XCO Albstadt
8. maja 2022

Kot je Britanec v Tokiu končal, tako je v Albstadtu nadaljeval. Bo letošnja sezona v znamenju Avstralke? XC šov se nadaljuje že čez teden dni!

Proga, namenjena ljubiteljem vzponov. Pa čeprav ima krog v Albstadu kar nekaj tehničnih odsekov navzdol, se dirka ponavadi lomi ravno na klanec. Tako je bilo v dirki ženske elitne kategorije, ko se je odločilni napad zgodil prav na najstrmejšem delu proge. Pri moških se je obetala sprinterska dirka, saj je bil prvi favorit za zmago Britanec, ki je na gorsko kolo sedel direktno s “specialke”.

Dirke v Albstadtu so minile brez slovenskih tekmovalk in tekmovalcev, prav tako svetovna serija UCI Junior, ki je potekala včeraj. Vrstne rede mladincev najdeš na mtbdata.com.

Jenny Rissveds

Ženske: Od starta na vse ali nič

Po prvem krogu pet krogov dolge dirke sta napadli zmagovalka prve letošnje preizkušnje Avstralka Rebecca Mcconnell (Primaflor Mondraker Genuins) in Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles) ter si privozili več kot pol minute prednosti pred trojico zasledovalk, ki so jo sestavljale Francozinja Loana Lecomte (Canyon Cllctv), Avstrijka Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) in Francoznija Pauline Ferrand Prevot (BMC mtb Racing). Nekaj sekund za njimi je kolesarila Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon).

Rissveds in McConnell sta se menjavali na čelu in imeli med pol in tričetrt minute prednosti. Med zasledovalkami sta se zamenjali Alessandra Keller in Pauline Ferrand Prevot, saj je slednja začela popuščati.

V polovici četrtega kroga je Rissveds na najstrmejšem vzponu izbrala lažjo, a hitrejšo linijo, McConnell pa je napadla po strmejši poti in pridobila nekaj metrov prednosti ter se odpeljala naprej, Rissveds pa je začela zaoostajati.

Mitterwallner se je odločila napasti Francozinjo Lecomte in se v zadnjem krogu podala v lov za drugouvrščeno Rissveds, ki je v polovici kroga izgubila že 40 sekund proti Avstralki. Keller je ostala na 5. mestu sama, medtem ko je Francozinjo Prevot na šestem mestu napadala Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Avstralka slavi po nemško – z velikim pivom! Foto UCI Mountain Bike

Becky je v življenjski formi

Zmaga na legendarni progi v Albstadtu je pripadla Avstralki Rebecci McConnell (ura, 19 minut in 39 sekund), ki je slavila drugo zaporedno zmago v letošnji sezoni svetovnega pokala v olimpijskem krosu, hkrati pa iz Albstadta odhaja s 100-odstotnim izkupičkom, saj je slavila tudi na petkovi dirki kratkega krosa. Drugo mesto je z zaostankom 48 sekund osvojila Jenny Rissveds, tretja pa je bila mlada Mona Mitterwalner, ki je zaostala točno minuto.

V skupnem seštevku je McConnell še ovečala prednost in ima 620 točk (seševek kratkega in olimpijskega krosa), na drugem mestu je Anne Terpstra s 373 točkami, tretja je Mona Mitterwallner (357 točk).

Moški: Schurterju ni uspelo zmagati še štiriintridesetič

V prvem krogu taktični napad Švicarja Nina Schurterja (Scott – Sram mtb Racing), ki je izbral drugačno linijo na spustu kot tekmeci in si privozil nekaj metrov prednosti. Iz ozadja se je med vodilne vmešal Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). V drugem krogu je vodstvo prevzel Švicar Mathias Flueckiger (Thomus Macon), sledil mu je Schurter, tretjo pozicijo je držal Pidcock, na četrtem mestu se je vozil Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing). Romun Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC) je imel smolo, saj je zlomil sedež in izgubil stik z vodilnimi.

V tretjem krogu se je na čelo manjše skupine zavihtel Pidcock in na klanec “navil” tempo. Sledila sta mu le Schurter in Flueckiger. Pidcock si je do začetka četrtega izmed šestih krogov nabral že 30 sekund pred zasledovalci, prvih deset tekmovalcev pa je bilo razvrščenih v minuti. Schurter je padel na četrto mesto, na drugo pa se je zavihtel Francoz Titouan Carod (BMC mtb Racing).

Tom Pidcock

59-kilogramski superman na 9,5-kilogramskem polnovmetencu

Flueckiger je pred začetkom petega kroga zapustil zasledovalno skupino, saj je predrl pnevmatiko in se počasi prebijal do servisne cone. Tako so Pidcocku sledili Schurter, Hatherly in Carod, ki so zaostajali 40 sekund. Na čelu zasledovalcev je bil Schurter, ki je diktiral tempo, ki pa ni bil tako hiter, saj sta se do skupinice začel prebijati Dascalu! V skupini je popustil Hatherly, Pidcock pa je v zadnji krog vstopil z 38 sekundami prednosti pred Carodom in Schurterjem, Dascalu je zaostajal šest sekund več.

Tom Pidcock je s časom ure, 18 minut in 42 sekund v Albsadtu osvojil drugo zmago v svetovnem pokalu olimpijskega krosa. Nino Schurter se je odlepil zasledovalcem in z zaostankom 20 sekund osvojil drugo mesto. Tretje mesto je s sekundo več zaostanka pripadlo osmoljencu dirke Dascaluju. Četrto in peto mesto sta osvojila Sarou in Španec David Valero Serrano (BH Templo Cafes UCC).

V skupnem seštevku s 538 točkami vodi Schurter. Na drugem mestu je s 361 točkami Francoz Maxime Marotte (Santa Cruz FSA MTB Pro Team), danes enajsti. Tretje mesto v seštevku pripada Hatherlyju (334 točk), ki je danes osvojil sedmo mesto.

Martin Vidaurre

Kategoriji do 23 let: Zmagovalca ista kot v Braziliji

Čilenec Martin Vidaurre (Lexware MTB Team) z drugo zaporedno zmago kaže svojo premoč v kategoriji mlajših članov. Po uri in 10 minutah dirkanja si je prislužil novih 125 točk in za 37 sekund prehitel najbližjega zasledovalca, Brazilca Gustava Xavierja De Oliveiro. Tretje mesto je osvojil Švicar Dario Lillo.

Po dveh dirkah s popolnim izkupičkom 250 točk vodi Vidaure. Drugo mesto zaseda De Oliveira, ki ima 152 točk. Tretji je včeraj dvajsetouvrščeni Švicar Janis Baumann (Wilier – Pirelli Factory Racing), ki ima 141 točk.

Tudi pri mlajših članicah je zmagala ista tekmovalka kot na prvi dirki v Braziliji. Francozinja Line Burquier (Canyon CLLCTV) je po uri in sedmih minutah za minuto prehitela nizozemsko zvezdnico ciklokrosa Puck Pieterse (Alpecin – Fenix), tretja je bila s še 39 sekundami zaostanka več Danka Sofie Pedersen.

V skupnem seštevku ima Burquier 250 točk in 95 točk prednosti pred Italijanko Saro Cortinovis. Slednja je včeraj zasedla 8. mesto. Tretja je Danka Pedersen, ki ima enako število točk.

Vrstni redi

Svetovni pokal se nadaljuje že prihodnji vikend, ko je na sporedu še ena klasika svetovnega pokala – dirka v Novem Mestu na Moravskem.

Naslovna fotografija Foto UCI Mountain Bike, ostale fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Albstadt: V kratkem krosu zmagi v Avstralijo in na Novo Zelandijo

Sledite nam