Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
9. februarja 2016

Trening s pomočjo vozil bo omejen, novosti v točkovanju in dodelan sistem sestavljanja štartnih list.

Tekmovanja serije SloEnduro potekajo pod dvema različnima pravilnikoma. Prvi je nacionalni tekmovalni pravilnik v disciplini enduro pod okriljem Kolesarske Zveze Slovenije, drugi pa je interni pravilnik serije SloEnduro, ki se bolj posveča določbam okoli točkovanj, nagrad in drugim podobnim določilom v okvirju serije. V slednjem je za sezono 2016 nekaj novosti.

Treningi in pomoč z vozili

Veliko je bilo govora o treniranju s pomočjo vozil in želja po tem, da bi se to početje prepovedalo. Tudi v SloEnduru si zelo želimo, da tega na tekmah ne bi bilo in “šatlanje” smo nameravali prepovedati, a smo se kmalu soočili s tem, da v praksi to ni tako preprosto. Glavni cilj prepovedi “šatlanja” je zagotoviti enakovrednejše možnosti za vse udeležence in poudariti druženje v času tekmovanj in treningov, saj je to osnovni cilj organizacije.

Po pogovoru z vsemi organizatorji pa ugotavljamo, da pogoji za uresničitev takšne prepovedi niso enaki na vseh prizoriščih. Zato novo pravilo v naših internih pravilih pravi, da je “šatlanje” prepovedano, kadar je to mogoče. Pravila igre bodo določena za vsako tekmo posebej in objavljena v razpisu.

Trase tekmovanja bodo prav tako objavljene glede na naravo posameznega prizorišča, kar bo določeno v razpisu.

{loadposition inside}

Novo točkovanje

V seriji 4Fun nas letos čaka kar 10 tekem, ter dodatnih šest še v seriji SloEnduro. Zato smo morali sprejeti odločitev in tekme 4Fun ločiti od serije SloEnduro. Tako bo v letošnji sezoni serija 4Fun dobila svoj lastni seštevek, katerega točke pa se v serijo SloEnduro ne bodo upoštevale. Zmagovalec tekme 4Fun bo dobil 150 točk, le-te pa bodo dodeljene do 80. mesta. Novo je tudi to, da bodo v obeh serijah vsi uvrščeni tekmovalci od 80. mesta navzdol prejeli po eno točko, vse do zadnjeuvrščenega.

Serija 4Fun ima sicer deset tekem, a le šest najboljših uvrstitev bo upoštevanih v končnem seštevku.

Točkovanje ekip bo sestavljeno le iz točk tekem serije SloEnduro. V seštevek posamezne ekipe bodo upoštevane točke vseh moških članov ekipe v absolutni razvrstitvi in točke najboljše ženske iz ekipe v ženski absolutni razvrstitvi.

Štartne pozicije

Prvih dvajset mest na štartu je podeljenih glede na točkovanje serije SloEnduro. Pozicije od 20. do 30. mesta so rezervirane za izbiro organizatorja v primeru udeležbe določenih “posebnih” gostov med tekmovalci. Sem spadajo morebitni kvalitetni tekmovalci iz krosa, spusta ali kateri drugi, ki bi utegnili doseči visoke uvrstitve. Od tu naprej so pozicije določene na podlagi skupnega seštevka točk serij SloEnduro in 4Fun.

Pri določanju pozicij se bo upoštevalo tudi rezultate predhodne sezone. Končna razvrstitev minule sezone se upošteva pri dodeljevanju štartnih mest enakovredno točkovanju ene SloEnduro tekme. Naprimer: Zmagovalec predhodne sezone dobi 400 točk, drugouvrščeni 300 točk in tako dalje … Glavni cilj tega pravila je izogniti se temu, da bi nekateri najhitrejši tekmovalci ob spodrsljaju ali izpuščenemu nastopu na uvodni tekmi že na naslednji morali začeti iz ozadja.

Celoten pravilnik najdeš na sloenduro.com

Preberi še:
SloEnduro 4Fun letos z 10 preizkušnjami
SloEnduro 2016 s šestimi postajami v treh državah

Uvodna fotografija Nejc Bole/SloEnduro

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam