Alpe-Adria BMX
Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
17. oktobra 2021

Italijani, Slovenci, Švicarji, Avstrijci in Madžari so se pomerili na zadnjih dveh dirkah regijskega pokala Alpe-Adria BMX.

Prvič v zgodovini regijskega pokala Alpe-Adria BMX so finalne preizkušnje gostili izven meja Avstrije. Petnajsta in šestnajsta dirka pokala sta se odvili na osmem prizorišču letos in na drugem v Italiji. Tokrat v gosteh pri klubu 48erre BMX Team. 120 tekmovalcev in tekmovalk je moči merilo v osmih starostnih kategorijah, v skoraj vsaki pa so slovenski BMXarji igrali vidno vlogo!

Letošnja sezona v dirkanju s kolesi BMX je bila dolga in naporna, saj so slovenski tekmovalci in tekmovalke poleg preizkušenj pokala Alpe-Adria tekmovali tudi na italijanskem pokalu, v pokalu Triveneto, na evropskem pokalu, na posameznih dirkah na Češkem in na Slovaškem in še kje. Z današnjo preizkušnjo se je tako zaključila uspešna BMX sezona, rezultatsko morda ena najboljših v zadnjem desetletju.

Veliki finale regijskega pokala Alpe-Adria BMX

Sobota

Tokrat brez kategorij amaterjev, ki so na ostalih prizoriščih vedno dobrodošla kategorija, a vseeno. Kljub temu so bili slovenski predstavniki v kar velikem številu. Sobotne preizkušnje se jih je udeležilo 23. Največ jih je nastopilo v kategoriji 11 in 12 let, ki je bila najmočnejša kategorija sobotne, 15. dirke letošnjega pokala.

 • Kategorija do vključno 8 let: Oto Heinrih (BSX Racing Team) 1. mesto, Alesandar Gajić (KD Rajd) 4. mesto
 • 9 in 10 let: Tine Gostenčnik (BSX Racing Team) 8. mesto, Maj Nanut (KD Rajd) 9. mesto, Jaka Sever 13. mesto, Matija Krečič (oba KK Črn trn) 14. mesto
 • 11 in 12 let: Jošt Ložar (KD Rajd) 3.mesto, Pia Palčnik (BSX Racing Team) 6. mesto, Mak Breznik Falk (KD Rajd) 8. mesto, Nik Prek 9. mesto, Lenart Sever 11.mesto, Tine Dovžak (vsi trije KK Črn trn) 12. mesto, Jure Kuhar 13. mesto, Paco Rui Samsa (oba KD Rajd) 14. mesto
 • 13 in 14 let: Gaj Palčnik (BSX Racing Team) 2. mesto, Maxim Jazbar (KK Črn trn) 13. mesto
 • 15 in 16 let: Tim Rovtar 3. mesto, Beno Batič (oba KK Črn trn) 5. mesto, Nejc Heric 6. mesto, Tim Bratuša 7. mesto, Filip Derenčin (vsi trije KD Rajd) 13. mesto
 • 17+: Gaj Gorza (TBP Lenart) 4. mesto
 • Cruiser 30+: Gregor Palčnik (BSX Racing Team) 1. mesto

Nedelja

Nedeljsko preizkušnjo je dodatno popestril prihod aktualnega svetovnega prvaka Marca Radaellija @marco_rada, ki je nastopil v kategoriji 17+.

 • Kategorija do vključno 8 let: Oto Heinrih (BSX Racng Team) 1. mesto, Aleksandar Gajić (KD Rajd) 6. mesto
 • 9 in 10 let: Tine Gostenčnik (BSX Racing Team) 3. mesto, Maj Nanut (KD Rajd) 9. mesto, Jaka Sever (KK Črn trn) 14. mesto, Matija Krečič (KK Črn trn) je ostal v motih
 • 11 in 12 let: Jošt Ložar (KD Rajd) 3. mesto, Nik Prek (KK Črn trn) 4. mesto, Pia Palčnik (BSX Racing Team) 8. mesto, Lenart Sever 11. mesto, Tine Dovžak (oba KK Črn trn) 12. mesto, Paco Rui Samsa (KD Rajd) 16. mesto
 • 13 in 14 let: Gaj Palčnik (BSX Racing Team) 3. mesto, Maxim Jazbar (KK Črn trn) 14. mesto
 • 15 in 16. let: Tim Rovtar 3. mesto, Beno Batič (oba KK Črn trn) 5. mesto, Tim Bratuša (KD Rajd) 6. mesto, Nejc Heric (KD Rajd) 10. mesto. Filip Derenčin (KD Rajd) je zaradi padca tekmovanje predčasno zaključil.
 • 17+: Gaj Gorza (TBP Lenart) 4. mesto
 • Cruiser 30+: Gregor Palčnik (BSX Racng Team) 2. mesto

