com. Je to nekaj podobnega kot slovenski izdelek iz leta 2009 z imenom E-hub?

Italijani rekordno

Naši zahodni sosedje so kljub epidemiji Covid-19 v letošnjem letu uspeli prodati rekordno število koles. Prodaja naj bi se zaključila pri številki, ki krepko presega dva milijona, govori se o številkah 2,1, oziroma 2,15 milijona koles. V primerjavi z lanskim letom, ko so prodali dobra 1,7 milijona koles, bo rast več kot 20-odstotna. Več na bike-eu.com.

Easy pumptracks

Nov sistem gradnje grbinastih poligonov oziroma pumptrackov po domače. To je Easy Pumptracks. Za osnovo skrbijo moduli iz kartona, ki jih povezujemo v celoto, nato pa zasujemo z zemljo ali peskom. Moduli počasi razpadejo in ostane samo še podlaga iz zemlje, oziroma peska. Ekološko razmišljanje mladih italijanov. Več izveš na easypumptracks.com.

Na naslovni fotografiji Specialized Stumpjumper iz devetdesetih let. Foto Tine Činč.

Preberi še

Biznis 4: Belgijska investicijska skupina prevzema Canyon

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam