Svetovni pokal Araxá i
22. aprila 2024

Svetovna MTB serija WHOOP se je po le tednu dni premora nadaljevala s kratkim in olimpijskim krosom. Araxá se je izkazala s selektivnima progama, takmovalci pa so nakazali, da bo šlo na OI Pariz 2024 še bolj zares.

Še en vikend v znamenju sambe in brazilskih lepot. Na startu v olimpijskem krosu od Slovencev le Vita Movrin v dresu ekipe Trinx Factory Team. Po Petropolisu pred dvema letoma in po Mairipori prejšnji teden še eno novo prizororišče svetovne gorskokolesarske serije 2024, to je Araxá v zahodni zvezni državi Minas Gerais. Leži šest ur severno od otvoritvene dirke sezone v Mairipori in je znana po svojih gorah, slapovih in zdravilišču. Nekoliko odmaknjena lokacija je privabila tudi najzahtevnejše ljubitelje gorskega kolesarstva, ki so dirko spremenili v še en karneval barv in navijanja na vsakem metru proge.

Araxá: Petkov program

V petek so se na dirkah kratkega krosa pomerili mlajši člani in članice. Drugo sezono, kar se tudi kategoriji U23 merita v svetovnem pokalu v tej resnično atraktivni disciplini, ugotavljamo, da je ta tekmovalni format izjemno priljubljen, hkrati pa zelo selektiven.

Dve Nemki v prvi trojici, vmes pa Kanadčanka Kira Böhm (Cube Factory Racing), ki ima letos odličen začetek sezone pri mlajših članicah. Slavila je pred Emilly Johnston (Trek Future Racing), tretja je bila Carla Hahm (Lexware Mountain Bike Team). Pri mlajših članih so prvo trojico zaokrožili Američana Riley Amos (Trek Facotry Racing – Pirelli), Bjorn Riley (Trek Future Racing) in Švicar Luke Wiedmann (Thomus Maxon).

Araxá: Sobotni elitni dirki v kratkem krosu in olimpijski kros mlajših članov

Kratki kros je postregel s traso, dolgo 1,64 kilometra in s 52 višinskimi metri vzponov. Nič kaj lahka ni bila in relativno tehnično zahtevnejša od tras, ki so stalnica v svetovnem pokalu.

Video vrhunci ženskega kratkega krosa

Pri damah je imela največ “eksploziva” v nogah Američanka Haley Batten (Specialized Factory Racing), ki je po 22 minutah intenzivnega dirkanja najbližjo zasledovalko, Švicarko Lindo Indergand (Liv Factory Racing), prehitela za 4 sekunde. Američanka Savilia Blunk (Decathlon Ford Racing Team) je zaostala še dve sekundi več.

Francoz v kratkem krosu presenetil tekmece

Victor Koretzky (Specialized Factory Racing) je zagotovo ime, na katero bo potrebno biti pozoren skozi prvi del sezone in tudi na olimpijskih igrah. Tokrat je “eksplodiral” že v kratkem krosu in klubskega kolega ter zmagovalca prvega olimpijskega krosa sezone, Američana Christopherja Blevinsa, po 19 in pol minutah dirkanja prehitel za 2 sekundi. Tretje mesto je pripadlo Južnoafričanu Alanu Hatherlyju (Cannondale Factory Racing).

Pri mlajših članih v olimpijskem krosu še enkrat Američan

Riley Amos (Trek Factory Racing – Pirelli) je zabeležil še drugo letošnjo zmago v olimpijskem krosu svetovnega pokala. Tokrat je bila sicer nekoliko manj suverena, saj je najbližji zasledovalec, Švicar Finn Treudler (Cube Factory Racing), zaostal le sedem sekund. Še tri sekunde kasneje je v cilj prispel Brazilec Alex Junior Malacarne (Trinity Racing MTB).

Araxá in “olimpijska” nedelja

Startni krog olimpijskega krosa je bil dolg 3,52 kilometra in je imel 164 višincev. Klasični krog , ki so ga tekmovalci prevozili devetkrat, tekmovalke pa enkrat manj, je bil v dolžini 3760 metrov in z višinskim metrom manj vzpona od startnega kroga.

Med žensko elito boj Švedinje in Američanke

Ko je že kazalo na drugo zaporedno zmago Švedinje Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles Continental), je imela v zkaljučku več moči Američanka Haley Batten (Specialized Factory Racing), ki je Švedinjo prisilila v “previsoke” obrate in po uri, 23 minutah in 4 sekundah osvojila še drugo zmago v vikendu. Rissveds je zaostala 17 sekund. Na tretje mesto pa je s 40 sekundami zaostanka prišla še ena Američanka Savilia Blunk (Decathlon Ford Racing Team). Peterico sta zaključili Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon) in Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Facotry Racing). Vita Movrin je zasedla 38. mesto in osvojila 30 točk UCI.

Moška elitna kategorija in boj do zadnjega metra

Mladi v začetku dirke priganjajo starejše tekmece, a ko se dirka prevesi v zaključek, mladci nekoliko popustijo in v ospredje pridejo izkušnje ter taktika. Najspretnejši je bil Francoz Victor Koretzky, a ko je bil v zadnjem krogu v naletu in je že vonjal drugo zmago vikenda, mu je veriga padla z verižnika in tekmeci so ga prehiteli. A Koretzky se ni vdal, polovil je ubežnike, a na koncu je to zadostovalo za drugo mesto v skupinskem sprintu. Zmago je po uri in 20 minutah silovitega tempa slavil Danec Simon Andreassen (Cannondale Factory Racing). Koretzky je skupaj s tretje in četrtouvrščenima Južnoafričanom Alanom Hatherlyjem (Cannondale Factory Racing) in Švicarjem Filippom Colombom (Scott – Sram MTB Racing Team) zaostal le sekundo. Na zadnje mesto na stopničkah se je uvrstil Francoz Jordan Sarrou (Team BMC), ki je zaostal 10 sekund.

Araxá in mlajše članice

Kira Böhm (Cube Factory Racing) je ponovila zmago iz Mairipore. Drugo in tretje mesto sta zasedli Kanadčanka Emilly Johnston (Trek Future Racing) in Italijanka Valentina Corvi (Santa Cruz RockShox Pro Team).

Vse vrstne rede najdeš na uci.org.

Naslednji XCO in XCC vikend z dodatkom maratona bo na sporedu med 24. in 26. v Novem Mestu na Moravskem. Svetovni pokal v spustu se prične po prvomajskih praznikih, med 3. in 5. majem ga bo gostil legendarni Fort William.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike

Preberi še

Mairiporã: Start prvega kratkega krosa sezone 2024
Mairiporã: Prvi dirki olimpijskega krosa Švedinji in Američanu

Sledite nam