Biznis, Shimano
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
16. julija 2021

Shimano v širitev. Sejem Eurobike na drugo lokacijo. Ever Given končno zapustila Sueški prekop. Lani v Evropi prodanih preko 20 milijonov koles. Columbus z novim lastnikom. Trek stavi na ekologijo.


Shimano širi proizvodnjo

Japonski gigant bo investiral skoraj 300 milijonov ameriških dolarjev v širitev proizvodnih kapacitet. 179 milijonov bo stala investicija v nove prostore v Singapurju, 118 milijonov pa bodo namenili širitvi proizvodnih prostorov matične tovarne na Japonskem. Več na bicycleretailer.com.

Eurobike se naslednje leto seli

Dolga leta je v Friedrichshafnu, mestecu ob Bodenskem jezeru, kraljeval največji evropski kolesarski sejem Eurobike. Letos bo tam gostoval zadnjič, saj se prihodnje leto seli v Frankfurt, kjer naj bi razstavljalcem namenili še več prostora. S tem bi poskrbeli, da pridobijo še kakšno blagovno znamko več. Sejem Eurobike ne bo več potekal konec avgusta oziroma prvi teden septembra, temveč se seli v zgodnejši termin, potekal bo v mesecu juliju. eurobike-frankfurt.com.

Saga z Ever Given je končana

Ladja Ever Given ladjarja Evergreen je končno zapustila Sueški prekop. Spomnimo, kako je na tisoče kontejnerjev obstalo sredi največje ladijske poti v Evropo. Japonski ladjar in upravljalci prekopa so se dogovorili o odškodnini, ta naj bi na koncu znašala nekaj več kot 460 milijonov evrov. Tako kontejnerji s kolesi, komponentami in ostalo kolesarsko opremo (vemo, da so bila na krovu ladje kolesa znamk Specialized, Canyon, Bird …), že potujejo proti Evropi. bike-eu.com.

V Evropi in v Veliki Britaniji lani rekordno

V 27 državah EU in v Veliki Britaniji je bilo lani prodanih dobrih 22 milijonov koles in e-koles, celoten kolesarski trg pa je bil vreden 18,3 milijarde evrov. V letošnjem letu se obeta še nekoliko višja rast in to kljub zamudam pri dobavi komponent in surovin, predvsem pa hitro raste segment e-, ki naj bi do leta 2025 dosegel že 52-odstotni delež vseh prodanih koles. Več informacij na cyclingindustry.news.

Pri Treku skrbijo za okolje

Uporaba recikliranih materialov in materialov, ki se dajo razgraditi, je pri ameriškemu proizvajalcu koles že leto dni zelo visoko na prioritetni listi. Lani so se dodobra posvetili tudi skrbi za okolje in samo z uporabo okolju prijaznejših materialov pri embalaži koles (distribucija v škatlah) prihranili za 196 ton plastike, katere uporaba je bila prej zelo pogosta. Cilj je, da do leta 2024 vse škatle za kolesa Trek, Electra, Columbus in komponente Bontrager naredijo tako, da bodo 100-odstotno razgradljive. Klik.

Columbus in Cinelli

Italijanska družba Gruppo Srl, pod katero spadata legendarni znamki Columbus (cevi) in Cinelli (kolesa), je večinski delež prodala ameriškemu podjetju Asobiu Ventures Inc. Columbus velja za enega najstarejših proizvajalcev cevi, saj nastanek podjetja sega v leto 1919. Poleg cevi za kolesarske okvirje izdelujejo tudi dele za letalsko in pohištveno industrijo. Cinelli pa velja za eno kultnih blagovnih znamk kolesarstva. Dodatne informacije najdeš na bicycleretailer.com.

Naslovna fotografija Shimano

Prejšnji

Biznis 21: Bike24 in Wiggle na borzo, Cube v širitev

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam