5. julija 2019

Henrique Avancini je ubranil lansko zmago, do svoje prve v kratkem krosu pa je prišla Jolanda Neff. Tanja Žakelj solidno.

Prva prava dirka svetovnega pokala v Andori je bil kratki kros. Tretja postaja, po Albstadtu in Novem Mestu na Moravskem je postregla z malo manj kot kilometer dolgim krogom s 30 višinskimi metri vzponov. Suha, prašna in spolzka podlaga se je izkazala za kar tehnično, a so morala dekleta vseeno premagati osem, moški pa devet šprinterskih krogov. Prvi mesti v Švico in Brazilijo, Tanja Žakelj solidno.

Moški

Zadržan start Švicarja Nina Schurterja (Scott SRAM MTB Racing), nato pa pri trije krogi nekoliko umirjeni ter z zelo strnjeno skupino dvajsetih kolesarjev. Nato pa v četrtem krogu prvi resen napad. Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) napade Švicarja Mathiasa Flueckigerja (Thomus RN Swiss Bike Team) in prevzame vodstvo ter drži ritem. Enako obvelja tudi v petem krogu. Nato pa strnjena skupina – Nino Schurter, Francozi Jordan Sarrou (Absolute Absalon), Viktor Koretzky (KMC – EKOI – Orbea), Titouan Carod (BMC MTB Racing Team) in Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Italijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus) in Avstralec Anton Cooper (Trek Factory Racing).

V sedmem krogu je bil na najstrmejšem vzponu v vodstvu še vedno Avancini, z napadom je poizkusil Kerschbaumer, a ne za dolgo. Niti je v svojih roka še vedno držal Brazilec. Vse do zadnjega, devetega kroga, ko so s pobegom skušali narediti razliko Marotte, Schurter, Carod, a je Avancini napad odbil ter šel v zadnji tehnični spust kot prvi. Sledilo je še nekaj sto metrov ravnine z krajšima vzponom in spustom ter finalni vzpon preko lesenega mostička. Prvi je preko zapeljal Avancini in tako ponovil lansko zmago. Drugi je bil Nino Schurter, tretji pa Avancinijev moštveni kolega Maxime Marotte.

Skupni vrstni red svetovnega pokala po današnjem kratkem krosu: Še vedno vodi Nizozemec Mathieu van der Poel (700 točk), na drugem mestu je Nino Schurter (585 točk), tretji je Mathias Flueckiger (555 točk)

Ženske

Na startu je najhitreje potegnila Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor). Konec prvega kroga se je že začelo taktiziranje in umirjanje ritma. V drugi krog je kot prva vstopila Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), prvih 20 tekmovalk pa se je zvrstilo v manj kot 10 sekundah. V tretjem krogu je prva prečkala ciljno črto Švicarka Alessandra Keller (Thomus RN Swiss Bike Team), nato pa je na prvi vzpon pobudo prevzela Italijanka Eva Lechner, a je kmalu za tempobudo prevzela Američanka Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing), ki je tudi prva vstopila v peti krog. Nato zopet umirjanje tempa in prvih deset tekmovalk v sekundi.

Šesti krog je najhitreje začela Anne Terpstra, takoj za njo pa Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory). Prevotova je prevzela pobudo na najstrmejšem vzponu, a so jo tekmice hitro ujele. Na polovici sedmega od osmih krogov se je na prvo mesto zopet zavihtela Kellerjeva, za njo sta se zvrstil Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) in Kate Courtney.

V zadnji krog pa na polno. Na prvi vzpon je potegnila Švicarka Ramona Forchini (JB Brunex Felt Factory Team), sleila ji je Kellerjeva, takoj za njima pa Courtneyeva. In tako tudi na spustu. Nato pa zadnji sprint in vzpon preko strmega lesenega mostu, tam pa napad Neffove in tako tudi do cilja.

Prva zmaga v kratkem krosu je pripadla Jolandi Neff, drugo mesto je osvojila Alessandra Keller, tretje pa Kate Courtney.

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je vozila solidno. Osvojila je 25. mesto in zaostala le 54 sekund.

V skupnem seštevku kratkega in olimpijskega krosa še vedno vodi Kate Courtney (780 točk), druga je Jolanda Neff (615 točk), tretje mesto pa še vedno pripada Rebecci McConnell (400 točk). Tanja Žakelj je s 149 točkami na 28. mestu.

Vrstni redi 

Posnetek obeh dirk bo na ogled na RedBull TV

Naslovna fotografija Red Bull TV

Preberi še:
Andora: V kvalifikacijah Žak odličen 11.!

Sledite nam