14. aprila 2010

Od 3. do 6. junija iz Schladminga vsak dan na drugo goro in nazaj. Tekmovanje za posameznike in tričlanske ter dvočlanske ekipe v okviru mtb festivala.

Visokogorski prizor s tekmovanje Alpentour Trophy

Visokogorski prizor s tekmovanje Alpentour Trophy

Nizozemski "Delfini" v jati

Nizozemski “Delfini” v jati

Včasih si tudi na dirki sam

Včasih si tudi na dirki sam

Občasno koga spustijo na progo le s klobukom na glavi

Občasno koga spustijo na progo le s klobukom na glavi

Vsekakor tudi za dame

Vsekakor tudi za dame

Lanski zmagovalec Alban Lakata na čelu

Lanski zmagovalec Alban Lakata na čelu

Lanska zmagovalca Tereza Hurikova in Alban Lakata

Lanska zmagovalca Tereza Hurikova in Alban Lakata

Zmagovalec leta 2003 Jure Golčer

Zmagovalec leta 2003 Jure Golčer

Priljubljenost etapnih dirk je v vzponu. Merjenje lastne vzdržljivosti dan za dnem, posamič ali v ekipah, je za večino avantura in izziv, za najbolje pripravljene pa čisto dirkanje.

Mini etapni dirkici sta tudi istrski Terra Magica in Tartufi Tour, večdnevno visokogorsko preizkušnjo pa najbliže najdemo v Schladmingu na avstrijskem Štajerskem. Znano zimskošportno središče na prvi junijski teden prireja gorskokolesarski festival, katerega osrednji dogodek je prav etapna dirka Alpentour Trophy. Druge prireditve so še nočni spustaški paralelni slalom (na hitri progi z velikimi skoki, zato so tekmovalci na kolesih za spust), tekma v spustu za monokolesarje, tekmovanje na starodobnih kolesih in še kaj.

Etape preizkušnje Alpentour Trophy se zvrstijo vsak dan od četrtka do nedelje. Vsak dan se začnejo v središču Schladminga in vodijo v drugo smer, od tam se vrnejo na izhodišče. Skupna dolžina etap znaša 247 kilometrov z 9500 višinskimi metri.

Status UCI, kategorije in ekipe
Za licencirane tekmovalce dirka šteje tudi za točke UCI kot dirka kategorije S1 (enak status imajo na vsem svetu le še Afxentia na Cipru, češki Merida Bike in francoski L’Hexagonal VTT Tour), najboljšim pripadejo tudi dobre denarne nagrade. Primerna pa je tudi za ljubiteljske kolesarje, rekreativce, ki imajo svojo razvrstitev. Lahko se prijavite kot posameznik ali pa kot tričlanska ekipa, ki mora nositi enake drese, ni pa ji treba skupaj prečkati ciljne črte. Člani ekipe se vodijo v vrstnem redu posameznikov, za lestvico ekip pa se njihovi časi preprosto seštevajo.

Kategorije posameznikov so moški in ženske elite, masters ter starostni razredi amaterjev/rekreativcev. Za ekipe se vodijo razvrstitve v kategorijah elite (vsaj en tekmovalec z licenco elite), mežano (vsaj ena ženska) in amaterji (le za rekreativne kolesarje oziroma imetnike amaterske licence).

Za rekreativce so si omislili posebno tekmovanje Alpentour Adventure, ki je le za dvojice. Partnerja morata biti v cilju največ dve minuti narazen. Kategorije so moški, ženske, mešano, masters 1 (skupaj nad 80 let) in masters 2 (skupaj nad 100 let).

Prijave in štartnine
Rok za prijave je 25. maj. Štartnine za Alpen Trophy znašajo 195 evrov za posameznika in 520 evrov za tričlansko ekipo. Štartnina za dvočlansko ekipo za Alpentour Adventure znaša 390 evrov. Prijave na spletni strani prireditve.

Šampioni, tudi en naš
Med zmagovalci in najvišje uvrščenimi dosedanjih izvedb so Alban Lakata, Karl Platt, Thomas Dietsch, Bart Brentjens, Tereza Hurikova in drugi mednarodni asi. Leta 2003 je skupno zmago med moškimi osvojil nihče drug kot naš Jure Golčer. Lani je bila med ekipami najuspešnejša italijanska Full Dynamix (Longo, Bettin, De Bertolis).

Etape Alpentour Trophy 2010
1. etapa, četrtek 3. junij – Giglacher Seen (63 km, 2800 v.m.)
2. etapa, petek 4. junij – Raiteralm (62 km, 2300 v.m.)
3. etapa, sobota 5. junij – Ramsau (70 km, 2300 v.m.)
4. etapa, nedelja 6. junij – Hauser Kaibling (52 km, 2100 v.m.)


Povezave:

www.alpen-tour.at

www.mtbfestival.at


Vse foto Alpentour Trophy

Sledite nam