Biznis, Canyon
16. decembra 2020

Canyon z novim lastnikom, Knolly toži, Gary z avtobiografijo, Eurobike z novim datumom, proizvodnja koles na Kitajskem pa v zelenih številkah.

Canyon z novim večinskim lastnikom

Belgijska investicijska skupina Groupe Bruxells Lambert, ki se ji je pridružil Toni Fadell, nekdanji podpredsednik Applovega oddelka za iPod, soustvarjalec iPoda in zdaj lastnik podjetja Future Shape, usmerjenega v trajnostni razvoj, je vstopila v lastništvo nemške kolesarske znamke Canyon, ki jo vodi ustanovitelj Roman Arnold. Ta bo zadržal svoj delež v podjetju, ostalo prevzema GBL. Do prevzema je prišlo potem, ko je ameriška skupina TSG Consumer Partners, ki je od leta 2016 investirala v podjetje, v letošnjem letu ob izteku pogodbe izstopila iz partnerstva, zato so pri Canyonu iskali novega strateškega partnerja.

GBL – med njihovimi večjimi naložbami je tudi znamka Adidas, so pa glavni vlagatelj v podjetje Pernod Ricard (v lasti ima znamke alkoholnih pijač, kot so Absolut Vodka in Glenlivet) – in Canyon nista objavila finančnih podatkov o prodaji lastniškega deleža, so pa pri Financial Times transakcijo ocenili na okoli 800 milijonov evrov.

Več na bike-eu.com.

Na naslovni fotografiji Canyonov “štab” v nemškem Koblenzu. Foto Canyon.

Knolly Bikes toži Intense Cycles

Podjetje iz Britanske Kolumbije je vložilo tožbo proti podjetju iz Kalifornije. Gre namreč za patent US 10,363,988 (sistem zadnjega vzmetenja za kolesa), ki je bil v lasti Noela Buckleyja, izvršnega direktorja in oblikovalca pri znamki Knolly. Njihovo rešitev naj bi pri Intense Cycles uporabili pri šestih modelih koles: Tracer, Carbine, Primer 29, Primer S, Primer 275 in Tazer-e. Več na bicycleretailer.com.

Kitajci kljub epidemiji v zelenih številkah

Koronavirus je terjal le začasno ustavitev proizvodnje koles na Kitajskem, a so jo proizvajalci obrnili v svoj prid, saj so kljub zaprtju tovarn v začetku leta do konca tretjega četrtletja uspeli proizvesti več koles kot leta 2019. Glede na proizvodnjo so kolesa in električna kolesa dosegla dvomestno rast, so sporočila kitajska kolesarska združenja.

Od januarja do septembra je bilo proizvedenih 32,202 milijona koles, kar je 14,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Proizvodnja e-koles pa je v primerjavi z enakim obdobjem lani narasla za 30,3 odstotka. Več na bike-eu.com.

Napoved prodaje koles do leta 2030

Napoved treh evropskih kolesarskih združenj (CIE, CONEBI, ECF) za rast prodaje koles v Evropi v naslednjem desetletju je vrtoglava. Evropejci naj bi v letu 2030 kupili že 30 milijonov koles. Hkrati napovedujejo, da bi bilo od teh e-koles kar 17 milijonov. Ta so že letos predstavljala kar 23 odstotkov vseh prodanih koles. Več na bikebiz-com.

Foto Trek Bikes

Gary Fisher z avtobiografijo

Gary Fisher, eden izmed očetov gorskega kolesarstva, ki je svojo znamko Fisher že pred več kot desetletjem prodal koncernu Trek, je napisal avtobiografijo z naslovom The Bicycle Revolution. Knjiga se dotika zgodovine in trenutnega časa. Več o knjigi na trekbikes.com.

Eurobike 2021 bo!

Največji evropski kolesarski sejem ima za naslednje leto že rezerviran datum. 29. ponovitev bo z nekoliko spremenjenim konceptom potekala med 1. in 4. septembrom v nemškem Friedrichshafnu. Klik.

Preberi še

Biznis 3: Prevzemi, menjave in še kakšna iz zakulisja

Sledite nam