Skupna razvrstitev v pokalu Alpe-Adria z letnico 2021

Slovenci so visoko posegli tudi v skupni razvrstitvi regijskega pokala. Končne zmage se je v kategoriji 15 in 16 let veselil Nejc Heric (KD Rajd), ki je zbral 203 točke.

Nejc Heric je v letošnji sezoni edini slovenski predstavnik s skupno zmago v pokalu Alpe-Adria BMX. Foto Sebastjan Heric.

Kdo je bil najboljši v preostalih kategorijah?

V kategoriji do vključno 8 let je z 272 točkami slavila Madžarka Flora Reicher (Rendeki BMX-Cross SE). Najboljši slovenski predstavnik je bil z 220 točkami Oto Henirih (BSX Racing Team), ki je osvojil drugo mesto. V tej kategoriji je nastopalo 37 tekmovalk in tekmovalcev.

Med 9 in 10-letniki je skupno zmago z 255 točkami osvojil Madžar Gellert Lengyel (BMX Sopron SE). Najboljši Slovenec je bil Tine Gostenčnik (BSX Racing Team), ki je z 204 točkami osvojil drugo mesto. V pokalu je nastopilo 63 tekmovalcev.

V najmnožičnejši kategoriji pokala Alpe-Adria BMX (11 in 12 let) se je zvrstilo kar 67 tekmovalcev in tekmovalk. Slavil je Švicar Timon Köhler (Powerbike Winterthur BMX), ki je zbral 220 točk. Najvišje uvrščeni slovenski tekmovalec je osvojil četrto mesto. Jošt Ložar (KD Rajd) je zbral 134 točk.

Kategorija 13 in 14 let (50 tekmovalcev) je bila zopet madžarsko obarvana. Prvo mesto je z 280 točkami osvojil Bendeguz Farkaš (BMX Sopron). Najboljši slovenski predstavnik je bil Gaj Palčnik (BSX Racing Team), ki je zbral 149 točk in osvojil končno tretje mesto.

Avstrijec Andreas Kogler (ASKO Dr. Auer BMX Team Mühlen) si je z 228 točkami zagotovil prvo mesto v kategoriji 17+ (25 tekmovalcev). Najvišje uvrščeni Slovenec je Gaj Gorza (TBP Lenart), ki je osvojil tretje mesto (178 točk).

Kategorija cruiser do 29 let: Avstrijec Lukas Geisbüchler (ASKO Dr. Auer BMX Team Mühlen) je z 253 zbranimi točkami zanesljivo zmagal v kategoriji. Na peto mesto se je z 88 točkami uvrstil Rok Bajc (KK Črn trn). V kategoriji cruiser do 29 let je vozilo 13 tekmovalcev.

Kategorija cruiser 30 +: Med “veterani” je z 203 točkami slavil Avstrijec Johann Kornberger (Union BMX Baierdorf). Najboljši slovenski predstavnik pa je Gregor Palčnik (BSX Racing Team), ki je s 161 točkami osvojil tretje mesto. Kategorija cruiser 30+ je skozi sezono štela 22 tekmovalcev.

Med klubi so si prva tri mesta razdelili BMX Sopron, ASKO Dr. Auer BMX Team Mühlen in ARBÖ BMX-Radsport Vösendorf.

Vsi vrstni redi kmalu na uradni spletni strani Alpe-Adria BMX.

Preberi še

Alpe-Adria BMX

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam