1. aprila 2016

Čez dober mesec s Krvavca v dolino po ovinkih, preko Ambroža, po novi, še bolj tekoči progi Muci.

Predvidoma v soboto 7. maja na Krvavcu odprejo novo pot v dolino za kolesarje. 9 km dolg spust z imenom Muci trail. Ime za tuje goste je slišati sočneje. Graditelj Anže Bizjak – Bizi me je po Muciju popeljal v še malce bolj zimskih razmerah.

Ena proga še ni park

Baje žičnica in ena proga še nista gorskokolesarski park. Če štejemo zgoraj ob sedežnici Tiha dolina speljano stezico Bambino in njeno nadaljevanje, progo Rock’n’Flow v dolino, kot eno linijo, Krvavec postaja bike park šele letos.

Nova proga z imenom Muci trail se od zgornje do spodnje postaje kabinske žičnice vije kar 9 km. Dobre tri kilometre več kot na isti višinski razliki 850 m lani odprti Rock’n’Flow. Ta podatek tudi najbolje opiše lastnosti novega spusta: manj zaguljen teren, manj zaviranja, več užitka za večino ljudstva. Tudi če v račun dodamo približno dva kilometra povezav po makadamu. Če ti je do poganjanja, se lahko od Ambroža lahkotno vzpneš nazaj na vrh singla (glej karto).

Če je Rock’n’Flow kralj, je Muci nemara kraljica … ali pa vsaj princesa.

Zavoji s podpisom

Ko se po makadamskem ogrevanju od Rozke do parkirišč pri planini Jezerca zalučaš v novo potegnjeno pot, te takoj pričakajo zavoji s podpisom graditelja Bizija, znani s spodnjega dela Rock’n’Flowa. Tam jih v zgornjem delu preprosto ni imel kam postaviti, tu pa je imel več možnosti za ustvarjanje.

Zlasti v suhih razmerah za spust na Muciju ne potrebuješ prav veliko vzmetenja in zaščitne opreme. Da je tako, je med mojim ogledom čisto po naključju potrdil tekmovalec v krosu Gregor Miklič – Miki, ki je na svojem le spredaj vzmetenem XC konjiču nenačrtovano pribrzel v objektiv. Ker je s ceste videl sveže sledi, je zavil na pot … in užival v spustu!

Muci je večinoma tekoča enoslednica, ki jo občasno prekine vlaka ali cesta. Prekinitve so celo dobrodošle, odseki pa se zaradi raznolikega terena precej razlikujejo, tako da vožnja ni nikdar enolična in si je pot tudi lahko zapomniti.

Seveda se najde kakšno mesto, kjer bi se ljubiteljski ali pravi vodnik malo ustrešil za svoj naraščaj, za boljšo polovico ali začetnika, ki bi mu sledil po njej. Kdo bo tudi še kje sestopil, a zoprnih mest ni veliko. Bizi je naprimer po spustu že popeljal soprogo in še sta poročena.

Ročno in tudi udarniško delo

Gradnja, ki so jo začeli oktobra, je bila zaradi terena lažja kot pri Rock’n’Flowu in Bizijeva ekipa, v kateri je bilo tudi veliko strasnih kolesarjev, prostovoljcev, je vse opravila brez pomoči težke mehanizacije. Ker je sneg prišel proti koncu smučarske sezone, so do takrat opravili že večino dela.

Tako kot lani na ogledu Rock’n’Flowa sem tudi tokrat zadel najtežje razmere, mokre in mastne. A je šlo razen čez kakšno diagonalno korenino kar spodobno.

Enduro druščina in uživači, “pussyji”, se vidimo na Muciju.

www.rtc-krvavec.si

Sledite nam