23. junija 2014

Bobi se je zavihtel na kolo in odpeljal takoimenovano MTB preizkušnjo prvega beljaškega festivala, ki je vodila skozi Kranjsko Goro in Trbiž.

Letos je bera MTB maratonov na Slovenskem prav šibka. Ob Črni luknji mogoče še Erazem in konec. Zaradi tega je razveseljivo, da vsaj beljaški kolesarski praznik, ki poteka tudi preko Slovenije, ponuja MTB maratona v dveh dolžinah 65 in 95 km.

Maraton v celoti poteka po slovenskem narodnostnem ozemlju. Začetek ob Baškem jezeru, pa skozi Kranjsko Goro in Trbiž, kjer se konča krajši, nato nazaj proti Beljaku. Logistika je malo naporna, saj start in cilj nista na istem mestu in se je pač treba odločiti kje parkirati ”drugo” prevozno sredstvo.

Končna dolžina sto in nekaj kilometrov je spoštljiva, a višincev vendarle ni preveč. Nekje okoli 2000 metrov se jih je nabralo. Glavni dogodek praznika je sicer cestni granfondo v nedeljo, zato je MTB nekak pastorek in delan v maniri nemških maratonov z italijanskimi začimbami. Večina torej asfalt in makadam z začetnim vzponom na planino Jepca in hitrim, a zahtevnim spustom v Belco. Predvsem na italijanskem ozemlju na področju jezer v Fužinah se je našlo tudi kar precej kilometrov gozdnih poti z rampami nad 25%, kup dvoslednic in gorskih cest.

No, po pravici rečeno je maraton za kakih 20 km asfalta do Beljaka predolg, a možnosti za spremembe v naslednjih letih obstajajo.

Organizacija – vrhunska. Ima vse, kar imajo veliki. Vidi se, da pri organizaciji festivala ni bilo polovičarstva. Preko brezhibne prijavne službe do označb na progi, da o redarjih in policijski zaščiti v vseh treh državah niti ne govorimo. Cel kup spremljevalnih dogodkov, ki privabijo gledalce, od BMX do triala in prireditev za otroke. Na koncu pa sprejem v hotelskem parku v maniri Tour de France z masažo, tuši in toplim bifejem, ki je obsegal kar deset vrst jedi in nekaj vrst solat. Gorskemu kolesarju, navajenemu razkuhanih makaronov, se kar milo stori. Da lahko vse to izkoristiš, imajo tudi varovano parkiranje koles. Prevoz na izhodišče je urejen z minibusi in funkcionira odlično.

Organizacijski odbor, ki ga vodi naš čezmejni rojak Paco Wrolich, nedavno upokojeni cestni profesionalec, je izvrstno opravil delo in ni iskal bližnjic, zato bi to lahko bil začetek branda, ki se bo hitro uveljavil. Mogoče le uskladitev datumov z večjimi prireditvami v istem času in MTB maraton v okviru Bike Festivala na tromeji lahko postane stalnica v koledarju slovenskih maratoncev. Udeležba je bila mogoče skromna, saj nas je bilo kakih 200, a uskladitev termina bi to močno popravila.

Vrstni redi

Bobi je svoj nastop še bolj barvito opisal v svojem blogu

alpe-adria-bikefestival.com

Na uvodni fotografiji Kekec pozdravlja udeležence v Kranjski Gori, foto LTO Kranjska Gora.

Sledite nam