Keindl Sport
5. marca 2021

Zagrebško podjetje je eden izmed treh največjih distributerjev koles na Hrvaškem, prisotni so tudi na ostalih trgih v regiji. S približno petdeset zaposlenimi ustvarijo sto milijonov kun (blizu 13,2 mio €) letnih prihodkov, prihodki pa se bodo verjetno še povečali.

Podjetje Keindl sport, ki ga je konec devetdesetih let ustanovil Kristian Keindl, je nedavno objavilo dogovor o financiranju poslovanja z investicijsko družbo Provectus Capital Partners. Naložbeni načrti in zneski javnosti niso znani, je pa to prvi primer tovrstnega financiranja poslovanja v domačem sektorju trgovine s kolesi in opremo.

Takšne poteze pomenijo tudi prevzem lastniškega deleža v podjetju, v katero vlaga, vendar podrobnosti javnosti niso znane. Keindl sport je zasebna družba z omejeno odgovornostjo in kot taka takšnih informacij ni dolžna razkriti.

Pridobitve in regionalna širitev

Keindl in Provectus Capital Partners nista sporočila preveč podrobnosti o skupnih poslovnih načrtih, prvi korak pa je odprtje novega prodajnega prostora Keindl Sport na zagrebških Sveticah. Njihova maloprodaja je bila že nekaj let usmerjena v veliko trgovino na Vitezićevi ulici v Zagrebu, ki pokriva zahodni del prestolnice.

Prostor na Sveticah pri Maksimirskem stadionu (v isti ulici je začel obratovati leta 1998) bo po novem zajemal vzhodni del mesta, zato edina “vrzel” v največjem in najbogatejšem hrvaškem mestu ostaja južni del, torej Novi Zagreb.

Keindl sport je razširil tudi veliko trgovino v Vitezićevi, kar predstavlja razstavni prostor električnih koles na novih 150 kvadratnih metrih. Trgovino na drobno v Reljkovićevi blizu Zahodne postaje so nedavno zaprli. V Varaždinu so imeli tudi veliko trgovino na drobno, a je bila tudi zaprta.

Velik del prihodkov ustvarijo z distribucijo in s sodelovanjem s številnimi trgovci na drobno na Hrvaškem, v Sloveniji, v Bosni in Hercegovini ter drugih državah v regiji.

Napovedane so tudi širitve poslov na Hrvaškem, najverjetneje pa tudi v regiji. Ne bo prvič, da bo Keindl Sport prevzel posle drugega podjetja. Keindl je pred nekaj leti prevzel posle podjetja Ozon sport, takratnega distributerja nemške znamke Ghost.

Preverjene blagovne znamke in nišno usmerjena ponudba

Eden od temeljev uspeha Keindl Sport je cenovno dostopna nemška znamka Cube. Keindl je bavarsko blagovno znamko pred približno desetimi leti predstavil na hrvaškem trgu in to se je izkazalo za pravi hit, saj je zaradi svoje cene in kakovosti hitro postala priljubljena med domačimi kupci.

Ponudbo so razširili tudi v razredu dražjih cestnih koles, predvsem pa so znani po italijanskih znamkah Bianchi in Colnago. Razširili so tudi ponudbo električnih koles, predvsem pri znamkah Cube in Orbea. Ponujajo tudi opremo za smučanje, tek, pa kolesarske računalnike, športne ure in še kaj.

Drugačno (racionalno) poslovanje

Keindl Sport očitno deluje drugače kot večina drugih kolesarskih podjetij na Hrvaškem in v regiji. Na tem trgu namreč v veliki meri delujejo majhna družinska podjetja, ustanovljena v začetku devetdesetih let, v letih tranzicije. Toda zdi se, da ta podjetja ne morejo (ali pa preprosto ne znajo) narediti velikih poslovnih potez. Zato se niti ne morejo širiti.

Le malo podjetij je izvzeto iz tega pravila, Keindl Sport pa je očitno sposoben sprejemati velike odločitve, ki so včasih tvegane ali pa jih drugi na prvi pogled težko razumejo. Navsezadnje je takšen poslovni svet in takšne lastnosti priznavajo investitorji.

Provectus Capital Partners (PCP)

Naložba v Keindl Sport je prva transakcija, ki se financira iz sklada PCP ASEF (Jadranski strukturirani delniški sklad), ki ga podpirata Evropski investicijski sklad in Hrvaška banka za obnovo in razvoj v okviru programa CROGIP.

Več informacij najdeš na provectus-capital.com.

Keindl Sport

Keindl Sport, ustanovljen leta 1998, združuje veleprodajo, maloprodajo in spletno prodajo na trgih Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije. Ponudba podjetja vključuje široko paleto športne opreme s poudarkom na vrhunskih kolesih in e-kolesih. Z močnim poudarkom na kupcih se je Keindl Sport uveljavil kot vodilna spletna trgovina v kategoriji koles in ima certifikate Best Buy in Customer’s friend.

Več informacij najdeš na keindl-sport.hr.

Fotografije Keindl Sport

Preberi še

Biznis 10: Time pod Sram, Vittoria širi poslovne prostore

Sledite nam