easy loop system
26. januarja 2022

Iz Avstrije prihaja preprosta rešitev za uporabo vlečnice za prevoz kolesarjev – Easy Loop System. V Sloveniji ga bodo prvi uporabili na Ravnah na Koroškem.

Zima je čas za ustvarjanje in načrtovanje. V Bike parku Poseka na Ravnah na Koroškem, s katerim upravlja ZKŠTM (Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti), so se odločili za nakup sistema Easy Loop, ki omogoča uporabo vlečnice tudi poleti – za vleko kolesarjev. Sidra namreč zamenjajo z nastavki, ki na kolesu oprimejo oporo krmila.

“O tej rešitvi smo razmišljali že od začetka parka pred nekaj leti. A sta proizvajalca Leitner in Doppelmeyer od projekta odstopila. Oba je skrbel prevelik naklon na krajšem odseku, kjer bi se kolesar pri morebitnem padcu na vlečnici težko odpel. Potem pa se je pojavil Easy Loop System z rešitvijo z lažjim odpenjanjem in odločili smo se za nakup,” pravi Tim Kolar-Erat iz ZKŠTM.

Avstrijski proizvajalec prihaja iz bližine avstrijskega parka Wexl Trails, v sodelovanju z njimi so tudi razvili preprosto rešitev.

“Zaenkrat smo opremili šest parkov v Avstriji, Nemčiji in na Češkem. Sistem je brez nezgod opravil 170.000 prevozov, uporabniki so stari od 5 let naprej,” pravi Simon Hanl iz Easy Loop Systema.

Nastavek omogoča preprost vstop in izstop z vlečnice, se tudi takoj sprosti ob morebitnem padcu, ki pa naj bi bil malo verjeten, saj proizvajalec trdi, da je kolo tako stabilno, da se z lahkoto vzpenjaš z le eno roko na krmilu.

Za izdelek so pridobili certifikat TÜV SÜD, s katerim so jim odprta vrata na vse svetovne trge.

Za začetek 30 nastavkov

Sprva so naročili 30 nastavkov, kar verjetno dolgoročno ne bo dovolj, saj kot kažejo izkušnje, se z uvedbo sistema obisk takšnega parka precej poveča.

Vlečnica Poseka pelje 130 višinskih metrov visoko, čas vožnje je približno tri minute. Nastavke Easy Loop System so že preizkusili pri najvišji hitrosti.

“Easy Loop System smo pred dnevi preizkusili na snegu. Za lažji start pa bomo uredili klančino,” pravi Tim Kolar-Erat.

Želijo si, da bi bil park z vlečnico uporaben tudi za otroke, družine in manj vešče kolesarje. “Računamo, da si sistem kdo z drugih slovenskih smučišč pride ogledat k nam,” še pravi Tim.

Cene vozovnic oziroma sistema plačevanja uporabe parka z vlečnico še niso določili.

Sicer so v vznožju postavili novo hišo Poseka s ponudbo domače kulinarike, poleg prostora za “chill” je tam tudi spuščanje po jeklenici ter doživljajski park za otroke, nedaleč stran pa hostel Punkl. Blizu je zrasel tudi glamping.

V parku sta sicer še vedno dva traila, Šnel Pepi flow in Enduro Bavči, s povečanim obiskom, na katerega računajo, pa bo verjetno čas za izgradnjo kakšnega novega. Letos bodo zopet izvedli “dig day”, dan za urejanje poti, pa poletni kamp Vida Peršaka ter dirke koroške XC lige. Sodelujejo tudi s KK Ravne na Koroškem.

Pa še nov logotip in podobo so predstavili pred dnevi:

bike park poseka

www.easyloopsystem.at

Easy Loop System na Instagramu @easyloopsystem

Bike park Poseka na www.visitravne.com
Na Facebooku @BikeParkPoseka

Naslovna fotografija z Wexl Trails, foto Easy Loop System

Preberi še

Po “dnevu kopanja” ima Poseka prenovljen flow
Trije dnevi na kampu Vida Peršaka

Sledite nam