Svetovni pokal Albstadt
7. maja 2022

Albstadt gosti drugi preizkušnji svetovnega pokala v XCC in XCO. Kultno prizorišče in vrhunske predstave na dirki v kratkem krosu.

V Nemčiji se je začel evropski del svetovnega pokala v olimpijskem in kratkem krosu, ki se bo kmalu nadaljeval na Češkem. Albstadt že devetič gosti najboljše tekmovalce in tekmovalke, četrtič tudi z dirko v kratkem krosu (XCC). Ta ima letos svoje točkovanje. Hkrati pa še vedno vpliva na postavitev tekmovalcev na startu preizkušnje olimpijskega krosa. Prvih sedem na dirki kratkega krosa si namreč zagotovi prvo startno vrsto na dirki v olimpijskem krosu. Prav tako je izbira kolesa na kratkem krosu zelo pomembna, saj morajo tekmovalci na nedeljski dirki in na mnogo daljši in tehnično zahtevnejši progi uporabljati enako kolo kot na petkovi preizkušnji, ki traja okoli 20 minut. Petkov kratki kros je minil brez slovenskih predstavnikov.

Albstadt ženske: Prvih 15 v manj kot 20 sekundah

Po dveh krogih je bilo prvih 25 tekmovalk razvrščenih v le nekaj sekund, tempo pa je v tretji krog diktirala Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC). Nato se je v ospredje postavila Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles). Zmagovalka prve preizkušnje Francozinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing) je vozila na enajstem mestu.

Pri vstopu v četrti krog je bilo sedemnajst tekmovalk še vedno izenačenih. Na prvem vzponu pa je tempo narekovala Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon). Nato je Keller nekoliko “navila” obrate in v vstopu v petega izmed sedmih krogov nekoliko razvlekla vodilno skupino. Iz ozadja se je na čelo dirke prebila zmagovalkaletošnje prve dirke v olimpijskem krosu, Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins). Krog pred koncem je nekoliko bolj razredčeno skupino zopet vodila Rissveds, tempo pa je bil mnogo hitrejši kot v peteklih krogih.

V zadnji krog so dekleta krenila s 120 odstotki moči in McConnel se je po prečenju mostička in na klanec postavila na prvo mesto, iz ozadja pa je na drugo mesto krenila Ferrand Prevot. Obe sta se zasledovalkam odpeljali za sekundo, morda dve, in pred “pumptrackom” je bilo jasno, da se bosta le oni dve pomerili za zmago. V silovitem zaključku je slavila Avstralka McConnell, drugo mesto je pripadlo Francozinji Ferrand Prevot, boj za tretje mesto je Švedinja Rissveds, ki je v fotofinišu premagala Švicarko Keller. Čas zmagovalke je znašal 18 minut in 56 sekund, povprečna hitrost pa 26,6 kilometra na uro.

Vrstni red v seštevku kratkega krosa (po dveh dirkah):

Vodilna je Pauline Ferrand Prevot (450 točk). Drugo mesto Rebecca McConnell (400 točk). Tretje mesto Alessandra Keller (260 točk). Po drugem mestu v Braziliji je četrtouvrščena (238 točk) Avstrijka Laura Stigger (Specialized Factory Racing) dosegla le 34. mesto. Na petem mestu je z 228 točkami Britanka Evie Richards (Trek Facotry Racing XC), ki je v Albstadtu prišla do 19. mesta.

Albstadt moški: Veliki povratek nekdanjega zmagovalca XC Kočevje

Manj kot tri mesece po operaciji kolen se je na start podal Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Fenix), prav tako je bil na startu Britanec Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers), a sta kolesarja zaradi pomajkanja letošnjih točk UCI morala startati iz ozadja.

Izredno hiter začetek moške dirke, ki je štela devet krogov. Po drugem krogu je prvi prečkal ciljno črto Danec Sebastian Finni (KMC – Orbea), ki pa je od tretjega kroga dalje začel izgubljati mesta. Vodstvo je nato prevzel Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing). Kmalu mu je prvo mesto začasno prevzel Nemec Luca Schwarzbauer (Cnyon CLLCTV), ki je z visokim ritmom skušal čim bolj raztegniti vodilno skupino. Tom Pidcock je kmalu vozil skupaj zvodilnimi in se držal Švicarja Nina Schurterja (Scott-Sram mtb Racing Team). V vodilni skupini sta bila tudi člana ekipe BMC mtb Racing, Francoz Titouan Carod in Švicar Filippo Colombo.

Nato se je med vodilno deseterico prebil Sam Gaze in obetal se je zanimiv zaključek dirke. Tempo je bil v osmem krogu nekoliko milejši, saj so vodilni za krog potrebovali deset sekund več kot za šestega in sedmega (povprečje na krog je znašalo 2 minuti in 20 sekund). V zadnjem krogu pa se je na čelo postavil visokorasli Novozelandec in takoj po spustu na ravninskem travnatem delu napadel. Sledili so mu Schwarzbauer, Schurter in Sarrou, a nikakor niso mogli mimo njega. Tako je Sam Gaze, zmagocalec XC Kočevje izpred dveh let, po nekaj letih rezultatske krize in poškodb zopet prišel na vrh. Boj za drugo mesto je bil odločen po fotofinišu. Drugo mesto je pripadlo Sarrouju in tretje Schurterju.

Po dveh dirkah je stanje na lestvici sledeče:

S 350 točkami vodi zmagovalec prve dirke in v Albdstadtu devetouvrščeni Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing). Na drugem mestu je Nino Schurter (300 točk), tretji je Švicar Thomas Litcher (Kross Orlen Cycling Team), ki ima 295 točk. Trenutno četrto mesto pripada Brazilcu Henriqueju Avanciniju (Cannondale Factory Racing), ki ima vknjiženi četrto in peto mesto (290 točk), peti je z 250 točkami današnji zmagovalec Sam Gaze.

Vrstne rede najdeš na uci.org

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Petrópolis: V kratkem krosu zmagi v Južno Afriko in Francijo

Sledite nam