Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
2. julija 2017

Tretja tekma svetovnega pokala v olimpijskem krosu brez velikih presenečenj.

Proga, ki je pred dvema letoma gostila svetovno prvenstvo, lani pa zaključek sezone, tudi letos brez posebnih presenečenj. V moški konkurenci brez poškodovanega Absalona in bolnega Kulhavyja, v ženski konkurenci pa solo vožnja Ukrajinke Jane Belomojne. Iz dirke v dirko napreduje tudi Tanja Žakelj.

Moški

Nič novega. Švicar Nino Schurter (Scott-Sram Mtb Racing Team) že takoj po startu vozi tempo, ki mu nihče ne sledi. Tako si ustvari prednost okoli pol minute, ki jo nato kontrolira, ostali pa se borijo za preostala mesta. Ob odsotnosti Absalona in Kulhavyja, daje vtis, kot da so vsi zadovoljni z mesti od drugega pa navzdol. Čeprav močni, jim enostavno manjka pogum za boj z Schurterjem.

Na pogled enolično dirko je razburkal šele peti krog, ko je pospešila trojica s Flueckigerjem na čelu ,sledila pa sta mu Sarrou in Gaze.
Nino Schurter je zmagal in si na koncu privoščil slavje, v sprintu dvojice pa je bil za las hitrejši še en Švicar Mathias Flueckiger (Radon Factory Xc Team), ki je tako osvojil drugo, pred Francozom Jordanom Sarroujem (BH-SRSUNTOUR-KMC) na tretjem mestu.
To je Schurterjeva 23. zmaga v svetovnem pokalu.

Nino Schurter: “Zelo sem vesel zmage. Tu se počutim doma. Že na začetku sem naredil lepo razliko in nato kontrolirano vozil do konca. Že do sedaj je bila sezona super in gre še na bolje.“

Ženske

V ženski dirki se je boj odvijal samo od drugega pa do petega mesta. Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle) je že takoj na začetku vozila svoj tempo in že v prvem krogu je bilo jasno, da je ostale ne bodo mogle držati. Imela je najboljši čas prav v vseh krogih in njena zmaga nikoli ni bila pod vprašajem.

Danka Annika Langvad in Norvežanka Gunn-Rita Dahle Fleesja sta skozi celo dirko bili boj za drugo mesto. Na koncu je imela več moči Annika Langvad (Specialized Racing), ki je osvojila drugo mesto z zaostankom dobre minute in pol za Belomojno. Na tretje se je pripeljala Gunn-Rita Dahle Fleesja.
Tanja Žakelj je skozi vso dirko vozila okoli petnajstega mesta. V zadnjem krogu je ujela nekaj tekmic, izkoristila priložnost, ter si z motivirano vožnjo privozila 11. mesto.

Jana Belomojna: “Bila je perfektna dirka. Na vsak način sem želela ohraniti majico vodilne. In to je bila zadostna motivacija. Ko sem se prebila v vodstvo nisem več gledala nazaj. Sezona naj se kar nadaljuje v tem stilu.“

Izjava Tanje Žakelj v poročilu ekipe Unior Tools Team: Andora: Poročilo UTT s Tanjine dirke

Fantje U23

Danec Simon Andreassen (Specialized Racing) je sebi in novemu Epicu privozil prvo zmago v svetovnem pokalu v kategoriji do 23 let. S pozneje tretjim, Letoncem Martinom Blumsom sta vodila skozi celo dirko, a v zadnjem krogu jih je bilo kar naenkrat skupaj pet. Proti koncu zadnjega kroga je Andreassen napadel in si privozil nekaj metrov prednosti. Na drugo mesto se je prebil Južnoafričan Alan Hatherly (Team Spur), na tretje pa kot rečeno Martin Blums.

Simon Andreassen: “Trpel sem skozi celo dirko. Moje težave s hrbtom še vedno niso do konca sanirane. A ko si v vodstvu se vedno najde motivacija.“

Dekleta U23

Evropska prvakinja, Švicarka Sina Frei (JB Brunex-Felt) je slavila svojo prvo zmago v tej sezoni. Zmagala je pred Američanko Kate Courtney (Specialized Racing) in Britanko Evie Richards, ki je morala predati majico vodilne Courtneyevi.
Čeprav je Freijeva štartala rezervirano se je njena taktika na 2000 metrih nad morjem najbolje obnesla. V drugem krogu je dohitela ostali dve, ju nato prehitela in v solo vožnji prišla do zmage.

Sina Frei: “Na začetku nisem želela pretiravati. Pazila sem na dihanje in kadenco in izšlo se je.“

Vrstni redi

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še:
Svetovni pokal Albstadt: Izvrstna predstava Belomojne, Tanja 17.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam